БАБХ за убитите кончета: Спазили сме закона

От агенцията категорични: Имало е нарушения при превозването им
30 дек 2016 20:10, Красимир Ангелов
82
БАБХ за убитите кончета: Спазили сме закона
Снимка: Костадин Георгиев

Животните, които бяха умъртвени от Агенцията по безопасност на храните, са били превозвани без да бъдат спазени изискванията в Закона за ветеринарномедицинска дейност. Това е станало с транспортно средство, което не е предназначено за това, без никакви документи и без идентификационна маркировка, съобщиха от БАБХ.

От агенцията посочват, че за нарушенията е предвидена глоба - от 300 до 500 лева.

Още по темата
Освен санкцията обаче законът предвиждал и конфискуване на животните и насочването им към кланица, но ако има гаранция за здравния им статус. Ако такава гаранция липсва - те се евтаназирали по хуманен начин, отчитат от Агенцията пред телевизия Bulgaria On Air.

Както Dnes.bg съобщи по-рано, четири 6-месечни коня бяха умъртвени заради липсата на документи, след като бяха конфискувани от Агенцията по безопасност на храните след проверка на пътя.

Няколко дни природозащитници са се опитвали да разберат какво ще се случи с животните и дали могат да бъдат спасени. Преди 10 дни природозащитници се обаждат на Боян Минков с молба да осинови четири коня - във видинското село Стакевци, където отглежда и други коне. Животните се продавали в Калофер във ферма за развъждане на породата "Каракачански коне":

При транспортирането им, край град Правец, полиция спира буса, издава акт на шофьора и конфискува животинките. Те са предадени на БАБХ.

Още за случая вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: конеБАБХBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
Aleks преди 7 години
Накрая ще излезе истината за самоотвержените герои- екозащитници, ама който има ум, да мисли.Снощи Милен Цветков просто си запълни едни минути, без да се интересува от същината на проблема и без да даде думата на тоя Костадин Георгиев. И му направи услуга, разбира се- онзи беше започнал да разказва историята от началото ѝ- от 20. 12. 2016г. И щеше всичко да си каже, както това, че са нямали договор за покупката, та това е била и формалната причина да не ги осведомяват за нищо.Явно, двете мънкащи подобия на адвокати са се усетили и твърдяха, че договор имало, въпреки обратното твърден
49
4
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Вината не е на БАБХ, а на *** който е решил да ги превозва без всякакви документи.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако бях писал български кон щяхте ли да го изтриете!!!???
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички нередовни на пътя-под ножа,включително и тези в софийските трамваи
46
1
 
5
 
! Отговори
Юлиан преди 7 години
Нека да се проучи кой е гласувал този закон за да се убиват животните без документи.Нищо чудно - днес животни, а утре хора... (може би ако имат хрема - тоест опасни за общектвото)
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в правото има принцип-не два пъти за едно и също,т.е. не се наказва два пъти за едно и също провинение.защо кончетата хем са конфискувани,хем са убити??!!що се отнася за въпросната агенция-мога много да коментирам служителите й-как се прилагат различни стандарти според ситуацията/а говорим за закони/,как се правят проверки и после се променят предписанията,уж че не са изпълнени и още много, и много.....тази агенция определено не изпълнява функциите,за които е създадена
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Utodi ubiizi razete da bi isahnat uniizi ne bi li besche jal sa jivotnite vie ste sa satvora do jivot vie ste ubiizi kade e bg narod da gi smaje tia ubiizi ns jivotnite gadove mrasni kakvi sakoni faschagi
43
1
 
12
 
! Отговори
вгр преди 7 години
ХИТЛЕРИСТИТЕ ГИО КАЗВАХА СЪЩОТО - ВСИЧКИ ДЕЙСТВАХА ПО ЗАПОВЕД, ВСИЧКИ СПАЗВАХА ЗАКОНА.То е ясно че този закон е мнОго глупав - прилича на продиктуван от Брюксел.ВИЖДАМ ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ ДА НЕ ПРАВАТ ПОДЛОСТИ, А ТЕЗИ ОТ БАБХ ВЕДНАГА БЪРЗАТ ДА ГИ ИЗВЪРШАТ...НЯМАТЕ ОПРАВДАНИЕ, НЯМАТЕ!!!
42
2
 
10
 
! Отговори
невидим преди 7 години
в агенция като б.а.б.х трябва да се назначават хора обичащи жовотните а не отявлени садисти.но какво се очудвам. като чета коментарите половината от пишещите тук са садисти.а със садистите може де се оправим само със закона наЛинч.
41
16
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
опа, е нали искате законност и ред, ей ви я! да не мислите че в германия нямаше да им теглят ножа? айде слезте на земята и си премислете какво искате - законност или нормалност. няма как и двете наведнъж
40
2
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Сега очаквам теме ..рутите от БАБХ да конфискуват всички коне от ромските каруци!
39
11
 
4
 
! Отговори
Руски ценности преди 7 години
До ЕвропейВ Русия кончетата ги ядат живи. :) Даже не ги умъртвяват преди това...
38
0
 
6
 
! Отговори
Оле завържи ръчички преди 7 години
familjentomovi-kallmyr.mozello/news/params/post/1052931/УЖАСТ! Държава национализира деца! Как се живее в този шведски "рай"?Или как "Темида" гощава педофилите!
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано през новата година, *** бавно, мъчително и законно. Преди това уволнение за угоения *** на бабх. Тиквата да не се ослушва, а да го маха.
36
4
 
24
 
! Отговори
жалка история преди 7 години
Из-роди на държавна хранилка спазили закона! А тях няма ли кой да ги евтаназира?!
35
6
 
26
 
! Отговори
Мерзавци преди 7 години
Сега ще пламнат социалните мрежи и в чужбина и пак България ще бъде опозорена. Заради групичка подкупни чиновници, които просто са задигнали кончетата. Кой ще ти ги гори по Коледа? Виж мераклии да ги изядат бол.
34
4
 
30
 
! Отговори
Европей преди 7 години
Европейски ценности. В Дания убиха жирафче, у нас кончета.
33
2
 
17
 
! Отговори
Страсбург преди 7 години
До Анонимен 4И да ги осъдят в Страсбург, парите ще ги платим ние. То е помислено как да се парират такива напъни за справедливост.
32
2
 
21
 
! Отговори
Къде са? преди 7 години
И къде все пак са кончетата живи или мъртви? Като щете, но на конекрадство прилича цялата работа. И като се е размирисала, са ги убили.
31
3
 
20
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 7 години
Да им се връща. Туй ли правят по Коледа, избиват кончета!