Годината е 1901-ва... грейва първата коледна елха у нас

Празнуването на Коледа навлиза у нас в началото на 20 век
9
Годината е 1901-ва... грейва първата коледна елха у нас
Снимка: Reuters, архив

Празнуването на Коледа по начина и с атрибутите, които познаваме днес, навлиза в България в началото на 20 век, разказа за БТА Кристина Спасова от Музея за история на Варна. По думите й традицията да се украсяват елхи навлиза масово през 20-те и 30-те години. Модата въвеждат емигрантите руснаци и чехи, които са се установили да живеят у нас. В началото елхите са били скъпо удоволствие и са си ги позволявали само заможните. По-късно обаче влизат във всеки български дом.

Първата елха на обществено място в България е грейнала в Офицерския клуб във Варна. Дървото е украсено за Коледния бал през 1901 година. До тогава са известни няколко случая на събирания около елхата, но на частни партита.

Данните сочат, че началото поставя генерал-лейтенант Александър Столипин в Пловдив през 1878 година. Тогава той и съпругата му организират тържество за изявени ученици. Руският военен и семейството му раздават подаръци на българските деца и техните родители и учители. Това е било частна инициатива на генерала, разказва Спасова. Тя допълва, че има данни, че година по-късно руският консул във Варна също прави частно парти, на което има коледна елха. Известно е също, че още първата година от управлението си княз Александър Батенберг също се разпорежда да има украсено дърво на частния прием, който дава за Коледа. Той дори лично влиза в ролята на Добрия старец, като раздава подаръци на присъстващите.

Другата коледна мода, дошла у нас в края на 19-и и началото на 20 век, е изпращането на коледни картички. В началото те не са били особено евтини, тъй като тиражите са били доста ограничени. Поради тази причина е съществувала практиката да се изпращат благопожелания за празниците върху визитни картички. Това се правело не само от хората, които са се занимавали с бизнес, но и от учители, лекари, общественици. Характерно е, че модните тенденции са "идвали" в страната по вода.

Първите коледни картички навлизат в България от крайдунавските градове, най-често от Виена. Образите са с различен сюжет. Някои са строго религиозни, като изобразяват обикновено сцената на Рождество, ангелчета или Божията майка. Други имат по-весел характер - с образи на деца. Има дори такива, които на пръв поглед нямат отношение към коледния дух и върху тях са изобразени птички и цветя, разказва Спасова. И допълва, че във Варна е имало практика да се изпращат коледни картички с морски пейзажи. Отпечатаното нямало общо с празника, но пък показвало духа на града.

През 30-те години в България се появява и Дядо Коледа. Малко хора обаче знаят, че паралелно с него у нас се е почитал и Дядо Мраз, и то далеч преди 1944 година, казва Спасова. По думите й двамата старци са битували заедно - единият "пристигнал" от Западна Европа, а другият - от Русия. Придружителката на добрите старци - Снежанка, се появява доста по-късно. Тя излиза на сцената през 60-те години на миналия век.
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
2016г. преди 3 години
За първи път арестувани българи за това, че са поставили елха на площада
5
0
 
2
 
! Отговори
пси преди 3 години
не може да бъде, истинска Коледна статия с елха и дядо Мраз, вместо напръскани с кръв вегани и крими битовизми до германиспания и назад.
(това позволено ли е, да не ви глобят?)
4
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 3 години
Дядо Мраз, за разлика от Дядо Коледа на Кока-кола, винаги е имал Снежанка. Шейната на дядо Мраз в България се тегли от еленчета, за разлика от шейната на руския Дядо Мраз. Общото за Дядо Мраз при различните народи, е че го има от преди много векове, според някои го има от преди 25 века. Дядо Коледа се появи с Кока-кола и няма връзка с свети Никола, както някои се опитват да го представят,
3
0
 
8
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 3 години
Дядо Мраз го има от векове, а Дядо Коледа се появи не толкова отдавна. Дядо Мраз търпи развитие. Преди векове, Дядо Мраз е бил много строг, но винаги справедлив старец и е давал подаръци само на добрите деца. В последните 200 години Дядо Мраз постепенно започва да раздава подаръци на всички деца. Има разлика и между Дядо Мраз в Русия и в България. В Русия Дядо Мраз е на шейна теглена от руска тройка коне, а ямурлука му е бил в миналото в син или сив цвят, а не с червен цвят. В България шейната
2
0
 
18
 
! Отговори
Дадо ви Мраз преди 3 години
Първата популярна детска приказака за Дядо Мраз е написана от Елин Пелин още през 1910 година и се казва "Дядо Мраз и внуците му". Гео Милев също има детско стихотворение, което се казва "Ето иде Дядо Мраз".
1
5
 
13
 
! Отговори
Дядо Ташунко преди 3 години
Всъщност Дядо Мраз навлиза по-рано от Дядо Коледа, още след Освобождението, най-масово започва да се употребява след 1917-та, когато идват белогвардейските емигранти от Русия, като масово до1944-та се е използва теримна Дядо Мраз. На практика Дядо Коледа бива наложен след 1989-та като едно от всичките глупости на новите псевдо-демократи.