Жена от магистрала "Тракия": Тук е кошмар, затрупани сме!

В Бургаско обявиха бедствено положение, селища останаха без ток
Обновена: 31 дек 2016 10:30 | 31 дек 2016 10:18, Анисия Иванова
426
Жена от магистрала "Тракия": Тук е кошмар, затрупани сме!
Архив: БУлфото

Изключително тежка е метеорологичната обстановка в района на Бургаска област, съобщава МВР. Пътят Айтос-Карнобат е на практика непроходим на този етап.

Поради силен снеговалеж и вятър няма никаква видимост. С четири снегорина е предприето почистване на магистралата по посока София.

Обратно към Бургас това ще стане, едва след като бъдат изведени автомобилите, участвали във верижната катастрофа. Предприемат се действия това да стане с помощта на репатраци. На място са екипи на пожарната и полицията.

Още по темата

Жена, заклещена с автомобила си в блокирания участък на магистрала "Тракия", едва успя да се свърже с БНТ, за да разкаже за положението си. Картината, която Росица Стоянова обрисува, е кошмарна.

"До такава степен е навял сняг, че вече и вратата не можем да отворим да излезем", разказа тя по телефона.

Връзката беше изключително лоша. На въпрос колко хора има около нея тя отговори: "Десетки българи. Видяхме бременни жени, видяхме деца. Не знам как се справят".

По думите им, на много от тях им свършило горивото. "Започвам да се разболявам, но спираме парното, защото пестим от горивото", каза още потърпевшата. Никой няма представа кога движението ще бъде възстановено.

От метеорологичната обстановка зависи кога ще се отвори АМ "Тракия", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Снегопочистването по магистралата трябва да започне, когато спрат снегонавяванията.

"Нашата информация е, че следобед времето трябва да се успокои и техниката да излезе да чисти", уточниха от АПИ.

Ако хората искат да пътуват тази сутрин към Бургас, могат да стигнат най-много до Петолъчката. Основните пътни артерии в област Бургас остават затворени, ограничено е движението през Айтоски проход и Рижки проход, ограничения за тежкотоварните автомобили има за Котленски и Обзорски проход. До Бургас може да се стигне през Ямбол и Средец, но и там се очакват преспи от сняг.

От 3.00 часа тази нощ в област Бургас е обявено бедствено положение, съобщиха от Областната администрация. Тежка техника от Военноморската база – Бургас и фирми се включват в освобождаването на пътя Бургас- Айтос от авариралия ТИР, който причини километрична тапа от автомобили. Голяма част от хората, които не успяха да се приберат по домовете си тази нощ, вече са извозени и настанени в гр. Айтос.

Мобилизирана е тежка техника от Ямбол, Сливен и Стара Загора, която е на път и ще подпомогне извозването на бедстващите хора. Почти е пробита блокадата до с.Пирне и се очаква скоро пътят да бъде освободен и автомобилите да се движат. Извозена е родилка от с. Медово до болнично заведение.

Десетки населени места и части от Сливен са без ток. Причина за това са прекъснати проводници от ураганния вятър, който на моменти при пулсации надхвърля 125 км/ч. Прогнозата е силният вятър да утихне следобед.

Стотици домакинства са и без парно, а там където водоснабдяването се захранва с помпени станции - без вода. В града с прекъснато електричество са квартала "Сини камъни", "Речица", местността "Карандила", селата Крушаре, Сотиря, Злати воевода, Гавраилово, Старо село и др.

Множество аварии в мрежата на EVN оставиха част от Хасково без ток. Без захранване са също квартал Болярово и много села в общината.От EVN съобщиха, че обледяване на проводници през нощта и кабелни изключвания са причина за прекъсване на захранването. Авариите са локализирани, мобилизирани са аварийните екипи на дружеството и се работи по възстановяване на електрозахранването.

Почти цялата община Поморие е без електроенергия от снощи заради скъсани жици. Екипи на ЕВН работят по отстраняване на аварията, информират от радио Бургас.

