Отец Нектарий: От актьор – монах в манастир

Виждам много вярващи, всеки има нужда да вярва, отбелязва той
23 дек 2016 10:07, Петя Славова
11
Отец Нектарий: От актьор – монах в манастир
Снимка: архив, Булфото

Животът в манастир учи на смирение и подчинение, разказа актьорът Радомир Балабанов, който наскоро стана духовник и бе подстриган в Чекотинския манастир "Св. Архангел Михаил" от Ловчанския митрополит Гавриил, след като прекара три години в послушание. Днес той вече е отец Нектарий, пише БТА.

Радомир Балабанов е завършил актьорско майсторство и е работил в различни театри. Три години е бил аниматор в София. На 28 години станал вярващ и започнал да учи "Богословие" в Софийския университет.

По думите му монашеският живот е много труден и неразбираем. Затова и малко хора искат да стават монаси, особено в България, посочва той.

"Църквата е приела послушанието да бъде три години. Това е период, в който човек проверява себе си, съответно игуменът и братята в манастира да видят дали този човек става за монах", отбелязва отец Нектарий.

Духовникът разказва, че денят му преминава в молитви, работа, свързана с кухнята, градината, поддръжката на манастира и в четене на книги.

"В манастира има постоянна възможност за молитва, за служби и Господ иска да ни научи на смирение и примирение, тъй като гордостта ни е голяма", твърди духовникът.

"Бог е казал: "Вашата светлина така ще светне, че всички ще я видят и тя ще привлича всички", казва отец Нектарий.

Заедно с него в светата обител живее и игуменът - отец Михаил. В Чекотинския манастир няма телевизор, радио или интернет. Жени могат да преспиват там само на големи празници и ако са дошли да помагат.

Отец Нектарий казва, че когато човек е отворен към света се повлиява душата му, а това пречи на молитвата.

"В някои по-големи манастири е разрешено на монасите да ползват интернет, но това е строго регламентирано", посочва той.

По думите му често в манастира идват туристи, които искат просто да разгледат и да се снимат.

"Аз обаче виждам много вярващи хора. Всеки има нужда да вярва", казва отец Нектарий.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.