Основната пенсия на 40% от пенсионерите – под 200 лв.

20% пък имат доходи от основна пенсия над 400 лева
Обновена: 16 дек 2016 13:33 | 16 дек 2016 13:30, Деляна Петкова
115
Основната пенсия на 40% от пенсионерите – под 200 лв.
Снимка: Pixabay

С основна пенсия под 200 лева живеят 40,2% от пенсионерите, или 797 хил. души у нас. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър в оставка Зорница Русинова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев.

Към 31 декември 2016 година общият брой на пенсионерите в България е 2,18 млн. души.

От данните на социалното министерство е видно, че 18,8% от българските пенсионери получават основна пенсия до 250 лева, а до 300 лева е основната пенсия за 11,2% от пенсионерите у нас. 20,1% имат доходи от основна пенсия над 400 лева.

Социалният министър дава сведения и за доходите на пенсионерите като цяло – тоест не само от основната им пенсия, а и от допълнителните фондове и добавки. От тях е видно, че с до 200 лева живеят 22,5% от пенсионерите, или почти 492 хил. души. Между 200 и 250 лева получават 18,8% от българските пенсионери.

Над 400 лева пък получават 24,8% от пенсионерите.

Още новини от Investor.bg


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Трябва да е важно не колко години си работил, а какъв осигурителен доход имаш. На 1 и 2 -ра категория пенсиите са доста по-високи, защото 1 год. се смята за 2, 2 год. за 3.
Мин. пенсия получават селскост. производители, осигуряващи се на 260 лв. и тези с 15 год. стаж. Пенсиите са ниски и трябва да се увеличат с еднакъв процент всички пенсии. На хората с ниски пенсии да се дават социални помощи, но само на тези, които отговарят на условията, а не на калпак. Инак младите няма да се осигуряват.
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
55 ти защо не стана шапкар,да си клатиш краката и сега да взимаш голяма пенсия?Ооо ,ти си искал мнооого да работиш,или не искаше ред и дисциплина и не ти се жертваше спокойствието. .Интересно защо взимаш ниска пенсия като толкова си работил?.Аз съм учителка пенсионер края на миналата учебна година от София-работила съм по европейски проекти,ходила съм и на втора работа и съм се осигурявала и взимам с тези от учителския фонд 840 лева,работа му е майката,а не дрънкане.
94
3
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 2 години
ТРАГЕДИЯТА НЕ Е В НИСКИТЕ ПЕНСИИ! ТРАГЕДИЯТА Е ,ЧЕ ОТ 8 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ ,2 МИЛИОНА СА ЕМИГРИРАЛИ ,В БГ ОСТАВАТ 6 МИЛИОНА ОТ КОИТО НАД 2 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ ! ТОЕСТ 1/3 ОТ НАСЕЛЕНИЕТО! АКО ПРЕДПОЛОЖИМ ,ЧЕ ОКОЛО 2 МИЛИОНА СА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ ,ТО ЗНАЧИ ИМА 2 МИЛИОНА ДУШИ НА РАБОТОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ ! КАТО ПРИСПАДНЕМ ОТ ТЯХ БЕЗРАБОТНИТЕ ОКОЛО 300 000 ДУШИ ЗНАЧИ 1,7 МЛН. РАБОТЕЩИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ,ОТ КОИТО СЕ ОТДЪРЖАТ ПАРИ И ЗА САМИТЕ ТЯХ И ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ И ЗА ПЕНСИИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ
93
1
 
4
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 2 години
На 160 лв пенсия с 38 г. трудов стаж какво не му харесвате ?
92
0
 
18
 
! Отговори
Аз пак припомням преди 2 години
Здрави хора на възраст 18-65 г. са на соц.помощи, само защото са от определен етнос и отказват предлаганата им трудова заетост с аргумента, че заплатите за хора без образование и професия са ниски и на тях им било по-изгодно за са на помощи.
Безбройните деца на същите тези хора получават какви ли не надбавки и бонуси, а децата на повечето данъкоплатци не получават нищо.

Ако не се дават 2,5-3 милиарда за всички тези помощи, пенсиите на трудовите пенсионери могат да бъдат увеличени със 180-200 лв
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 минути почивка , а за отмора да си припомним Вазов - Бедний , бедний Македонски , защо не умря при Гредетин ? В условията на нашето съвремие под прозвището Македонски се крият 40 % от възрастните ни сънародници , но кой е ГРУБИЯТ ПИСАР ?
90
5
 
6
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Хайде стига с тази лъжа за откраднатия пенсионен фонд през 1945 година. Знаеш ли колко малко хора и кои се осигуряваха в пенсионния фонд, за който пишеш? Явно не знаеш. Бюджета е много по-сигурен пенсионен фонд, а тогава го замениха с бюджета. И разбира се не го откраднаха, ама по-лесно ти е да повтаряш една лъжа.
89
4
 
2
 
! Отговори
до 93 преди 2 години
Не се изненадвам от тъпотата и упоритостта, която й е присъща.
Вашата професия каква е каква е - кибик и съдник?
Крив макарон е вашата мечта за пенсия, защото не работите на място, където заплатата да ви е висока и вашият работодател да ви плаща осигуровките.
Ще имате такава, ако имате ценз и имате професия, която е оценена за висока заплата.
Кривият макарон е за онези, които ръкопляскат на гупостта на силните и смятат, че това е достатъчно.
Има хора, които не шумят, но са важни.
За всички.
88
3
 
