Масово загърбваме найлоновите торбички... Но става ли по-чисто?

Над 40% от българите пък събират боклука си разделно
Обновена: 18 дек 2016 16:54 | 18 дек 2016 16:48,
33
Масово загърбваме найлоновите торбички... Но става ли по-чисто?
Снимка: архив Reuters

Все повече хора обръщат гръб на замърсяващите найлонови торбички. Това показва сравнението на данните от две изследвания на "Екзакта", направени в началото и в края на 2016 г. по поръчка на Министерството на околната среда и водите за замерване на резултатите от провежданите политики, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

През март 36,4 на сто от запитаните казват, че се въздържат от употребата на найлонови торбички. В края на ноември делът им се увеличава на 44,9 на сто.

С 4 на сто (до 43 на сто) е нараснал броят на хората, които събират отпадъците си разделно, а с 3,2 на сто (до 41,9 на сто) на тези, които при изхвърляне на пластмасова бутилка я смачкват. Това показва, че постепенно се променя отношението към отпадъците - на тях започва да се гледа като на ресурс.

Все повече българи полагат грижи и за чистотата на въздуха във всекидневието си. През март 25,3 на сто от анкетираните отговарят, че използват сухи дърва за огрев вместо мокри. За сравнение през ноември процентът им се увеличава на 28,9. Известно е, че добре изсъхналата дървесина отделя по-малко прах в атмосферата, отколкото наскоро отсечената.

Макар и бавно, нарастват и българите (с 1,8 на сто), които използват целенасочено градския транспорт вместо личния си автомобил.

Запитаните осъзнават, че основна причина за замърсените територии в страната са хората поради липса на екологични традиции и култура. На тази позиция са 60,6 процента.

Любопитни са и отговорите на въпрос: "Кое от направеното по Оперативна програма "Околна среда" е допринесло в най-голяма степен за чистотата на околната среда и опазването на природата?", посочват от Министерството.
Според най-голяма част от анкетираните това се дължи на новите 51 пречиствателни станции. Хората са все по-информирани за инвестициите, които се грижат за здравето им и повишават качеството им на живот.

През март 62 на сто от българите са отговорили с "Не знам" на въпроса "Какво прави МОСВ за подобряване на екологичната обстановка". Докато през ноември този процент е паднал два пъти и половина - на 26,1 на сто, допълват от Министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
зз преди 7 години
Таратанци, ходете на женския пазар
22
0
 
14
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
До ДСВсъщност САЩ са една от малкото (ако не единствена) страна която не е подписала протокола от Киото. Освен това е най-големият производител на парникови газове. Освен това при тях е чисто на пръв поглед защото извозват опасните си отпадъци в страните от третия свят. Изобщо да даваш САЩ като пример за екологична страна е доста смешно
21
1
 
8
 
! Отговори
Торбалан преди 7 години
Не им слушайте глyпocтите, няма по-екологично и здраво нещо от найлоновата торбичка стига тя впоследствие да се рециклира а като вземете хартиена торбичка за сто такива се отсича дърво и даже не са толкова здрави като найлоновите. Проблема е че малка група мoшeници в тая държава съумяват да печелят от общия *** и сметищата и нямат никакъв интерес от рециклиране.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Варна съм и незнам как е в другите градове, но при нас от няколко години докараха някакви контейнери с дупки колкото една бутилка и съответно е невъзможно примерно: да сложиш голям кашон, или прозорец, или съответно някоя пластмаса различна от бутилка. Бях си обучил семейството преди това, да разделят най-вече пластмасата, но тези хора явно твърдо са решили да ни откажат.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е пълна глупост. Аз не познавам човек, който да си събира *** разделно, те ми говорят за почти 50% от хората. Смях. Не знам как ги правят тези статистики/проучвания ама са пълна глупост. Някъде бях чел, че първенци в ЕС са Австрия с почти 60% от *** им събран разделно и преработен, България беше на последно място в ЕС с под 1% преработени разделно *** от всички ***.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ СМАЧКВА ПЛАСТМАСОВАТА БУТИЛКА И ЧАША, ЗАЩОТО ИМА ТАРИКАТИ, КОИТО ГИ ИЗПОЛЗВАТ ДА ПРОДАВАТ В ТЯХ МЛЯКО.
17
3
 
