Траурът идва и отминава... Какво остава в Хитрино?

"Душите ни как ще се излекуват?", питат хората от селото
12 дек 2016 15:52,
12

Снимка: БТА

Днес е ден на национален траур. Институциите свалиха знамената наполовина, политиците потънаха за минута в мълчание... Сведохме глави. Траурът идва и отмина. Какво остава след него?

"Душите ни как ще се излекуват?", пита Стефан Стефанов, който е потърпевш, очевидец и спасител в страшните първи часове в Хитрино.

"Ние имахме някакъв живот до 10 декември 2016 г., животът след 10 декември ще бъде друг", казва още той, цитиран от "Дарик".

Историята на Стефан е подобна на десетките оцелели в жестоката експлозия. Той бил в семейната къща заедно със съпругата си и двете им деца.

Още по темата

Мъжът разказва, че малко след 5:30 ч. усетил нещо като земетресение. "Преживявал съм земетресение от 6 по скалата на Рихтер, но това беше нещо по-жестоко, защото започнаха да падат мазилки", казва Стефан. В този момент през прозорецът му влетяло парче метал. Веднага извел семейството си на безопасно място и излязъл в селото, за да види какво се случва.

"Погледнах към центъра - на 4 метра от земята имаше въздух за дишане, всичко друго гореше. Въздуха гореше и падаха кафяво-сиви парцали", спомня си ужаса Стефан. Той се включва в спасителната акция и довежда първите линейки.

"Като заведохме линейките на място, започнахме да изнасяме хората. Кои изпод отломки, кои изпод сайванти", казва той и добавя, че е имало обгорени и мъртви. Изпод отломките извадили и едно детенце.

"Викахме баща й и майка й по име, но никой не се обади и минахме на другите къщи да помагаме. После се върнахме с екипите и ги изкарахме хората - мъртви", преживява отново сутринта на 10 декември Стефан.

След евакуацията на Хитрино Стефан и семейството му са настанени в Кризисния център в Шумен. По думите му обаче там няма нужните условия за децата им и затова отишъл при приятели в село Панайот Волов.

Желанието му обаче е да се върне в къщата си в Хитрино, за да вземат документите на жена му, на която предстои планова операция в Плевен.

"Ремонтите на къщата са малка грижа, обаче душите ни как ще се излекуват - не знам", завършва Стефан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе и на бежанците не са построили собствени къщи , видяхме в каква мизерия живеят. Трагедия е да си бедстващ в тази държава, никой не го заслужава. Тези хора могат да разчитат само на себе си, роднини и единични дарители, които ще ги открият лично, вместо да пращат съмнителни смс- и.
6
0
 
4
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
На бас че собственика на фирмата причинила тази трагедия няма да бъде осъден!!!!!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Измамниците от Булстрад сега лъжат, че не знаели какво покривала застраховката, въпреки че това го пише изрично в договора за застраховка. Също така лъжат, че трябвало да приключи следствието преди да почнат да плащат - длъжни са да платят на момента и после да търсят виновниците.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Траурът идва и отминава... Какво остава в Хитрино?" И в Хитрино,и на територията на България,Европа и САЩ от 1985 г са се настанили и продължават да управляват международно организирана банда политически,икономически и финансови престъпници и терористи с крайна цел унищожаването на икономиките и населението им!Неопровержим факт,доказван ежедневно от реалността!Време е за правилни действия по правилна програма с правилна цел!Време е за нов Нюрнберг !!!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е бежанци да има ,щото там е далаверата. А в тези бедствия няма далавера трябва да се изважда .
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то от земетресението в Стражица преди 30г хората още са във фургони май, какво остава за днешните бедстващи............Но да има за бежанците и др. т.нар. етноси
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна забрана на превоз на газ повече с железница. Само с камиони. Там катаджиите стриктно следят за скоростта.