От кабинета: Минута мълчание и 10 млн. лева за Хитрино

Половината – по сметките на селото, другата – в МТСП
Обновена: 12 дек 2016 13:35 | 12 дек 2016 12:40, Веселина Йорданова
97
От кабинета: Минута мълчание и 10 млн. лева за Хитрино
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общо 10 млн. лева е помощта, която ще гласува правителството в оставка за пострадалото Хитрино на извънредното си заседание днес.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието, което започна с минута мълчание в памет на жертвите от тежкия жп инцидент.

Още днес 5 млн. лв. ще бъдат по сметката на Хитрино, за да може Общинският съвет да започне дейности по разчистване, когато е безопасно.

Още по темата

Други 5 млн. ще бъдат дадени по бюджета на МТСП.

Борисов обясни, че кметът по закон няма право да направи много от дейностите.

Затова през социалното министерство средствата ще бъдат предназначени за лекарства, памперси, доизграждането на разрушените им домове, обясни премиерът.

Помощ ще се търси и от оперативните програми.

Следобед се очаква Европейската комисия да съобщи, че одобрява средства по две от програмите – за селските райони и за транспорта, да се пренасочат за разрушената инфраструктура.

Борисов обясни, че определените средства са на база информацията, която подават експертите на място за щетите.

Дневният ред на днешното извънредно заседание е само от една точка - финансиране на мерки за преодоляване на последиците от инцидента в Хитрино.

Борисов информира и за последните действия в населеното място.

"Ускорихме максимум източването на цистерните - през нощта четири. Сега има една малка авария, но ще я отстранят скоро. Един стълб е опасно наведен над една от цистерните", съобщи той.

Премиерът изрази надежда, ако работата продължи с това темпо "доста по-скоро да приключим с източването на цистерните и да се започне с разчистването на терена и връщането на хората там".

Борисов каза, че е малко по-оптимист за процедурите, които текат. Той обясни и че управляващите се стараят да не пресират експертите, които работят на място, защото рискът е голям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вечна памет на жертвите, да почиват в мир. А за кабинета не ми се говори, те дори като мълчат творят чудеса. Направо не ми се мисли, ако бяха мълчали 2-3 минути.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо все аз ще плащам масрафа накрая?
66
1
 
6
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Когато гражданин не е съгласен със сметката за вода, ток, парно или нещо друго, той може да обжалва. Но първо ТРЯБВА да я плати. Пък после, след някоя година, може би...А при застрахователите е обратно. Първо трябва да се докаже и тогава може да се стигне до плащане. Двоен стандарт, в интерес на хиените. Демокрация в действие.
65
4
 
3
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
До Анонимен 75 Тиквата си отива след месец и след 5 месеца се връща на бял кон.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата раздава милиони на поразия , нали си отива след месец , боли го . Съд и затвор за тоя безхаберник .Съсипа БДЖ и цялата държава.
63
4
 
5
 
! Отговори
Пенка преди 7 години
До СтанишевДа не го величаем ненужно! Това му е задължение, а и той си прави достатъчен ПИАР от всяко действие.
62
2
 
14
 
! Отговори
есперкт преди 7 години
Защо правителството плаща от данъците ни това, което трябва да плати застрахователя на превозвача???
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още чакам да чуя как частната компания, на която е дадена най-апетитната хапка от ж.п. товарните превози ще покрие щетите, които е причинила било с огромните си печалби за сметка на държавната железница, било със задължителната застраховка за превоз на опасни товари, но не би - държавата - разбирай всички обикновени данъкоплатци пак ще покриваме щетите!
60
8
 
10
 
! Отговори
без преди 7 години
Защо в България никой не си застрахова къщата. Когато стане беля всички гледат към държавата. А тя ги взима парите от други хора.
59
3
 
6
 
! Отговори
IntelliROM преди 7 години
В Хитрино гърменето на пиратки по нова година вече ще е табу :) Дано се възстановят напълно хората, пострадалите няма как да ги върнем обратно...
58
6
 
33
 
! Отговори
zorko преди 7 години
Кви са тия глупости? Защо данъкоплатецът трябва да плаща? Ако има застраховка, да се гони застрахователя, ако няма да се хване собственика и всичко да му се запорира!Ама тиквата само това знае -харчи чуждите пари и после се хвали, че "давал"А парите от СМС-те ще ги краднат както винаги
57
5
 
20
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
ГЕРБ на колко възлизат щетите в Хитрино, бре тарикати, хитреци такива, м? Това ми сметнете и посочете!!!
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Собстевиците на този товар нема ли да се появат и да си го искат?Като сте източили цистерните какво правите с горивото щом не e чуждо?
55
8
 
19
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Адски лоша впечатление прави ГЕРБ и в частност Борисовият кабинет че всичко обръщат и измерват в пари/ цифри! Цена и стойност са две различни неща! Но Борисов и PR,rje му всичко измерват във пари/финикииски знаци! По този начин говорят единствено търгашите, които нямат нищо общо с математиката, а с дребната хитрости простотия! пп. тук ми се чини, че ГЕРБ благодарение на които нямаме държава /самостоятелно работеща система/машина/ са като лисицата с опашката която замита следите си!
54
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще се краде яко.Жалко за напразно загиналите невинни хора.
53
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Трактордабе 3 дена гледаме тиквата и евтиния му пияр, голямо нещо е направи голямоооо и защо да ходи Радев
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що пак народа да плаща?Веднъж плащаме, че ни трепят, веднъж че ни разрушават домовете и веднъж заради фирмаджии-печалбари.
51
0
 
8
 
! Отговори
бабаЦецадъ преди 7 години
Какво трябва да направи ЕС? 10 вагона се обърнали и загинали 7 човека...... на година в България загиват 1500 човека от птп-та... Борисов да иска Унгария да дойде да построи 5-6 къщи в селото ли?
50
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле що народ са се фърлили на абразурата. Алооо, влезте в час, бОРИСОВ СЕ ОТКАЗА ДА Е ПРЕМИЕР. Президента се чуди на даде мандат. Тия премиера, та премиера.ОТКАЗВАМ СЕ. СПИТЕ.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кириле, Софийски, докато осъдят я фирмата, я когото и да било, при най-спешния вариант биха минали 2-3 години. Идва зима. А и общинските власти би трябвало да функционират по някакъв начин.