Пристанище Варна е затворено за маневри за всички кораби, сочи справка в сайта на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море”. Причината е силният вятър в района на пристанищния комплекс.

Силните снежни виелици затвориха пътищата през гр. Крън и с.Дунавци към Шипка и проходът отново е затворен, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък.

40 см достигна снежната покривка в прохода Хаинбоаз, от вчера следобед и през цялата нощ там се осъществява регулирано пропускане на автомобилите, за да може планинския път да се почиства и обработва и да се ограничи изпреварването на тирове.В Еленско дебелината на снега достигна до 70 см.

Обилен сняг вали и в Смолянско. Затворен за движение на товарни автомобили е проходът Рожен, пътят Тешел - Доспат - Гоце Делчев. През прохода Превала е забранено движението на автомобили над 12 тона. Въведено е ограничение леките автомобили да се движат задължително с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Основни пътища от републиканската пътна мрежа не са почистени. От Областното пътно управление в Смолян информират, че цялата налична техника е заета и не смогват да почистят, заради обилния снеговалеж. Новият сняг е между 8-10 см. Снежната покривка по високите части на планинска област вече е над 30 см.

Премиерът Бойко Борисов обясни, на извънреден брифинг тази нощ, че тежката ситуация, довела до задръстването край Карнобат и Айтос, не е била оценена предварително, за да се ограничи движението по магистрала "Тракия".

Той заяви, че аварирал ТИР е създал извънредната обстановка, довела до блокиране на движението, 500 автомобила попаднаха в бедствена ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ave koi premier se e hvashtal tochno bash sega po praznicite da hodi pri zakaslite ..... kajete mi koi .... inache zakasali vinagi e imqalo i shte ima .... choveka nikoi ne go zadaljavashe da hodi .. mojeshe da stoi u tqh si i da si pie uiskito
308
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е нещо нормално в царството на тиквите ,некадърност,корупция и управленска наглост.После що хората бягат и не се раждали деца?????
307
6
 
7
 
! Отговори
споко до 356 преди 7 години
На 53 съм ,но Жан Виденовото управление не се забравя.Защото тогава за месец получавах 4 долара.Още не си обяснявам как съм оцелял.Помня и Лукановата и Виденовата зими и заклевам се,че ако има български Пиночет с радост ще гласувам за него.БСП е плевел който трябва да бъде изкоренен и изгорен.
306
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На калпавия човешки материал не му пука, че вилнее снежна буря святър над 100 км/ч. Матрялът си е наумил да пътува въпреки предупрежденията и без никаква подготовка за зимни условия, и то вечерта. Да ви кажа една малка тайна - който и да е на власт, в която и държава по света да сте, в такова време ви чака същото.Никой не се сети да благодари на хората, че са го измъкнали от снега. Всичките само се възмущавате от тях.Неблагодарни хора сме българите.
305
2
 
9
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
Какво повече очаквате от властта в такова време? Да ви оборудва колите? Да ви спира да не тръгвате на път? Който е карал в такова време знае какво е...
304
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В централата на ГЕРБ може и да не вали сняг. Много прости коментари и по всичко си личи, че троловете са само Гърбави. Какви опорки само:- Корнелия била в САЩ...- Асфалт не ядете, а по магистралите...- Радев виновен за снегът..Много просто, но гарантирано от ГЕРБ " Аз съм *** и Вие сте прости " Б.Борисов Много здраве на всички хора и хубаво нова година.
303
4
 
5
 
! Отговори
eho преди 7 години
Я , човек от БСП на магистралата. Не му я почистили???
302
1
 
9
 
! Отговори
Само през терминал 2 преди 7 години
"Като виждате как прехвърча сняг и температурата на въздуха е около нулата, къде сте тръгнали с коли по магистралата!"
301
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари,колкото и да драпате, след няколко месеца ще разберете кой ще ви е премиер! Искате ли да ви кажа - Бат Бойко Борисов - за трите хикса знаете, а за трите бъта ?
300
6
 
