Разказът на Тодор: Имах храна, котлон… Защо ме търсите?

Хижарите: Първо ще го бием, после ще го храним!
192
Разказът на Тодор: Имах храна, котлон… Защо ме търсите?
Снимка: БНТ

Имах храна, газов котлон, палатка, спален чувал. Защо ме търсихте, това бяха първите думи на Тодор, който пет дни бе в неизвестност за близките си в Стара Планина.

Хижари пък коментираха постъпката му с: "Първо ще го бием, после ще го храним". Десетки спасители и приятели го търсиха дни наред при тежки метеорологични условия в Стара планина. Днес в издирването му се включи и хеликоптер.

Както Dnes.bg писа 40-годишният мъж се появи днес сам в хижа "Левски" жив и здрав, а Планинската спасителна служба прекрати акцията по издирването му.

Още по темата

Тодор се държал неадекватно и питал: "Защо ме търсите? Ако не ми беше свършила газта за котлона, изобщо нямаше да дойда в хижата", казал той, цитиран от "Марица".

"Стигнах до хижа Левски по следите на спасителите. Бях затрупан в палатката на билото, там прекарах шест нощи. Свърши ми водата и реших да се спускам надолу. Бях се позагубил малко. Нямах представа, че толкова хора ме търсят – не съм го направил нарочно", бе първото обяснение на мъжа за случилото се.

"Първо ще го бием, после ще го храним" , заяви хижарката Яна Динева.

Малко след Тодор в хижа "Левски" пристигнаха петима спасители от Карлово. Присъстващите в хижата планински спасители и служители на НП "Централен Балкан" били направо изумени.

Те отказаха да разговарят с Тодор, след като след неговото изчезване десетки хора – доброволци от карловския отряд за планинско спасяване и служители на Национален парк "Централен Балкан", го търсиха в изключително лоши условия в Балкана.

Днес повече от час хеликоптер летя на Стара планина в сняг и вятър да търси изчезналия турист.

Към хижа "Левски" преди обяд потеглиха и шестима негови приятели, които дойдоха в Карлово от Русе.

Все още не е ясно кога мъжът от Русе ще слезе от хижата и коя пътека ще хване – за Карлово или за хижа "Плевен" през връх Ботев, за да се прибере в родния си град.

Омбудсманът Мая Манолова се обади в туристическото дружество да пита как е Тодор.

"Чак не ми се вярва, че е истина. Тодор е оцелял по чудо при това лошо време в Балкана". Това заяви шефът на карловския спасителен отряд Христо Стаматов минути след новината, че русенецът сам се е появил жив и здрав в хижа "Левски".

Според Стаматов вероятно мъжът е чул шума от военния хеликоптер, който днес се включи в издирването, и е разбрал, че го търсят. Затова е решил да се прибере сам в хижата.

Началникът на карловските спасители все още не знаеше подробности за това, как Тодор е живял в Стара планина през 5-те дни.


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
3
 
! Отговори
гошо печения преди 5 години
Акой щеше да плаща ако го бяха намерили в палатката полужив и после 2 седмици в болница. Или тогава щеше да е по добре.
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МарияХоби, спорт и ограничени глупаци без хоби и спорт. Които били толкова глупави, че се скъсали да издирват този неограничен умник с хоби и спорт.
137
7
 
6
 
! Отговори
Мария преди 5 години
До Анонимен 155Господине или Госпожо явно щом Вие не разбирате хоби , спорт значи е глупаво и няма защо да се прави... Не смятате ли, че това е много ограничен начин на мислене?
136
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да му се изредят всички участвали в акцията на побъркания баирбудала. Изобщо що за ненормалници се катерят по чуките, особено зимно време?! Като си търсят белята, зарезвайте ги и не трошете усилия и средства да ги търсите!!!
135
0
 
26
 
! Отговори
от далеч преди 5 години
В тая каша от глупотевшина не е лесно да вземеш страна. Човека му се седяло сам, има екипировка, има опит, кой може да забрани да ходиш в гората самичък!? И оня, ГЛАВНИЯ, лично вдигна бг Армия да търси из храстите... Мани-мани, смях и резил!Изгубения пък имал 2 бут. коняк и кило ядки, пил и спал, и пак пил в палатката, изял ядките, огладнял и се появил.
134
4
 
17
 
! Отговори
Мосю Густав преди 5 години
Човекът е жив и здрав - това е НАЙ-важното! Парите - нека ги удържат от данъците ни, поне да знаем къде отиват.
133
3
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До азСтига,бе !
132
11
 
25
 
! Отговори
Тъп, та тъп преди 5 години
До БългаркаТози безхаберник е живото отражение на българската действителност. Както управляващите ни ги интересува нищо друго освен собственото им "елитно" живуркане, така и на този съвършен егоист не му пука за околните. Да го питам, ако приятелката му я няма 4 дни и няма връзка с нея, ще си трае ли? Защо го търсели? Такава наглост! Ами защото, имаш приятели, които не заслужаваш, и са се притеснили за тебе.
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще праща ? Знае се кой . На Данъчната Софра ще се появи още един, меко казано , натрапник . Но поне е жив , а не м..........
130
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тююююю, изкараха човека виновен, че е оживял.
129
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шумкарите са отишли в гората , защото им е омръзнало да ядат всеки ден картофи . Твърде малко знаете за шумкарите . Научете повече . Да не би да си мислите , че това е било концерт пожелание . Разликата е в това , че сега победилите демократи се крият Вдън гори Тилилейски .
128
7
 
5
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
Шушляк от Руси...
127
8
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не го е направил умишлено. Може би просто е искал да избяга от някого и да остане сам Как е могъл да знае, че ще настъпи такава тупурдия?
126
1
 
23
 
! Отговори
на всяко гърне ..... преди 5 години
На всяко гърне мерудия Това е другарката Мая Манолова.Какво общо има тя с този случай, че я споменавате?Израз на особено внимание и загриженост ли е?Едва ли!Просто използва всеки възможен случай да се появява на екрана пред прожекторите.Демагогия!Евтин популизъм!
125
5
 
16
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Активист на БКП-------------------------------Защото не е бил терорист баща ми! А шумкарите се криели в горите,обирали мандри и овчари,за да се наплюскат! И убили десетина невъоръжени и ранени германци! А като чуели за редовна българска и германска армия се криели под земята-в землянки!
124
18
 
12
 
! Отговори
русофил преди 5 години
В Тексас на този щяха да му сложат пранги на краката и щеше да прави 6 месеца оборка на магистралата с оранжеви дрехи. Заедно с още 30 като него. Поздрави от Съветските Американски Щати (САЩ)
123
4
 
21
 
! Отговори
liz преди 5 години
Е гати човек не може да избяга от родата ако поиска, голяма паника 😮
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Годината си отива с изпипани до съвършенство новини . Отец Иван иска дърва и въглища . То и аз искам , ама нанай . Търсят те , защото не ти вярват . Не задавай глупави въпроси .
121
9
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До доктор хонорисБаща ти що не е станал шумкар та и ти да имаш ? Или по-лесно ти беше да лежиш на жълтите павета и 27 години демокрация и кеф!
120
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че е жив и здрав ........да не го съдим толкова сурово ......има и такива хора.Айде весели празници на всички