Снимка: Bulgaria ON AIR
|
Българската агенция по безопасност на храните започва инспекции в заведенията за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни и сезонни обекти.
Как протичат проверките в курорта Банско и кои са най-честите нарушения, провериха кореспондентите на Bulgaria ON AIR.
В навeчерието на коледно-новогодишните празници инспектори следят за произхода, правилното съхранение и етикетиране на храните и суровините, и сроковете на годност. При акцията в Банско инспекторите не установиха сериозни нарушения.
"Установихме корозии в два от хладилниците, което не е висок риск по отношение безопасността на храните, както казах и на представителите на фирмата. Но все пак корозиралите повърхности не позволяват извършване на добри хигиенни практики", коментира д-р Цветанка Сланчева от БАБХ.
По думите на Димитър Тодоров, главен готвач в едно от заведенията в курорта, за техните хладилници това предстои.
Служителите от БАБХ проверяват и документите на използваните хранителни суровини, и на персонала, работещ в кухнята.
Според д-р Калина Милушева, БАБХ това, което инспекторите са констатирали в кухнята, не са нарушения, които крият пряк риск за производството на храната.
"Ще бъде издадено предписание с кратък срок за отсраняване на констатираното несъответствие. Корозията от хладилните съоръжения и теч на тавана. Персоналът е с валидни здравни книжки", добови още тя.
Проверките ще продължат до края на зимния туристически сезон.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase