В България има живот: Труден, абсурден, разглобен...

Как се стигна дотук? Размисли на Мирела Иванова пред Дойче веле
19 дек 2016 07:07,
63
В България има живот: Труден, абсурден, разглобен...
Снимка: Reuters

Дори да не се информира през никакви медии, в което все пак се съмнявам, българинът все по-трайно се зарежда с убеждението, че държавата и обществото му са разтрошени сякаш на парчета, че самият той не принадлежи към общността.

Прилепен към семейството си, към малка приятелска група или професионален кръг, той се отдава на "мисията" да се спаси поединично, да осигури бъдещето на децата си, насърчавайки ги да се махат оттук. Защото в България няма живот, пише в свой анализ за Дойце веле публицистът, писателят, авторът и сценарист Мирела Иванова.

Липсващите обществени спойки

Така ли е наистина - или просто са изчезнали всички спойки и сглобки, които ни правят единна общност, вгледана в по-близки и по-далечни цели и посветена на голяма и същностна национална идея?

Това са въпроси и патетични, и старомодни, но и твърде важни тъкмо поради тягостната фрагментация на настоящето. Не е задължително да се намираме в състояние на пълен разпад, за да сме така разединени - може просто обществото ни да е преуморено от несъстоявания, да са разбити множесто лични проекти, да са занемарени и неглижирани такива неутилитарни, но основополагащи за единението пространства като културата, изкуството, ценностните йерархии.

Атмосферата днес сякаш повтаря шизофренните години на късния соц - с отчуждението и апатията, с избуялите страхове и самоизолацията, с тлеещите във въздуха взаимоненависти, с цинизма и буксуването във всяко отношение, с разцвета на клеветите и с усещането за крайна несправедливост, за пълна изоставеност на отделния човек.

Светлият пример на партиите

Дали фрагментацията в обществото няма за свой "учебник" роенето и разпада в партийния живот? Дясното всеки ден произвежда все по-малки и по-нови формацийки, партии и сдружения, които макар и прокламирани от мислещи хора, вече предизвикват отвращение.

В т.нар. националистическо обединение също започва надвикване и надговаряне на вождовете, въпреки привидната сплотеност срещу и заради общия враг: бежанци, роми, турци.

А лявото, засега пришпорено от политкомисарския устрем, не смее да се огледа и да види другите немаловажни  леви.

Кой е виновен?

Разбира се, партийното строителство и рушителство е само една от причините за липсата на обществени спойки: то поражда и утвърждава жилавото недоверие, че партиите могат да се фокусират отвъд своя егоизъм в общоприемлива за цялото общество програма, която да реализират с поносими компромиси и споразумения. Друга насъщно необходима "сглобка" за обществото ни е работещата съдебна система, а не тази съдебна каста, потънала в собствените си скандали и противоборства и напълно отчуждена от мисията си да служи на закона и справедливостта.

Иначе в България има живот. Просто е непоносимо труден, абсурден и разглобен. Какъвто сме си го направили, както биха се изразили мислещите граждани. Или какъвто ни го направиха, както биха им опонирали хленчещите граждани.

Размисли на Мирела Иванова пред Дойче веле

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Атмосферата днес сякаш повтаря шизофренните години на късния соц - с отчуждението и апатията, с избуялите страхове и самоизолацията, с тлеещите във въздуха взаимоненависти, с цинизма и буксуването във всяко отношение, с разцвета на клеветите и с усещането за крайна несправедливост, за пълна изоставеност на отделния човек." -- тоя Здравко нещо е объркал хронологията - това, за което говори е около 30 години по-рано..Но комунизма/бай-тошево си беше ***, а неговите дечица ви управляват "бизнес
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ееее не е толкова зле положението, хората щом хвърлят пари през прозорци и балкони
51
1
 
1
 
! Отговори
местната преди 7 години
Би било достатъчно местната управа да не изолира децата си и да ги праща в съседното населено място.
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еееепа то на лесен живот всеки може. Айде да не се изнежваме много, а?
49
5
 
4
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
"Не народ а ***"
48
4
 
11
 
! Отговори
до АЛО преди 7 години
Имате лееека грешка в изразяването.НЕ СЕ КАЗВА - НАГАЖДАШЕ.КАЗВА СЕ - ИЗГРАДЕНИ ДЕМОКРАТИЧНИ И ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТ.Разбрахте ли ?.:-) нека бъдем европейгейци,уф извинете грешка в правописа.:-) Исках да кажа европейци
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 44Нищо не сте разбрали , но благодаря за вниманието.Прекалено съм нелеп, за да си посегна.Лек ден, и не аз съм недоволният.
46
0
 
