Гражданска само за лятото – може, но за мотоциклети, кемпери...

Депутатите решиха, че тя ще може да се сключва, но само за сезона
33
Гражданска само за лятото – може, но за мотоциклети, кемпери...
Снимка: архив Reuters

Собствениците на мотопеди, мотоциклети, каравани и кемпери ще може да сключват задължителната застраховка "Гражданска отговорност" само за лятото, решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Кодекса за застраховането.

Вече за сезонните превозни средства задължителната застраховка ще може да се сключва и за по-кратък срок от една година, но не по-малко от 30 дни. Вносителите на поправката са депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Според реформатора Мартин Димитров става въпрос за въвеждане на справедливост – да плащаш толкова, колкото използваш.

През пролетта рокери многократно протестираха срещу решението на парламента – собственици на мотоциклети, мотопеди, кемпери и каравани да плащат годишна застраховка "Гражданска отговорност", независимо, че през есенно-зимния сезон използването на този тип превозни средства да е невъзможно.

Недоволството на собствениците на мотори и кемпери беше свързано и заради приетите тогава промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат автоматична дерегистрация при изтичане на валидната застраховка "Гражданска отговорност".

Така че днес депутатите ревизираха собственото си решение, взето преди някоко месеца. Причината – "съществува риск от голям обем дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на сезонните превозни средства".

"По данни на Пътна полиция, само регистрираните мотоциклети надхвърлят 150 000. Това, от една страна ще създаде неудобство на ползвателите на този вид превозни средства, а от друга – ще натовари безсмислено администрацията на МВР и Гаранционния фонд и ще е причина за ненужно цялостно забавяне на работата им поради свърхнатоварване", мотивираха предложените промени вносителите им.


33
Още от
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Сп€€нс преди 10 месеца
В Испания може да се застраховаш само за събота и неделя , слагат ти един GPS и ако докладваш произшествие ти гледат къде и кога си бил , през седмицата ако искаш си шофираш на твоя отговорност , като се има предвид че някои радари вече следят за тези неща -шанса да те "изгърмят" не е малък.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
аз за лятото си имам кабрио, но цяла зима стой в гаража и не го карам.
На есен вкарвам кабриото в гаража и взимам джипа, който естествено не съм го ползвал цяло лято.
Защо не може и автомобилите да плащат гражданска само лятото или зимата
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
хансче карай си там гоуфо и не философствай много за неща дето не разбираш, ако имаш желание можеш да ходиш на следващото откриване на мото сезона и да кажеш на всички какви са на живо, щото не плащат нещо дето не ползват
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Елемаг

дали не си го изсмука това от пръстите а? Кварталния щял да глобява по ЗДвП, при това автомобили които са 100% вероятно според закона служебно дерегистрирани :))) Пък станиола завива шоколада с мармот :)))
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
Това беше едно от най-глупавите обяснения, които съм срещал. Виждаш ли, за мое добро го правили. Ако моято кола или мотор, които са спрени от движение и съм върнал номерата, причинят вреда на друго лице или предмет, аз нося отговорност за това. Аз с това нямам проблем. Също така - не дава отговор ОТВОРКО, защо за свалените от движение МПС-та не е задължителна ГО. Една кола с номера и една без номера, носят една и съща поасност.
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разликата отворко е че ако кашона ти причини вреди на 3ти лица ЩЕ ПЛАЩАШ ТИ, защото по Закон си изпълнил всичко (свалена от рег. върнати номера) ако искаш може и с пух да я покриеш! ОтговоряШ ТИ за вредите, всеки може да се съди за причинени вреди...сега стана ли ти ясно или не?! ГО СЕ ПРАВИ ЗА ДА НЕ ДАВАШ ПАРИЧКИ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ...ЗАЩОТО ЗА НЕКВИ СМЕШНИ ПАРИ НА ГОДИНА ТИ СЕ ГАРАНТИРАТ СУМИ КОИТО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ СЪЗНАТЕЛЕН ЖИВТО МОЖЕ И ДА НЯМАШ!
22
0
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 10 месеца
Аз да попитам партизанката унука и днешна ероатлантичка Лилето Павлова защо не е оправила още пътищата на България ?
Нали обеща, че като стане винетката 100 лева всичко ще е ок ????
Е, вече цяла година караме с винетки от близо 100 лева.
Не виждам някаква осезателна промяна в качеството на пътищата ни.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕЛЕМАГ И ХАНС. Понеже сте много запознати, моля да ми кажете, каква е разликата - имам автомобил, който съм спрял от движение. Върнати номера и тн. Имам си частен паркинг. Не съм го паркирал на обществено място. Автомобилът е паркиран там и под покривало. Тоци автомобил не се кара. Просто седи и събира прах. Защо да не плащам и на него ГО? Той също може да причини щети по Вашата логика.
20
2
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 10 месеца
Анонимен,доказваш правилото "не разбира ,ама не млъква" все такива сте!!Случайно ако не знаеш,докато не отпишеш кола все ти върви ГО.Лично оня ден кварталния минава и ми показва ,връчване на честитки за неизплатена ГО,просто защото колата не се води бракувана и спряна от регистрация!!2 от тези честитки,бяха на катастрофирали коли.Е да ама ония си искат Го и си пускат изпълнителен лист и честитка!!Спрял ,не спрял,докато не занесеш табелките-плащаш.Айде интересувайте се,пък тогава пишете пасквили!
19
4
 