5
 
! Отговори
Алов преди 7 години
Тиква Тиква до къде ни докара тиква.
299
10
 
15
 
! Отговори
Бай Бай преди 7 години
Мръсни сикаджии /гербаджии,само знаят да крадат,оная дебела *** е толкоз проста ама в министерската копанка как е забила ***.Липса на знания и желание за честна работа големия проблем на ГЕРБ, който ще ги прати при ндсв.
298
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма драма няма що, станало навяване, постояли хората няколко часа в колите и ги извадили. Края на декември е, зима, какво по-нормално? Все пак с природата не може да се борим. ЧНГ и наздраве!
297
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е потъващ кораб на който капитана е скочил първи.
296
15
 
16
 
! Отговори
347 - ми гъзолизец преди 7 години
Абе, мутро СИКаджийска, дето се слагаш адвокат на ГЕРБаджийските престъпници, нали затова банкянската мутра и дебелата, корумпирана Лилянка, внучка на комунистически терорист, изверг и убиец, платиха милиони на СИКаджийски и делянпеевски фирми, да чистят пътищата от сняг и преспи! За да пътуват хората спокойно и в зимни условия, както впрочем е в целия цивилизован свят!
295
11
 
17
 
! Отговори
До 374 преди 7 години
Първо прогнозата беше съвсем друга, снегът трябваше да спре още вчера. Второ в тази държава 15см сняг, водят до пълен блокаж.Трето, никаквия сняг, остави над 1000 човека почти денонощие без никаква помощ в преспите. Четвърто, управляващите всяваха само смут и дезинформация в цялата организация. Не ми се мисли, какво щеше да е, ако вали една седмица.
294
17
 
18
 
! Отговори
Цацар банкянски преди 7 години
Не само там, под снега е кошмар, госпожа! Цяла България е превърната в кошмар, ГЕРБаджийски кошмар! Само че, кошмарът скоро ще свърши, защото неграмотните, корумпирани и просташки мутри на СИКаджийската групировка на банкянската мутра си заминават! Сигурна да сте! Много скоро си заминават, при това - завинаги!
293
14
 
6
 
! Отговори
Цацар банкянски преди 7 години
Не само там, под снега е кошмар, госпожа! Цяла България е превърната в кошмар, ГЕРБаджийски кошмар! Само че, кошмарът скоро ще свърши, защото неграмотните, корумпирани и просташки мутри на СИКаджийската групировка на банкянската мутра си заминават! Сигурна да сте! Много скоро си заминават, при това - завинаги!
292
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе от няколко дни по всички новини предупреждаваха да не се предприемат пътувания ,идват виелици и снегонавявания ама *** няма спирачки,после Бойко виновен ако не е Бойко виновен ще му е Орешарски.Тръгнали играчите без вериги и зимни губи,Бойко е виновен до толкова ,че не ви затвори пътищата щот вас само на синджир трябва да ва държат инак сте кат дете с автомат
291
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази, дето знае да се обади в телевизията, знае ли да чете и има ли мозък да види прогнозата, преди да тръгне на път? Докога на нискочелите все другите ще са им виновни?
290
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
365- ТИ НЕ РАЗБРА ЛИ ЧЕ СПАЙДЪРМЕН НЕ БИЛ ЗАПОЧНАЛ ДА ОБЛИТА, ТИ НЕ ЧУ ЛИ ЧЕ ЦЕЛИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА БУРГАСКА ОБЛАСТ Е ВКЛЮЧЕН, МАШИНИ, ХОРА- ТОЛКОВА ДАНЪЦИ, ТОЛКОВА ИМА ВЪВ ФИСКА, ТОЛКОВА СА ХОРАТА И МАШИНИТЕ- ТИ АКО МОЖЕШ ДРЪПНИ ЕДНА ЖИЦА НА ДЯДО КОЛЕДА ДА ДОЙДЕ ДА ПОМОГНЕ НА ТИЯ ДЕТО НЕ МИСЛЯТ С ГЛАВИТЕ СИ.