Българите – под 7 милиона души, до две години

Тази година с исторически рекорд за най-малко родени деца
29 дек 2016 10:22, Петя Славова
31
Българите – под 7 милиона  души, до две години
Снимка: архив, Булфото

Населението на България в края на тази година ще е около 7 100 000 души, но след две години със сигурност ще падне под 7 млн., сочат статистически данни.

През 2016 г. България ще отбележи исторически рекорд за най-малко родени деца, откакто се води статистика за това.

До вчера на територията на страната ни са родени 59 633 деца и вероятно до края на годината този брой ще прескочи границата от 60 000, но с много малко.

До момента рекордът за най-малко родени деца "се държи” от 1997 г., когато ражданията бяха 64 125. За сравнение през 1950 г. новородените са били 182 571.

Само в три области на България тази година има по-голям брой раждания от миналата – във Велико Търново (с 286), София – 177 и Бургас (където ръстът обаче е минимален, 16).

Особено голям отрицателен прираст има в област Пловдив (- 425), а най-големият относителен отрицателен прираст е в Хасково.

Показателна е ситуацията във Видинска област, където – за цялата област – ражданията до момента са 386. Миналата година са били съвсем малко повече – 407, пише bTV.

Хората, напуснали България, тази година са 28 хил., а дошлите са 25 хил. Сред пристигналите у нас най-многобройни са гражданите на Сирия, Русия и Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
6
 
! Отговори
Пeриферий преди 7 години
До Стига рев !Съгласен. Родителите са комплексари, израснали при комунизма и прехода. Отделно провинциалщината: моето дете да отиде в Лондон, оттам в Ню Йорк, оттам на Марс. Пък аз ще си си нося плетените жилетки на село. В някакъв момент ще започнат да се връщат. И никой не брои гражданите на ЕС в България, а те са бонус (изнасяме *, внасяме англичани, напоследък италианци, французи и немци).
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ведомствени и освободени от данъци ясли и детски градини. Разсредоточаване на администрацията (като единствен работодател в държавата) от София. Опростена процедура за наемане на работа на българи от чужбина и заселване на слабозаселени общини от БЪЛГАРИ от пренаселени общини, може и такава за граждани на ЕС, както и Украйна, Русия, Белорусия, Молдова, САЩ, ЮАР, Уругвай, Аржентина итн. бели държави.Справянето е възможно, но българките трябва да приемат, че децата са ценност.
7
13
 
13
 
! Отговори
Стига рев ! преди 7 години
не мисля, че това е проблем. Проблем е, че родителите гонят децата си от страната. Първо, непрекъснато им втълпяват, че е престижно да заминат в чужбина , второ, не им създават полезни навици да се справят с трудни ситуации, трето, дали ще живееш в движение или уседнало, е въпрос на хормони и оттам на темперамент, изследвано е при животинки, поставени при идеални за тях условия. Четвърто, преди век не сме били повече, а и да сме с 2 милиона над 8, пак ще сме малко в глобален мащаб. В Израел ..?
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А германците за пръв път с положителен прираст от доста години.
5
0
 
39
 
! Отговори
? преди 7 години
А ако решим да сме поне малко честни, то трябваше отдавна да си признаем, че от години сме ПОД 7 млн., т.к. огромна част млади, прави и здрави хора в работоспособна възраст обърнаха гръб на това подобие на държава, но се водят живеещи тук по адресна регистрация и минават за "население" на територията, от която са избягали като от пожар.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не разбрах, хем 2016 е рекордна за най-много родени деца, хем 1997 са били много повече, за 1950 да не говорим...А иначе, че изчезваме бавно и сигурно това е гарантирано. Въпреки, че всъщност не, българите е над 10 млн., обаче не живеят в България. Не познавам човек, който да няма приятели и роднини зад граница. Така, че спокойно! Друг е въпросът, че тези хора няма да се върнат и че децата им вече няма да са българи.
3
2
 
30
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Тъжно, а най-важната работа на НС е да обяви комунистическите символи за незаконни. Иначе имахме лек пик 2009 година от 80 000 родени деца, ама откакто БХ дойде на власт вървим стабилно надолу!
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българската история не е приказка с гарантиран щастлив край...
1
1
 
38
 
! Отговори
11 преди 7 години
Чакайте сега - 2 млн. печки и тях ли ги броите българи?