Бездомна мръзне под открито небе, но отказва помощ

30-годишната живее по пейките на площадка в Силистра
19 дек 2016 14:07,
27

Снимка: Булфото

Със свити сърца се събуждат жителите на централен квартал в Силистра през последните две седмици, за да проверяват жива ли е тяхната "съседка", нощуваща под открито небе.

Младата жена, на видима възраст около 30 години, живее по пейките на детска площадка в междублоковото пространство от пролетта, разказва в-к "Силистренски бряг".

И ако в топлите месеци притеснението им било от липсата на хигиена и дори опасност от зарази, то сега всички се опасяват жената да не измръзне, след като от началото на месеца температурите през нощта и през деня започнаха да падат до минус 5-6 градуса. Въпреки това всички й помагат с храна, дрехи и завивки. На жената е предлагано и обзаведено за живеене сутеренно помещение, в което поне да изкара зимата.

Още през лятото за проблема са сезирани местните власти, социалните служби, а отскоро и прокуратурата, но мерки не се вземат, недоумяват силистренци. Проблемът според отговорните фактори бил, че жената отказвала всякаква помощ и не искала да се мести. Затова никой не можел насила да й помогне.

Юристи коментираха, че казусът е "заплетен", но си имало начини да бъде решен. Макар да не е опасна за околните, в тежките климатични условия тя започва да става опасна сама на себе си, което според психолози е друга форма на самоубийство и мерки трябва да се вземат. Според жителите в квартала тя била интелигентна, говорела два езика - английски и гръцки и от редките контакти се разбрало, че е работила в чужбина като гледач на кучета.

По неофициална информация била родом от съседно на Силистра село, а баба й имала апартамент в града.

"С поведението си наказва цялото общество, което гледа отстрани страданията й, но същевременно сякаш е безсилно да стори нещо полезно", заяви жена, която сутринта й донесе буркани с храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Занесете още одеяла на жената, да изкара зимата...поне се завива, явно не е решила да умира!
13
0
 
4
 
! Отговори
Статия преди 7 години
Да не е фалшива тази статия? Съжалявам, че не мога да отида до там, но ако има хора идете, направете нещо.
12
1
 
4
 
! Отговори
Коледа преди 7 години
Не се очудвам, че на някои не им пука, дори нападат жената. Трябва спешно да се вземат мерки, че по това време всичко навън замръзва. Явно, че не ѝ върви с мъжете, а апартамента бил на баба ѝ" според авторите на статията. Направо не е за вярване!
11
1
 
4
 
! Отговори
една българка преди 7 години
На кого е помещението, което предлагат да празимува? Може да се страхува, това е трагедия, скоро ще замръзне през нощта.
10
1
 
3
 
! Отговори
Мари преди 7 години
До Анонимен:И аз се извинявам много, но според българската граматика, когато се предават думите на трети човек, за които не сме сигурни, глагола се поставя в минало време.Това няма нищо общо със собствеността и нейното владеене, ползване, стопанисване.. Аман...
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според жителите в квартала тя била интелигентна, говорела два езика - английски и гръцки"Извинявам се много, но тя не е мъртва. Тя е, не 'била'. В нашето *** общество, ако човек няма къща той се счита за мъртв. Срам! Боже, да бъде милостив!
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дервиш !
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100 % има и психичен проблем.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото повярваите кофти е да стоош.*** студа без пари и.пренебрегнат да до ден днешен от тоя индивид смятаики за приятел както и да е не ме интересува някои ден може да опре до мен но ще му посоча пътя както тои се отнесе с мен и сее отнасял защото границата на търпението се изчерпала отдавна прав му път
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Праилно нека се сетят щото не само това се вижда вижда се как малки момиченца просят стотинки да се приберат до тях и тия место да седнат се карат за отпуските е време да се замислят доде нее станало късно и не да ми злобеят разни дето си мислят едикои си е подобре от тях на млади години съм го изпатил знам какво е и аз съм нямал тогава наи добрия ми приятел не ми даде е изглътнах го дано съм жив да стане обратното нее злоба това а съвест защото човек когато помага очаква същото
4
7
 
16
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Демокрастия и ФАЩ
3
21
 
13
 
! Отговори
г преди 7 години
Ами вместо да и дават храна и завивки, да замочната да и взимат завивките и храната, така бездомната или ще умре или ще се премести на друго място, и в двата случая въпросът им ще се реши.Елементарно е, ако правиш нещо и не постигаш желаното, започни да правиш друго/обратното
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност ако някой иска да й помага, трябва да не й дава храна и дрехи. Сега щом й дават храна и дрехи, тя ще си спи там и няма да отиде на друго по-нормално място.
1
2
 
47
 
! Отговори
ужас преди 7 години
дано да успеят да и помогнат на жената , да намират начин институциите Видно е ,ч е има нужда от медицинска помощ А з вкъщи като вляза в неотопляема стая е ужас , а какво остава да си постоянно на вън