12
 
! Отговори
АЛО преди 7 години
Мирела се е закахърила за България. Забрави как се нагаждаше по татово време и какви метани правеше за да стане ПОЕТЕСКА .....
45
5
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Ако има някаква разлика в нашата простотия и простотията в западните държави е, че простите тук се имат за тарикати, ама са си прости селски тарикати, които не изпитват респект към по-умните от тях - " Пари ми дай, акъл не ща!". Поради тази причина идеал за съвършенство са им други селски тарикати, съчетаващи в едно Андрешко, Бай ***, Хитър Петър и Настрадин Ходжа, като - Борисов, Доган, Първанов, затова им дават власт, за да ги доят, стрижат и т.н.
44
1
 
8
 
! Отговори
вгр преди 7 години
Мирела, много си близко - за малко и да уцелиш... Иначе хубаво пишеш, де да ти се отвори още макло да видиш истинските причини за злото състояние, а то не е само у нас. У нас ресурсите (и запасите) са по-малко и за това по се чуства.
43
0
 
2
 
! Отговори
eee преди 7 години
До Анонимен"Пазарувам"
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако хората не се променят като характери и поведение, просто ще дойде деня на един неприятен фалит и тотална неспособност на страната да си изплаща дълговете и да поддържа корумпираната система, това ще стане до 10-15 години, когато мн работещи сега от старата комунистическа, крадлива школа ще се пенсионират, а няма да има кой да ги замести, защото всички са избягали на запад. Ще трябва да се разчита на ромите за да може икономиката да функционира.
41
2
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До Анонимен 38.Светът не е черно бял. Конфликтът между Русия и западът е по причина, че западната олигархия не желае да дели с руската олигархия. Западната олигархия няма скрупули пазарът да не е свободен, а монополизиран, стига да имат парче от баницата - ЕОН, Мариците, Китай. Не им пречи и управлението да е в ръцете на олигархия или диктатори - Сомоса, Саудитите, Египетските военни или нашия Борисов, стига тази олигархия или диктатори да са послушни.Хляб, зрелища и медийна манипулация!Народите навсякъде са прости в мнозинството си!
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На запад която и партия да е на власт, тя не поставя личните си интереси пред интересите на държавата, а тук винаги интересите на партията са пред интересите на държавата и народа, който дойде на власт прави едно и също- краде, краде и пак краде, обществените поръчки за по 500 000 лв за 2 принтера са масови, това е вече 27 години, единствено само измами и крайно безсмислие, действия, които пречат на страната да се развива. Трябва да се променят хората, начина им на мислене и съответно действане.
39
1
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
Важното е, че се радваш! Явно онанизма ти е присъщ, но не ни го навирай, а си го употребявай самостоятелно. Аман от вечно недоволни, дето се бутат да се изтъкнат.
38
1
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
Важното е, че се радваш! Явно онанизма ти е присъщ, но не ни го навирай, а си го употребявай самостоятелно. Аман от вечно недоволни, дето се бутат да се изтъкнат.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предполагам, че когато се почне да се работи за развитието на страната, всеки да живее добре, едва тогава може да се видим наистина положителни резултати, засега има разделения, вражди, всеки дърпа баницата към себе си, никаква политика ориентирана реално към развитието, само лични интереси се гледат, на запад демокрацията работи, защото работят за собственият си национален интерес и това гражданите, и въобще всички хора да живеят добре, а не само определени, тук ума на повечето е още в 15 век.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
:)Ми добре, размисли и страсти! Радвам се на поредната доза онанизъм,простете но е така, с която ни заливат.Надявам се авторката да е доволна. Интерсен е хищническият апетит на въпросната медия, към такива страсти.Днес-а, вие абонамент към гнойче веле ли имате?
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали 27 години има само грабене и злоупотреби, как искате нещо смислено да се получи, след всяко правителство е по-зле. То е очевидно къде е проблема, не може няколко милиона души да работят и да си плащат данъците, а няколко милиона хрантутника да се чудят как да откраднат тези пари за личните си нужди и интереси, вместо да се използват по предназначение и да стимулират развитието и модернизацията на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, икономиката, бизнеса, пълна пародия.
34
8
 
9
 
! Отговори
нико преди 7 години
Няма начин комунизма да не е виновен научи дядовците и бащите на много от недоволните сега на калпазанлък мързел кражби от държавата раздаваха им апартаменти места за вили без пари и вече второ че и трето поколение *** не учат не работят и само тунеядстват като бащите и дядовците си и си мислят че държавата трябва да ги храни НО УВИ