КНСБ настоява за ръст на заплатитe от бюджета

Пламен Димитров пресметна, че за това ще трябват 100 млн. лв.
9
КНСБ настоява за ръст на заплатитe от бюджета
Снимка: архив, БулФото

КНСБ ще продължи да води разговори за увеличение на заплатите в секторите, в които не е предвидено това с приемането на бюджета за 2017 г. Това заяви в Ловеч президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му според приетия бюджет без увеличение на заплатите ще останат около 30 хиляди работещи в училищното и детско здравеопазване, в домовете за социални грижи, както и в сферата на науката, предаде БТА.

"Ние ще продължим да водим разговори за това и в контекста на общинските бюджети. Аз съм убеден, че новото правителство през април или май ще бъде принудено ако не да актуализира, то поне да преструктурира приетия вече бюджет, като намери до 100 милиона лева сумарно за тези неоправдани групи", заяви Димитров и добави, че ако няма чуваемост от страна на новата власт, ще се тръгне към натиск с протести.

Президентът на КНСБ припомни, че в бюджета за 2017 г. са предвидени 650 милиона лева повече за заплати и за издръжка. Това ще позволи увеличение на заплатите в сферата на здравеопазването, културата, някои части на администрацията, свързани със социалното подпомагане, Агенцията по заетостта, НАП, Митници и т.н.

Той заяви още, че от понеделник ще бъде пуснат интернет сайт във връзка с кампанията "Искам още 100 лева към заплатата си". На него ще бъдат качени анализи и данни, които показват възможностите за увеличаване на заплатите в реалния сектор.

Димитров каза още, че забавянето и неизплащането на заплати вече не е национален проблем, а по-скоро регионален. "България говори за увеличение на заплатите категорично", добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Хаха,койтоПомни соца преди 7 години
знае, че по онова време намираха начин да дават заплати и на някои поети,та да имат те комфорт да творят стихове и да не се обременяват с други грижи.Е,не всички поети имаха тази привилегия, но и не всеки, които твореше наука,беше в БАН - и изобретения се реализираха, и теоретични разработки се правеха от хора, които нямаха нищо общо с БАН.И сега е така.Днес вече никой не абонира за заплата някого си,само за да може той да твори стихове.БАН обаче успя да просъществува в социалистическия си вид
7
0
 
4
 
! Отговори
Много хора останаха преди 7 години
с престъпно ниски заплати, без повишение, макар че работят с голямо натоварване и са добри специалисти.Но БАН?От 1947 г. там са абонирани за заплати.Още през соца се намираха всевъзможни начини много от техните планови задачи да бъдат отчитани като "работа по тема" или "в колектив" и им биваше осигурявано допълнително заплащане. Сега пък му казват "работа по проект" - ако се уредиш, ще ти го финансират допълнително.Та, значи, за какво взимат И заплати?Ако не разработва нещо,за какво му плащат
6
2
 
3
 
! Отговори
Сферата на науката?? преди 7 години
КНСБ се вайкат, че остават без повишение на заплатите онези, които работят в сферата на науката?Кои точно? Защото различни специалисти си заработват съвестно заплатите в някоя сфера, но паралелно с това правят и научни разработки по проблеми, свързани с тази сфера, в която работят.КНСБ явно има предвид БАН - те са си присвоили правото да се представят като единствената институция, в която се твори наука. Няма да коментирам това, защото и за учениците е ясно какво са "сътворили" нашите "учени"
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пенсиите?
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се сърдете на КНСБ. Може би сте още много млади или просто не помните как след 1989 година СДС разтуриха всички обществени организации, за да няма кой да им попречи в грабежа. Профсъюзите бяха също разгромени от СДС и вече 27 годинн в България реално няма синдикати, като изключим някои специфични сектори.
3
0
 
10
 
! Отговори
КН преди 7 години
СБ ще продължи да води разговори за.... ДОСЕГА КЪДЕ СПАХТЕ БЕ?ИЛИ ВИ БЕШЕ ШУБЕ?
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези профсъюзи ако си бяха на мястото, щяха да изгонят онези лакомии от работодателските организации и да защитят трудещите на преговорите. Ама те мълчаха като утки, да не би да ядосат тлъстите капиталисти.
1
2
 
20
 
! Отговори
Циник преди 7 години
КНСБ?? Че тези ритат ли още? Ег*ати и моше*ниците - ти ми плащай членски внос - пък аз ще те лъжа, че правя нещо!