Нямаш "Гражданска", няма мърдане... от август

Изрядните шофьори обаче ще плащат по-малко за застраховката
47
Нямаш "Гражданска", няма мърдане... от август
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Застрахователите ще имат достъп до данните от МВР чрез онлайн връзка в реално време от август следващата година. Това става с Наредба за регистрите на Гаранционния фонд и за обмена и защитата на информацията и за издаването и отчитането на задължителните застраховки, приета от КФН.

Още по темата

При сключване на застраховка "Гражданска отговорност", шофьорите ще предоставят само регистрационния номер на превозното средство и номера на свидетелството му за регистрация.

Така полиците ще се издават много по-бързо, тъй като с въвеждането на регистрационния номер на автомобила автоматично ще се зареждат всички данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талон, уточняват от КФН.

Създава се и правната и техническа рамка МВР да предоставя на застрахователите чрез онлайн услуга информация за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата.

Тази информация ще бъде елемент от системата "бонус-малус" и по този начин изрядните водачи ще плащат по-малко за застраховката в сравнение с нарушителите.

Наредбата също така предвижда всяка издадена застрахователна полица да влиза автоматично в реално време в регистър на Гаранционния фонд, до който достъп ще имат МВР и КФН.

По този начин МВР ще разполага с информация в реално време за сключените полици.

С наредбата се урежда и поддържането на регистър на предявените и изплатените претенции и регистър по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и по застраховка "Автокаско", с което КФН ще може да проследява по електронен път всяка заведена претенция.

Чрез регистъра на претенциите КФН ще осъществява и постоянен контрол дали застрахователите разполагат с достатъчни резерви да изплащат обезщетения по автомобилни застраховки, които заедно формират над 70% от пазара на застрахователни услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 7 години
Я помисли ако нямаш застраховка гражданска отговорност и не дай боже направиш ПТП и нараниш хора откъде ще вземеш 100 - 200 хиляди лева да платиш?
20
0
 
10
 
! Отговори
Гост преди 7 години
"Наредбата също така предвижда всяка издадена застрахователна полица да влиза автоматично в реално време в регистър на Гаранционния фонд, до който достъп ще имат МВР и КФН."То и в момента е така!
19
1
 
27
 
! Отговори
Морския преди 7 години
Да не си мислите, че за изрядните шофьори ще намалеят цените на ГО - ами НЕ ! Просто за изрядните ще останат сегашните цени, а за тези с нарушенията ще се вдигнат.На нещо такова ми намирисва да ви кажа.
18
2
 
28
 
! Отговори
Сс преди 7 години
Гражданската трябва да е на името на шофьора а не на колата. Като нямаш нарушение плащаш малко и с нея да можеш да караш различни коли без значение на чие име са писани те.
17
1
 
11
 
! Отговори
Интересно какви преди 7 години
бази данни събират тия милиционери-явно водят автомобилите за нарушители?! Тоя турлю гювеч се прави само в полза на застархователите-повече мангизи за застраховки и поне три пъти повече откази ще има за покриване на обезщетения.
16
3
 
9
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Я съм у една западна държавица..ами верно скъпи са ГО колко колата слагай и ГО АМА ПЪК С 5000 хил лева местните си живеят по Социалистически..те бабите катат нови коли вкл и разни премиуми по вашенски ама дреме им ..с 600 лв или 800 тва си е гавра с Бг населението
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До лупиОстави драскотините за 100-200 лева, ако има смъртен случай се плащат по 100-200 хиляди.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИма смисъл в гражданската. Представи си, че причиниш ПТП и разходите са 20 - 30 хил. лева или много повече. Кой ще плати? Най-вероятно виновния. Аз лично няма откъде да извадя такава сума.
13
1
 
19
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Цитирам един полицай в ситуация, в която две коли просто бяха надраскали боята: Маани я гражданската! Никаква работа не върши!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Застраховки в Бг са си пълна парлама.плащаш премията ДНЕС а като настъпи събитие и се започва.........ама чакай то тази щета не я лови, я дай окумента за това и онова и накаря ако изобщо платят то е 1/10 от това което се дължи.Застраховка САМО при мен.......каквото счупя си го копувам и баста.на алавера съм от всякъде. Щети за 500-1000 лв а премията е 3000-4000.Застрахователите ДГД!!!Рекет НЕ ПЛАЩАМ!!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Spica до 6Има механизъм да се намали броя на бабите собственици *** МПС. Електронните фишове пристигат по адрес на бабата и ако не ги плати може да се подкани да каже кой е карал - ако не следва запор на пенсията. Ако патрул спре въпросната кола, ще напише акт на водача - пак лошо за него. Признавам че, по цялата система много трябва да се поработи.Например стикерите на ГО, преглед и винетка може да са електронни, а не да се финансират определени печатници. Има електронни регистри за всичко.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За бонус малтус - добре, но какво стана с тази еко такса която се събираше от частна фирма и никой не знае къде отиват парите? Мушеници!
9
2
 
27
 
! Отговори
важни коли преди 7 години
Най важните в България са КОЛИТЕ ЧОВЕКА е на ПОСЛЕДНО място
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗастрахователите са частници и имат приходи, но всички щети се изплащат от застрахователя, а не от държавата. Остави калниците и броните, при човешки жертви това са стотици хиляди левове за 1 събитие.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Застрахователните дружества са частни, а държавата се пребива да им осигурява приходи. Полицаите контролират зали си се тчел на частника, а им се плаща от данъкоплатеца. Странни работи!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ssПрав си, но гражданската е на колата и тя ще бъде по-скъпа.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Затвориха АМ "Тракия" заради снежната буря"Няма и магистрали.......Паднаха снежинки и о-ли-лийййй.Баце чисти магистрари.......опс, не били магистрали ами били селски пътчета.
4
3
 
8
 
! Отговори
ss преди 7 години
ем чи убуу всички ще правят застраховки дето даже нямат коли за да са изрядни пред кат нарушителите, масово лели стринки дядовци ще сключват застраховки а пишлеметата им с нарушения ще бръмчат с по ниска гражданска, еййй в българия на всичко му се намира цаката...
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после дочакахме бонус-малус. Омръзна ми да плащам гражданска, колкото плащат и джигитите с 30 ПТП-та. В интерес на истината, застрахователите и сега имат достъп до базата на МВР и не преписват всички данни от талоните. МВР пък има данни за всички сключени полици през електронния публичен регистър на КФН - това не е сензация. Все пак браво, това е крачка напред за изрядните водачи.
2
1
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Това нЕкой дали ще го повЕрва ,че за нещо си у нас ще се плаща по-малко . Колкото и да се опитвам не мога да си спомня за такъв случай така ,че блажени са верующите.