11 дни след ада: Хората в Хитрино се завръщат

Всеки собственик влиза в дома си с полицай и пожарникар
Обновена: 20 дек 2016 22:03 | 20 дек 2016 21:29,
6
11 дни след ада: Хората в Хитрино се завръщат
Снимка: Булфото

11 дни след взрива на влакова цистерна в Хитрино, който уби 7 души, хората се завръщат в къщите си. 
Те бяха евакуирани докато бъдат изтеглени авариралите вагони.

Близо 100 от местните хора, населяващи по-горната част на селото, която е по-малко засегната, бяха първите допуснати в къщите им, пише БТА.

"С огромна радост съобщавам, че на единайсетия ден усилията на повече от 800 човека дадоха резултат. В 14.00 часа хората от южната част на селото, високата, започват организирано да влизат по домовете си",  каза по-рано днес на извънреден брифинг директорът на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Още по темата

Всеки собственик влиза в дома си с полицай и с пожарникар, който ще измерва показателите на атмосферния въздух за наличие на евентуално горивно вещество, и с представител на общината.

"Според мен, според моите експерти, теоретично няма никаква опасност по къщите, въпреки това обаче, ние ще направим такава проверка, за да бъдат спокойни и уверени в своята безопасност жителите на селото", уточни Николов.

Екипите на "Енерго-Про Мрежи" днес започнаха да възстановяват електрозахранването на къщите, чиито стопани са се завърнали в домовете си в Хитрино. При необходимост компанията ще ангажира допълнителен ресурс от хора и техника, съобщиха от електроразпределителното дружество.

За да се гарантира животът и здравето на жителите на Хитрино, специалисти проверяват за наличие на остатъчен газ в домовете, след което се извършва внимателен оглед от експерти на дружеството и на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Към включване на електричеството в къщите се пристъпва само при гарантирана безопасност, допълват от електроразпределителното дружество.

На работна среща по-късно днес бяха набелязани следващите стъпки за безвъзмездното възстановяване на 11 от разрушените къщи в Хитрино, с което са се ангажирали организации и фирми от цялата страна. С част от тях се срещнаха кметовете на Шумен и Хитрино Любомир Христов и Нуридин Басри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всеки собственик влиза в дома си с полицай и с пожарникар, който ще измерва показателите на атмосферния въздух за наличие на евентуално горивно вещество, и с представител на общината."Пожарникарят разбрахме какво ще прави, не ми се връзва само ексорта от полицай и общинар.
3
0
 
1
 
! Отговори
От имате грешка преди 7 години
Благодаря ви за корекцията.
2
1
 
4
 
! Отговори
Имате грешка преди 7 години
Имате грешка във заглавието и във първото изречение. Не е Хитино, а е ХиТрино!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грешка в заглавието? Да може, само в днес.бг