Да дадеш риза на ближния... или да помогнеш с парите от продажбата й

Дизайнер дарява средства за обучението на деца в неравностойно положение
27 дек 2016 15:20,
6
Да дадеш риза на ближния... или да помогнеш с парите от продажбата й
Снимка: bgonair.bg

Мирослав Долапчиев е бизнесмен, решил да инвестира в българското образование. Преди година той създава своя модна линия ризи. Част от спечелените средства той дарява за обучението на децата в неравностойно положение.

Младият мъж се връща от Италия, за да крои ризи за взискателни клиенти на принципа made to measure. Всяка една дреха шие според мерките и вкуса на купувача.

Подходът на Мирослав се оказва успешен. Заедно със своя партньор правят първите крачки към един специфичен, но ценен бизнес.  Печалбата обаче не е единствената цел на двамата новатори. Част от парите отиват за достойната кауза.

"От всяка една риза, която ние правим, отделяме равностойността на една седмица образование на дете в неравностойно положение, която горе долу се равнява на около 10% от печалбата на всеки един продукт, който имаме", обяснява пред Bulgaria ON AIR Мирослав Долапчиев.

Това не е първата кауза, на която Мирослав се отдава. Преди години заедно със съпругата си стават приемни родители. Така се запознава отблизо с трудностите, пред които са изправени децата в институциите.

"За мен този проблем е много голям, аз като приемен родител виждам деца, които идват от много рискова среда. Ние не оценяваме, че дори в изглеждащи привидно добре семейства децата живеят в много сериозен недостиг на система, която да ги насърчава да се учат", коментира Долапчиев.

А тези, които трябва да ги насърчават да учат, често са потискани от обстоятелствата, ниските заплати и грубото отношение на част от родителите. Затова Мирослав решава да дарява за учители, част от печалбата му отива за фондация "Заедно в час".

Парите са средство, а не цел, категоричен е дизайнерът. Винаги е знаел, че с каквото и да се захване в бъдеще, то винаги ще бъде обвързано по един или друг начин с образование. Избрал е да дарява, не защото трябва – а защото знае, че някъде помощта му ще е безценна.

"За мен е много важно тези пари да намират смисъл, те са някакъв инструмент, но даряването е начин на разбиране, начин на осъзнатост", допълни дизайнерът.

На връх Коледа много хора отварят сърцата си и са готови да даряват като Мирослав. Той обаче се надява в бъдеще празничната традиция да се превърне в целогодишна. Защото не трябва да чакаме светлината на празника, за да бъдем добри.

Вижте целия репортаж на Милена Енчева и оператора Петър Симеонов във видеото:


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Исус Пидираст преди 7 години
Едно време Исус нахранил хиляди с няколко рибки.. и те били сити за ден.Ако ги беше научил да ловят рибки - щяха да са сити цял живот.Това е разликата между продиктуваната сляпа вяра и човещина идваща вътре от теб, без да има нужда от гъзолизането на небесна (или друга) диктатура.Инвестицията в образование е най-добрата дългосрочна инвестиция на една нация.Уви - това някак убягва не само на съвременните политици, но и на човека в коментарите.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите са тор, от който израстват красиви цветя,.... Не са важни парите, а техното количество,.. По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен.... От утре, например, аз ще произвеждам панталони, всеки по 1000 лева, но половината печалба ще дарявам за благотворителност. Е, ако излизам на загубе ще не дарявам, но важно е намерението, не ли?
1
1
 
1
 
! Отговори
Много преди 7 години
хитро. А що не дадете сравнение на цените преди Акциз и ДДС. Щото не ви изнася. Мошенници. Цените са по ниски щото акциза ни е много нисък. И печелят търговците. Ако имахме акциз като в Люксембург тогава щях да ви питам