Основната пенсия на 40% от пенсионерите – под 200 лв.

20% пък имат доходи от основна пенсия над 400 лева
Обновена: 16 дек 2016 13:33 | 16 дек 2016 13:30,
115
Основната пенсия на 40% от пенсионерите – под 200 лв.
Снимка: Pixabay

С основна пенсия под 200 лева живеят 40,2% от пенсионерите, или 797 хил. души у нас. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър в оставка Зорница Русинова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Антони Тренчев.

Към 31 декември 2016 година общият брой на пенсионерите в България е 2,18 млн. души.

От данните на социалното министерство е видно, че 18,8% от българските пенсионери получават основна пенсия до 250 лева, а до 300 лева е основната пенсия за 11,2% от пенсионерите у нас. 20,1% имат доходи от основна пенсия над 400 лева.

Социалният министър дава сведения и за доходите на пенсионерите като цяло – тоест не само от основната им пенсия, а и от допълнителните фондове и добавки. От тях е видно, че с до 200 лева живеят 22,5% от пенсионерите, или почти 492 хил. души. Между 200 и 250 лева получават 18,8% от българските пенсионери.

Над 400 лева пък получават 24,8% от пенсионерите.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
39 ти е пример за духовното падение на българина .Като е едно и също за теб ще те управляват чобани и ще ровиш по кофите.Успех в намирането на *** хляб!
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много им е. Догодина пак да гласуват за Герб и БСП, да им а направят 100лв.
34
4
 
10
 
! Отговори
до55 преди 7 години
Господине,живял съм на границата 30 години,20 като военен.Без вода,без възможности за децата,за опера и нов филм на 50 километра,без ток на Нова година редовно,3 семействА в едно жилище.Когато трябваше да раждА дете жената на колегата зимата,проправяхме път с бойна машина през преспите и не успяхме.Като резултат детето се роди с недъгНа мен ми се повръща от такива като теб,които злобеят и завиждат,но не знаят какви жертви с правили много от нас.
33
3
 
13
 
! Отговори
?????? преди 7 години
Ами докато целуват ръцете на "слънцето" така ще бъде.Съжалявах ги,но това което виждам по избори и по телевизиите ,как му се мазнят,как го боготворят и му целуват ръцете си го заслужават.Но те хората не са виновни,че са манипулирани отвсякъде.
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И този Боен пилот какво е правил за да взима повече от чобанина.
31
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Андрешкоооо български завистник.С тоя манталитет,,Аз не сакам на мен да е добре,а на нане Вуте да е зле" никога няма да се оправи България.Няма страна в която пенсионерите да взимат еднакви пенсии.В България трябва да се освободи тавана на пенсиите и минималната да е такава,че да се живее нормално,а не скотски,но не може лекаря хирург и боен пилот да взимат колкото санитар и техник.
30
3
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
Ако само знаеше колко си смешен с това твое твърдение.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко килограма банани могат да си купят с тези пенсии? Най-важното в живота са бананите, другото няма значение.
28
2
 
17
 
! Отговори
Банани, банани преди 7 години
Не виждам за какво мрънкате?! Нали важното е да има банани. Е, има банани. Трябва да сте доволни. За да ги има тези банани преди 25 години едни виреха два пръста нагоре и подрипваха и ревяха по площадите. За бананите, разбира се. Да не мислите, че за нещо друго....
27
14
 
8
 
! Отговори
55 преди 7 години
И изобщо - НЕ е справедливо, да има пенсия по-голяма от актуалната средната в страната! Как така, от къде на къде, един работеш в момента, ще има по-малък доход от един ***, дето е "биел кучето" по цял ден?!Максималната пенсия не трябва да е по-висока от средната заплата!
26
4
 
9
 
! Отговори
Ааа преди 7 години
А сивите гълъби с фиктивни ТЕЛК-ове колко са ? Асма, диабет - все добре заплатени...
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не извадите статистика колко е средната пенция на ушевци?
24
4
 
15
 
! Отговори
55 преди 7 години
Не е нормално шапкарите да взимат "една шапка с пари" (а знаем кои ставаха шапкари - които за нищо друго не стават), а един учител (крайно тежка и обществено отговорна професия) да взима някаква смешна пенсия. Това е НЕсправедливо, от където и да го погледнеш !
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
терминал-2 , надявам се всички да са ме разбрали ...
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баща ми има аптеки в малки населени места.Такава бедност е,че хората молят за едно хапче или за вересия.Не съм била в Северна Корея и на пропаганда не вярвам.И тук ако направят снимки на имоти в подножието на Витоша ще кажат,че е рай,а ако снимат Филиповци и копторите във Захарна фабрика - ад.ц
21
6
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Защо пенсионерите,които са били военни и полицаи вземат по-големи пенсии,след като първо ние им плащаме и заплатите и данъците когато са работели и сега пемсиите им. Всички пенсионери трябва да получават еднакви пенсии,защото след пенсионирането им на всички приноса им към държавата е един и същ. Който когато е работел повече е получавал по-голяма заплата за това. Ако пенсиите се изравнят всички ще взимат добри пенсии,защото управляващите ще имат желание техните родители да вземат добри пенсии
20
11
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
Не ги жалете пенсионерите, уж бедни а всеки ден хвърчат хилядарки от балконите.Скоро ще почнат да ги включват в прогнозата за времето- "Днес се очаква валеж от пачки под балкона на баба Пенка от село Руйно, с интензитет 5000 лв на квадратен метър..."
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Може още.
18
6
 
14
 
! Отговори
55 преди 7 години
До Анонимен 18Несправедливостта се състои в това, че ВИНАГИ тези, които реално работят и създават продукта, са най-ощетени! А тези, които са "пазили" тези, в чийто джобове са отивали печалбите, изработени от тези, които са са малките пенсии, точно тези са с големите пенсии ... а те НИЩО не са работили и НИЩО не са създали ... просто са пазили "ония горе" от народната "любов"! И затова твърдя, че справедливо погледнато - тепенсии по-високи от средната заплата СА НЕСПРАВЕДЛИВИ! Това са фактите!
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко по тази тема е глас във Пустиня . Но пък каква пустиня , с магистрали от международна класа , коли , че и нови , лошо няма . А нормални пенсии ще има тогава , когато масово се откажем от тях . Не напразно сме държава на обратните понятия и представи . Жена Министър - Сиромашия до шия .