2
 
! Отговори
еее преди 2 години
стабилност .герберастка стабилност.Пфу!
87
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не иска да каже истината за ниските пенсии. Първо и най важното е , че БКП-БСП през 1945 г. откраднаха пенсионния фонд и след това започна плащане на пенсиите от бюджета и така до днес . Второ също много важно , че назначените капиталисти от БКП-БСП за собственици на фабрики и хотели осигуряваха хората на минималната заплата , а тя беше 120 лв. или въобще не ги осигуряваха . Как не разбраха хората , че за да има мир БКП-БСП в Сибир .
86
5
 
5
 
! Отговори
фуражка с коледно преди 2 години
Пожелавам на плюещите срещу военните пенсионери да имат техния живот,децата им да имат същите шансове,да са толкова здрави като служилите по границите,да взимат пенсия като тази на ,,фуражката".Успех !
85
0
 
4
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Наистина ли вярвате ,че тези пари които плащате за пенсия отиват за пенсионни вноски, за незнам си коя класа или прослойка пенсионери , или пък за бъдещите ви , ни пенсий !! :-) !!
Така е сигурно в някои страни, ЗА СКАНДИНАВСКИТЕ.
Тука и в повечето страни СЕ ПРАВЯТ най-големите измами с и ,чрез пенсионните фондове. Било то държавни или часни. Просто някои големи измамници сега събират парите , А КАТО ПРЕЦЕНЯТ че им стига толкова ПРОСТО ЩЕ СИ ПРИБЕРАТ В СМЕТКИТЕ НЯКОЛКО МИЛИАРДА , и ще наемат армии от адвокати за да ги защитават като обяват, НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ, ФАЛИТ или друг термин.
Пример
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе, "умна" фуражке. Колко мислиш, че ще е пенсията ти според тези формули, ако се раздели общия кюп на три - на осигуровки и пенсии според категорията труд? Ако не се смесват в общ кюп, ще видиш високата си пенсия през крив макарон, а на нормалните хора дето цял живот са блъскали, ще им се вдигнат значително пенсиите.
83
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти ли си нормалният човек?
Който вече три часа пише простотии тук?
Какво произведе, освен няколко пръдни?
82
0
 
10
 
! Отговори
Инженер преди 2 години
Не може в Европейска държава, човек работил 40 години, да получава 50-100 Евро на месец. Това днес са смешни пари. Като не стигат осигуровките да се попълни от бюджета. така правят държавите, които мислят за хората. А у нас толкова пари се окрадоха... Само за компенсация на ограбеното от КТБ, държавата даде милиони. Отделно, ако съберат от всички нагласени поръчки... Ако половината само от окраденото го дадат за пенсии, ще станат двойни. Има пари, но се крадат и не ги е еня за народа.
81
3
 
2
 
! Отговори
85-ти преди 2 години
Ти се заяждаш преднамерено, защото така ти протича времето.
Не познаваш нито закон, нито механизмите за изчисляване на пенсиите.
Ощетени са пенсионерите, които са получавали най-високите пенсии, не го ли разбра?!
А имат такива, защото са имали високи заплати, осигурявали са ги реално.
Имали са високи заплати, защото е имало защо - това са висококвалифицилани специалисти.
Не са лежали на топло, бъди сигурен.
И *** от моите здравни осигуровки.
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионира се фуражката на 40 години и после живее до 80-90, защото цял живот си е клатил краката и не е свършил работа за две стотинки. Значи 20 години трудов стаж и примерно 40 години като пенсионер. Другият работи 40 години и после 10 години е пенсионер. Е, колко пъти по-висока трябва да е осигуровката на фуражката от тази на нормалния човек, за да може фуражката да взима два пъти по-висока пенсия? В този случай 16 ПЪТИ. Да, трябва да е 16 пъти по-висока, а тя е много под тази сума.
79
3
 
1
 
! Отговори
До 85-ти преди 2 години
Заядлив и ограничен.
Прочети формулата за изчисление в закона и тогава мисли по товя задник.
Пенсията ти се определя от произведение от три множителя.
Знаеш и какво е множител?
Първо е личният ти коефициент, което е средно аритметично от товята месечна заплата, разделена на средния месечен осигурителен доход за страната. Втори множител - стаж и трети - средният осигурителен стаж за страната 12 месеца назад от деня на пенсиониране.
Най-важна е твоята лична заплата!
78
1
 
4
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Това е реалността. Формулата прикрива реалността и не се афишира, че работещите трета категория труд, сега плащат по-голямата част от пенсиите на пенсионерите от втора и първа категирия труд. Те парите не идват от формулата, а идват от осигурителните вноски, но този общ кюп е една голяма каша, което е също голяма тема. Лична математика - смнешен си понеже не от теб взимат средства, за да ги дадат на други.
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво да си представям!
Има първа, втора и трета категория.
Цената на вноските е различна!
Не можеш да лежиш на хълбок на топло и да се заяждаш и да искаш най-високата пенсия!
Лъжи -за първа категория се изискват 10 години стаж, за втора -15 години.
Първо се информирай и после лей жлъч.
Много е трудно да дискутираш с човек, който си е измислил нещо, без да познава законите.
Запознай се и не подценявай труда не са само на"фуражки", но и на тези които ни дават ток, горива, здраве и транспорт.