Нови правила поставят в риск децата с увреждания

Ще ги резделят по възраст, НПО-тата твърдо против
27 дек 2016 20:15,
6
Нови правила поставят в риск децата с увреждания
Снимка: bgonair.bg

Законови промени поставят в риск живота на децата и младежите с увреждания. За това алармират неправителствените организации, които се грижат за близо 1500 млади хора в центровете от семеен тип.

Според новите правила, в срок от три месеца, обитателите им трябва да бъдат разделени по възраст, без индивидуална оценка. А това може да има фатални последици, защото всяка промяна влошава и без това тежкото състояние на децата.

Розовата къща в Русе е първият център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.

"Състоянието им изисква много по-сигурна и по-безопасна среда, тъй като те са изключително беззащитни, безпомощни", коментира Надежда Петрова, ръководител на Розовата къща.

С новите промени в Закона за социално подпомагане младежите трябва да бъдат преместени на възрастов принцип. Според специалистите това е ненужно и опасно. Конкретен пример е момче, настанено в младежкия център.

"Предстои да навърши 18 години след 10 месеца. По тази нова промяна трябва сега да бъде изведено в друго ЦНСТ за деца. Но след 10 месеца неговото място в младежкото ЦНСТ ще бъде заето. И той трябва да отиде в друг град. Това означава три местения след извеждане от институция. Това е абсолютно пагубно за неговото развитие", обясни Галина Бисет от сдружение "Еквилибриум"-Русе.

"Всяка една промяна води до много сериозни психически разстройства, разстройства в храненето, разстройства в съня. Децата реагират с много тежки автоагресивни прояви. Тези деца не могат да ни кажат какво изпитват в момента, те го показват", допълни Надежда Петрова.

От неправителствените организации настояват за спешна среща с представители на социалното министерство още след Нова година. За проблема са сезирани и европейските институции.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
семко преди 7 години
Отново интересно решение, трябва единствено компетентни и загрижени хора да взимат отношение по тези въпроси. Хора, които ремонтират или строят не могат да имат предложения по тези теми. Нека чуем истинските мнения и предложения, пари има.... да не се правят от министерството...