Равносметката: 26 сринати къщи, 1,5 млн. лева жп щети

До дни настаняват нуждаещите се от дом във фургони
Обновена: 12 дек 2016 14:54 | 12 дек 2016 14:14, Веселина Йорданова
34
Равносметката: 26 сринати къщи, 1,5 млн. лева жп щети
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

26 жилища в Хитрино са сринати след влаковата експлозия и трябва да се възстановят. Около 1,5 млн. лева пък ще струва изграждането на разрушената жп инфраструктура, по предварителни оценки на транспортното министерство.

Данните съобщи финансовият министър в оставка Владислав Горанов след извънредното заседание на правителството.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че държавата ще помогне на всички, включително на частните собственици за възстановяване на щетите, а причината е морална – инцидентът е станал при ползване на национална инфраструктура.

Той обясни, че ситуацията е най-сложна именно при хората, които са загубили домовете си.

Още по темата

Ще се преценява кои от тях имат възможност да прекарат следващите месеци при роднини и кои имат нужда да ползват временни жилища от типа фургони или подобни. Подготовката за разполагане на временни жилища вече тече и това трябва да е факт в следващите дни, за да може, когато започне строителният сезон, да започне изграждането на нови къщи, информира Дончев.

По думите му в момента е много важно помощта да бъде фокусирана, за да не се окаже, че някой има няколко печки или хладилници, а друг е останал без къща.

По-рано днес правителството в оставка гласува 10 млн. лева от бюджета за мерки и дейности за преодоляване на щетите от тежкия жп инцидент – по сметките на община Хитрино и на социалното министерство. През фонд "Социална закрила" ще се финансира извънредна социална програма за общината.

Социалният министър Зорница Русинова обясни, че целта на програмата, която ще бъде възложена на общината до петък, е да се посрещнат индивидуалните нужди на всяко домакинство. На място експерти ще подпомогнат общината това да стане максимално бързо и да се отпуснат средства.

"Надявам се, че в следващите 1-2 години с адекватните действия, които предприемаме, ще можем да възстановим нормалното битуване на хората и живота в общината", каза Русинова.

100 души, работещи по програми за заетост, пък имат готовност да помогнат на общината за разчистване и други дейности.

Томислав Дончев обясни, че европейският фонд "Солидарност" не може да бъде ползван, тъй като не става дума за големи суми, за които той се задейства.

От ЕК обаче е получено одобрение в аванс за "препрограмиране" на средства от две оперативни програми. По ПРСР може да се финансира всякакъв тип публична инфраструктура и МЗХ е получило задача в координация с кмета да изясни нуждите.

По програма "Транспорт" могат да се използват средства за жп инфраструктура. Точните суми за момента обаче не са ясни.

Когато стане ясно кой е виновен, държавата и общината трябва да търсят обезщетения за претърпените вреди от отговорните лица и от застрахователите, обясниха министрите.

Общинското имущество е застраховано, както е по закон, съобщи Дончев. Той обаче допълни, че нито държавата, нито общината могат да чакат дългите съдебни процедури и трябва да се задействат веднага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 7 години
Това са си жълти стотинки в сравнение с партиините субсидии която "любимите" ни депутати си гласуваха НЕЗАКОННО!
22
0
 
8
 
! Отговори
есперкт преди 7 години
Измамниците от Булстрад сега лъжат, че не знаели какво покривала застраховката, въпреки че това го пише изрично в договора за застраховка. Също така лъжат, че трябвало да приключи следствието преди да почнат да плащат - длъжни са да платят на момента и после да търсят виновниците.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тикво проста цялата работа с влака МИРИШЕ ама силно на провокацията от 11 септември в САЩ.Какво виждаме : проблема с стотиците хиляди "бежанци" изчезна като с магическа пръчка (медиите) и Великия кормчия се завърна на бял кон.Вместо да депортира всички мъже "бежанци" над 12г възраст тоя благодари на Турция, ЩО за дебиллизъм е обхванал страната !
20
1
 
