Нямаш "Гражданска", няма мърдане... от август

Изрядните шофьори обаче ще плащат по-малко за застраховката
47
Нямаш "Гражданска", няма мърдане... от август
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Застрахователите ще имат достъп до данните от МВР чрез онлайн връзка в реално време от август следващата година. Това става с Наредба за регистрите на Гаранционния фонд и за обмена и защитата на информацията и за издаването и отчитането на задължителните застраховки, приета от КФН.

Още по темата

При сключване на застраховка "Гражданска отговорност", шофьорите ще предоставят само регистрационния номер на превозното средство и номера на свидетелството му за регистрация.

Така полиците ще се издават много по-бързо, тъй като с въвеждането на регистрационния номер на автомобила автоматично ще се зареждат всички данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талон, уточняват от КФН.

Създава се и правната и техническа рамка МВР да предоставя на застрахователите чрез онлайн услуга информация за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата.

Тази информация ще бъде елемент от системата "бонус-малус" и по този начин изрядните водачи ще плащат по-малко за застраховката в сравнение с нарушителите.

Наредбата също така предвижда всяка издадена застрахователна полица да влиза автоматично в реално време в регистър на Гаранционния фонд, до който достъп ще имат МВР и КФН.

По този начин МВР ще разполага с информация в реално време за сключените полици.

С наредбата се урежда и поддържането на регистър на предявените и изплатените претенции и регистър по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и по застраховка "Автокаско", с което КФН ще може да проследява по електронен път всяка заведена претенция.

Чрез регистъра на претенциите КФН ще осъществява и постоянен контрол дали застрахователите разполагат с достатъчни резерви да изплащат обезщетения по автомобилни застраховки, които заедно формират над 70% от пазара на застрахователни услуги.


47
Още от
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Оня преди 10 месеца
До Анонимен №43

Да ама ти гледаш от твоята гледна точка. А я да те питам аз в къщи като сме трима шофьори, а имаме една кола защо трябва и тримата да имаме застраховка ГО. Къде е Илия на кирия, а? По добре застарохвката да е на автомобила, а не на водачите, защото ако е на водачите няма да могат всички да я управляват, а ти ако искаш си карай втората кола. Това твоето е вече глезотия.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имам две коли и съответно трябват две застраховки ГО. Само че аз не мога да карам едновременно и двете коли, нито колите могат да пътуват без мен. Та мисълта ми е, че застраховка трябва да си направи ВОДАЧА, а да кара коя да е кола, за която има право и документи.
39
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 10 месеца
До Майор Михов

И не на последно място виновни за катастрофите са окаяните ни пътища, за които искат винетки и постоянно ги увеличават. Къде са ни магистралите, че не ги виждам, за които някой хора толкова много се биха в гърдите. Направиха по две ленти в посока и казаха, че това са магистрали. Вие виждали ли сте, какво означава магистрала с по 16 и повече ленти в посока. Това е магистрала, а не тази пародия, която още ненаправена и се разпада, но някой рязаха лентички до умопомрачение.
38
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 10 месеца
До Майор Михов

И едва ли в повечето случай са виновни, както ти си се изразил "таралясниците" за катастрофите, а ***, наглите, нахалните, пияните и дрогирани шофьори или другояче казано задволанните устройства. Не вини таралясниците, а водачите, защото съм виждал как такива водачи карат нови автомобили и пак правят катастрофи заради безобразното си шофиране. Тогава кой е виновен водача или новия автомобил след като е нов и не е таралясник? Размърдай си малко онова нещо под косата.
37
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 10 месеца
До Майор Михов

А бе кой си ти, че ще държиш сметка на хората кога и къде ще ходят с колите си? Ей аман от философи. Таралясници карали хора. Ами таралясници ще карат, защото нямат пари за нови. Това аз ли трябва да ти го обяснявам? Толкова е просто и елементарно,но не е за елементарни хора. Да не би хората да са мазохисти и за това да карат таралясници? Не разбира се всеки иска да кара нов автомобил,но на малко хора са им по джоба новите автомобили.
36
0
 
2
 
! Отговори
растрели за убииците преди 10 месеца
ДАНС И МВР да конфискуват веднага тежко терористичните холограмни оръжия принудително разпространявани от застрахователите с цел трайно увреждане н а милиони хора..
Черни терористи чрез обемно проникващо обсебване произвеждат и продават вс е по жестоко вредни холограмни оръжия.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какво става когато си вземеш друг автомобил? Каква ГО ще плащам?
34
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
До Stoyanov Много тъпо парче си
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Регистрацията, Номерата, Застраховките, Базата данни, Прегледите - РАБОТА на Застрахователя !
ТОЙ ПЛАЩА !
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредна мутро.либеро.маннго просттотия.
Застрахователите да си водат инф.регистри НЕ КАТ - който като такъв отдавна си е изживял времето (дюмбели на квадрат)
Глейте кво става пред КАТ - опашки от тъмно до тъмно, а това е работа на застрахователя - ТОЙ ПЛАЩА (вкл.номерата)
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредна мутро.либеро.*** просттотия.
Застрахователите да си водат инф.регистри НЕ КАТ - който като такъв отдавна си е изживял времето (дюмбели на квадрат)
Глейте кво става пред КАТ - опашки от тъмно до тъмно, а това е работа на застрахователя - ТОЙ ПЛАЩА (вкл.номерата)
30
3
 
3
 
! Отговори
Stoyanov преди 10 месеца
До Анонимен

Ей ***...к гражданската покрива щети на друго МПС, какви смъртни случй те гонят.
Ти утрепи някой пък си чакай гражданската да плаща, ще има дело и държаватаи и близките ще съдят до дупка!
29
9
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 10 месеца
Влез в сайта на КФН и ще видиш справките. Тази застраховка е на загуба и никой застраховател не печели от нея.
28
0
 
6
 
! Отговори
77777 преди 10 месеца
Интересно ще е да се даде по застрахователи, какви са приходите от ГО и колко е платено като застраховки по ГО. Защо ли си мисля, че има доста голяма разлика между двете суми?!
27
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Мутрите застрахователи са свикнали да взимат, а не да дават. Мутрата никога няма да вземе по-малко за ГО, мутрата може да взима само повече и още повече. Просто се изумявам, че винаги се намират и такива, които се радват, че на него ще му взимат повече за ГО„ но на други ще взимат още повече.
26
4
 
4
 
! Отговори
Гост до 24 и 26 преди 10 месеца
Много "учени" има тук. Гражданската е точно затова! Откъде мислите, че са платените сумите на загиналите в Бяла преди години? От гражданската на камиона! Има още много примери. Адвоката срещу 20 хиляди ще те измъкне от затвора ама не и от обезщетението , което трябва да платиш.
25
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
За всеки с поне малко ум в главата би, би трябвало да е пределно ясно, че това бонус-малус е неприложимо за ГО в България. Нарушенията ги правят шофьорите, а ГО е за колата, По-голяма дивотия от това, здраве му кажи. Второ, има и тук едни мазохисти, които си мислят, че ако нямат нарушения, тяхната ГО щяла да поевтинее. Е, ясно е, че няма да поевтинее, даже ще поскъпва всяка година, но незнайно защо, ГО за коли със собственици, които имат нарушения ще поскъпнат повече.
24
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Бандитите без униформи заедно с бандитите с униформи, щели да смъкнат още една кожа от гърба ни.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да ама добрич пътищата са развалина!!! бандити събират пари.
22
5
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 10 месеца
Пич, какви смъртни случаи те гонят с гражданската отговорност? Тя изобщо не е затова