13
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Да. ЕВРОПА, ЯПОНИЯ, САЩ. Ако видите Азия, Африка - няма как тяхното замърсяване да бъде компенсирано с нашето пазене но е ДОБРО НАЧАЛО. Бях в Индия командировка 2 месеца. НЯМА ТАКАВА *** ДЪРЖАВА. България е рай в сравнение с тях.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не ги загърбвам много-много, но всяка една от тях минава през огъня, с изключение на тези, с които изхвърлям ***.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимния 8 преди 7 години
Ела да пиеш вода при нас! ИМА на 99% готова пречиствателна за питейни води. Никой не ИСКА да се пусне. Обаче около нас има поне две за отпадни води. Вие в Бистрица пийте чиста вода! Халал да ви е! В Кубратово да си пречистват отпадните! Пием манган, ехериякОли, ядем ГМО! Айде! Бай . *** ви желае чИсТИта коледа!
14
4
 
6
 
! Отговори
До GG преди 7 години
И в Англия 1 камион обира ***, а там всичко е разделно. Просто камиона има секции. За хартия, за пластмаса, битови *** и т.н. В различни контейнери се изхвърлят нещата вътре в камиона. Това че не го виждаш, не значи че вътре камиона не е разделен. Нали се сещаш че за 1 работа ако трябват 3 камиона и 3 пъти повече персонал, тя става по скъпа. Просто самият камион отвътре е разделен.
13
6
 
7
 
! Отговори
Глупав преди 7 години
Пълна глупост .
12
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята никога не е била да стане по-чисто, а да бъде по-скъпо. Да не би някой да е отделил парите от поскъпването на торбичките в отделен фонд и те да отиват за почистване или екологични цели. Нищо подобно, наложиха данък, той влиза в бюджета и толкоз. Както стана и с винетките. Въпреки всички приказки за големите нужди от пари за поддържане на пътната мрежа, парите от винетки влизат в бюджета, а не в отделен фонд за пътна поддръжка. Така че не се надявайте на по-добри пътища от по-скъпите винет
11
3
 
12
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Шегаджии!
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GGАбсолютно не е вярно. Специално съм наблюдавал. Поне в София, в центъра *** се извозва разделно!!!Може и да не е било така преди време, но сега е факт!Всеки може да провери!
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става по-чисто, защото дори да ползваш една найлонова торба многократно, не можеш да ползваш кофичките и бутилките от това, което консумираш многократно.Елементарно. Така че стъклените опаковки бяха и са по-екологични, *** пуста печалба.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8В Бистрица има пречиствателна станция за ПИТЕЙНА вода.А в Кубратово за ОТПАДНИ води.
7
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Искаме!
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички стоки са пакетирани в найлонови опаковки, какво е намаляло? Хлябът, киселото и прясно мляко, сиренето, зеленчуците се меряти пакетират в найлони.Вие за крайната торба, в която слагаш всичко, сте се хванали.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МОСВ? М да! Пречиствателна станция, ама за ОТПАДНИ води! Сакън, да не им заразим на гърците и турците водите! А пречиствателни станции за ПИТЕЙНИ ВОДИ да сте чували?! Не! Налиииии! Пийте вода с манган и л******! И плащайте за пречистване! Плащай българино! Плащай, яж и пий л***на! Е те това е! И аз плащам. Купувайте изворна, минерална, деминерализирана... Торбички не ползвам от години. И кво?! Анкети! Алабализми за балами.
4
17
 
9
 
! Отговори
Жо преди 7 години
ДА, искате да върнем времето, когато опаковаха сиренето в амбалажна хартия. Докато се прибереш и тя се скъсала и се залепила за сиренето , то тече ли, тече.Или още по-назад във времето, когато за да си купиш кисело мляко трябваше да си носиш в млекарницата тенджера, за да ти го сипят в нея.