5
 
! Отговори
пардон преди 7 години
Гроб са отвратителни : тръгнали да събират пари по "партиина" линия от малкото останали фирми с държавно участие за Хитрино.По принцип няма лошо но това са просто смешни суми.Колко пари ще дадат застрахователите (при това са длъжни), колко ще отпуснат като благотворителен жест десетките банки и накрая КОЛКО пак като благотворителни вноски всички ТИЯ с доход над 1млн лева (пример Левон Хампарцумян) А?Отговорът е точен и ясен = 0Гроб=БКП на 100% повече от бесепарите !
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гроб са отвратителни : тръгнали да събират пари по "партиина" линия от малкото останали фирми с държавно участие.По принцип няма лошо но това са просто смешни суми.Колко пари ще дадат застрахователите (при това са длъжни), колко ще отпуснат като благотворителен жест десетките банки и накрая пак като благотворителни вноски всички ТИЯ с доход на 1млн лева (пример Левон Хампарцумян) А?Отговорът е точен и ясен = 0Гроб=БКП на 100% повече от бесепарите !
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10милиона отпуснати и най-накрая си казах тези политици се освестиха докато не чух разпределението 5 милиона за общината и 5милиона за медицински грижи ,а на хората щели да дадат фургони и отказали помощта от чужди държави защото сега било студено и нямали да строят чак на пролет а напролет вече ще са ги забравили .Политицити си остават същите маймуни които в момента разиграват цирк на гърба на хората
17
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Аз призовавам кмета на Хитрино да си продаде мерцедеса, за който имаше репортаж по " Нова", а с парите да подпомогне хората, които имат нужда.Така ще повярвам на крокодилските сълзи, които ронеше за съгражданите си.
16
1
 
17
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
1.5 млн. са преките загуби от разрушенията. А, тези от не работещият ж.п транспорт? Кой ще ги плати? Народе, пак ти си прецаканият. Хитрино е поредният урок за политическите ни хитреци, които съсипаха държавата ни.
15
1
 
53
 
! Отговори
еие... преди 7 години
Българските граждани във фургони, а новитени гости в общежития с парно, пвц дограма и топла течаща вода. Та даже и ни показвахав какви условия живеят. А тези ще ги забравят след месец.
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, вагоните са румънска собственост. 26 къщи по 50хил. средно (умишлено завишавам, това не е Банкя; а и земята не се включва), са около 1, 2 милн. + 1, 5 млн. щети по релсите + кажи ги 3млн. разни други, в това число памперси, прозорци и пр. До 10 млн. космодрум могат да построят.
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че нещо, но що държаваат трябва да плаща?! Всичко това би трябвало да е застраховано, не само товара и ЖП-недвижимите и движимите неща, но и нещо като "гражданска отговорност", т.е. причинени щети на 3-ти лица.Много почва да смърди тая работа. За да експоадира вагон с пропан бутан един *** пожар не е достаъчен. Трябва здраво нягряване.
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Равносметката: 26 сринати къщи, 1,5 млн. лева жп щети"===Равносметката е само една - осем мъртъвци (до момента). Материалните щети могат да бъдат възстановени, мъртвите няма как да се върнат.
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и при наводненията в Мизия водата дето ги зала е на държавата, ама не им постоихте къщи, само се снимахте с хората.Защото тогава ако бяхме пред избори сигурно щяхте да им построите.
10
2
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
А, колко са жертвите последно ?Защото премиера вчера обяви 8, а тази сутрин вътрешната министърка ги намали на 7 ...Работата започна да прилича на тука им - тука нема. Страшното е, че говорим за човешки животи обаче !
9
1
 
17
 
! Отговори
Кой преди 7 години
Кой е застрахователя и какво ще изплати той
8
3
 
18
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Какъв товар е превозван? Опасен ли е за здравето на хората там и природата? Горанов пак общи приказки на ангро, и смитане под килима - рабата през пръсти! Е простаци и далавераджии са си от ГЕРБ! пп. Фургончетата ви Гербаджии ще заместат ли стабилните постройки/сгради, м? Герм превърлърна България в катунджииница с тези фургони, и не само!
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моралните отговорности на държавата?! Абе, ще отговаряте, ама след 3-4 месеца на изборите.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Гнилочът отдавна се стели по нашата територия. Всяко чудо за 3 дни, както скромно отбелязват, а съдбата на хората няма кой да промени. Ако нещо положително се вършеше след всяка следваща трагедия, то поне трябваше да намаляват, а то обратно. Българинът не е живял в такава несигурност от Втората световна война насам.
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички тия пируети, моралният щрих, отказът да се допуснат специалисти от други държави да помогнат, липсата на собственик, който да си търси товара, навеждат на мисълта за нашенска работа. Има нещо гнило, но тоя път не е в Дания.
4
5
 
39
 
! Отговори
zerocool преди 7 години
Алооо, застраховки няма ли? Собственика на цистерните кой е?Кви са тия глупости за моралните отговорности на държавата? Има си конкретни материални отговорници и явно никой не ги търси кои са, което е странно.Обръчи някакви пак, *** се, а ние да плащаме. Ей аман от тиквеници