9
 
! Отговори
Ханс преди 10 месеца
Дерегистрираното превозно средство не попада под обхвата, и мисля, че и сам може да си отговориш защо. Моля да не се правите на ***, мотористите станахте бетер гейове- само ревете за права и правите паради.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ханс
Ами Ханс - по твоято логика и на спрените/дерегистрирани от движение автомобили и мотори да се сложи задължителна застраховка?!? Как точно един мотор в гараж под покривало представлява опасност за теб или друг участник в движението? Ако се засилиш пиян с колата и влезеш в гаража ми със 150 и се блъснеш в моя мотор - аз ли съм виновен за това? И хайде да вече да излезем от 15 век. Моторите не са да се правим на оборотни. Моля да се разходиш малко по EU и да видиш, колко са оборотни.
17
5
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 10 месеца
До номер 9:

Гражданската отговорност на автомобилистите покрива всички вреди, свързани с притежаването и/или ползването на превозното средство. Дори и в спряло/паркирано състояние една вещ може да причини вреди, например, поради неизправност. Когато си решил, че искаш да се правиш на оборотен, трябва да знаеш, че това е свързано с риск.
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
А ти мислиш ли, че този моторист от Кюстендил изобщо е платил ГО? Според мен няма никакво значение дали е годишна или не. Ако си решил да караш без ГО - няма да платиш и годишна. Аз съм моторист. Мотора седи в гаража от 2 месеца и така ще бъде до първите някорко дни, които задържат над 20-25 градуса. Хайде сега ми кажи, защо да плащам ГО за тези 6 месеца. Мотора ми дори не е на обществено място, а в гараж под покривало.
15
5
 
6
 
! Отговори
Елемаг преди 10 месеца
Баш па тия с кемперите и караваните нямат пари за ГО! :) Няма господа политици,социална няма,за туй Терминал 2 е пълен!!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Кюстендил в понеделник на централна градска улица на задна гума и преминавайки на червено един такъв моторист на 17 години през зимата си изпусна мотора и си отреза буквално главата на знак за пешеходна пътека. Улицата е срещу две училища. Голям късмет, че не пострадаха невинни хора. Та мислите ли, че този същия при така приетия закон би платил ГО за цяла година или ще се възползва за уж карам един месец. А и не само той.
13
2
 
6
 
! Отговори
42 преди 10 месеца
Най-важното нещо у нас.Доколкото знам и сега се правят застраховки на вноски.
12
1
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 10 месеца
Анонимен,има и доста коли,които почиват до април!!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Елемаг

Който иска да бръмчи целогодишно, си плаща застраховка за кяла година. Моят скутер е в гаража чак до април-май.
10
9
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 10 месеца
НА базата на какво е взето това решение при условие: И в момента бръмчат като улави и денем и нощем мотористите.ГО е на базата също рисков фактор,а мотористи и каране и катастрофи направо не ми се говори.За 20 години една мантинела не съм строшил на тая държава.А като тръгна на път, мантинелите заприличали на украсени венци и къщички с кандила, само от мотористи!!
9
3
 
5
 
! Отговори
Всички преди 10 месеца
знаем,че в южните градове на България мотоциклетите се карат до сняг,но успяха да направят рекет!