Кой път ще оцелее? Поуките от снежна "Тракия"

Перипетиите, рисковете... разказ на колегата от Investor.bg Мариян Йорданов
Обновена: 1 яну 2017 10:27 | 1 яну 2017 10:00, Екип на Dnes.bg
156
Кой път ще оцелее? Поуките от снежна "Тракия"
Снимка: Facebook

Колегата от Investor.bg Мариян Йорданов е бил един от онези стотици шофьори, попаднали в снежния капан на "Тракия" преди два дни. Какво е видял, почувствал и как е реагирал? Нека прочетем написаното от него в социалната мрежа Facebook.

Още по темата

Тръгнахме от София в 13:13 ч. Магистралата беше доста претъпкана с коли. Гамените с 200 не можеше да хвърчат, защото и двете платна бяха пълни и се движеха със 140 за лявата и 100 за средната.

От два дни бабата на Таня ни казваше да не тръгваме, а баща й да тръгнем по-рано, преди бурята. Разбира се приехме го за бабини диветини. По пътя продължиха да ни звънят и да ни питат докъде сме стигнали.

На 106-ия км. се случи катастрофа. Жена ми каза: "Кола изхвърча от пътя". Аз викам: "Къде, виждам някакъв прахоляк в нивата, сигурно трактор оре". В следващата секунда се видя, че това не е трактор, а лека кола. Около 200 коли спряха, включително от отсрещното платно на магистралата...

Прегазихме съборената ограда (циментовото колче беше отрязано) и влязохме в нивата. Отляво един човек лежеше в нивата, отпуснат и леко превит, не мърдаше, помислих го за умрял. Продължих напред. Колата беше по капак (после жена ми ми каза, че се е въртяла няколко пъти). От колата излезе млада жена (около 40 г.), започна да вика: "Даниел, Даниел", с чужд акцент. Обикаляше колата като луда и пищеше. Не го намери. С ужас го видя 30 метра по-назад, излетял от колата. Вече бях до колата.

Няколкото души преди мен отваряха вратите на обърната кола. Вътре висяха на коланите шофьора (възрастен) и друг човек на задните седалки. С разкървавени носове, зъби, но добре. Сами си откопчаха коланите. Аз си мислех, че не трябва да мърдат, защото може да имат травми. Даже им казах на английски да не мърдат. Но после се зачудих кога може да гръмне колата и дали не е по-добре да се бяга. Всички в колата бяха добре, явно коланите ги бяха спасили.

Тръгнах да се връщам. Детето (тинейджър), което беше излетяло от колата (явно без колан, седяло на задната седалка) се беше свестило, седеше и една млада жена от спрелите коли го галеше, за да го успокои.

Като се уверих, че нищо не мога да направя и че са се обадили на 112, се върнах и продължихме по магистралата, разстроени, в гробно мълчание, прекъсвано от време на време от гробовно говорене.

Изводът, слагайте коланите и отзад. Добре, че колата не го е смачкала при въртенето. Но пък коланите не са добре при челен удар. Добре, че са излетели в нивата, а не в дърво, стена, ТИР. По асфалта и тревата след него имаше следа от спирачки. Какво е станало, дали са били засечени (2 пъти ни изпревариха, бяха белгийска кола, явно гастербайтери) или не. Дали спирачката е довела до преобръщанията? Дали трябва да се натиска спирачка когато виждаш, че ще вървиш по нива? Дали щеше да се въртят ако не бяха натиснали спирачка? Мисля си, че не трябва да се натиска спирачка, и волана прав, но не знам. Много неща не знам, оказва се. Включително и дали хората да се вадят, или да стоят там от обърната кола...

Наближихме Стара Загора. Обади се тъста и каза, че "Тракия" е с ограничение на движението при Карнобат. Ядосах се: "Какво значи ограничение на движението, да влезе в api.bg да каже 1 към 1. Пак ще трябва всичко да върша и да вляза в интернет". Последва паркинг, отбих и влязох в api.bg. Пишеше, че АМ "Тракия" е затворена при Карнобат поради снегопочистване, обходен маршрут през Карнобат-Айтос. Помислих си: "Идиотско, щом на магистралата има много сняг, какво ли ще е по на север и под билата на Стара планина, защо ни карат на север. Да мина ли през Елхово и Средец".

Възникна и въпросът да се върнем ли, но имахме резервация за 31-ви в Бургас, приятели ни чакаха и не вярвах да е толкова зле.

Приближихме Ямболско и ясно виждах, че напред и небето е много тъмно. Затова и реших да не минавам през Елхово, натам излеждаше по-черно.

Към Карнобат като чели не беше зле. До Петолъчката си беше добре. После почна да се вижда сняг и навявания, но си карахме с 40. Между Венец и Карнобат имаше закъсал ТИР на едно от изкачванията в посока Венец. N-ти предупредителен знак.

Стигнахме Карнобат, някои се опитаха да перкат към магистралата, но аз не. Видях много идващи оттам и май те се връщаха, видели че е затворено. Пък и имахме по спешна работа, да ходим до тоалетна.

На първата бензиностанция нямаше автогаз, но аз имах за още 150 км., достатъчно до Бургас. Пред тоалетната опашка от 5-10 души. Заговорихме се. Другите пътуваха за Варна, казаха че "ще минем през Ришкия проход, той винаги се чисти". Казах им, че в api.bg пише че АМ "Хемус" е затворена при Неофит Рилски и че Рижкия проход е затворен за автомобили над 12 т. Отвън мина верижен транспортьор на Гражданска защита. N-ти предупредителен знак. Пак се замислих да спра в някой ресторант или хотел и да чакам.

Тръгнахме напред. Верижният транспортьор го настигнахме, зави наляво към Ришкия проход, една пряка преди главната отбивка, казах си: "Явно към Ришкия проход е зле, а напред е добре, смело напред". На следващата отбивка полиция забраняваше наляво към Ришкия проход. Продължихме дружно напред главно коли с А, но също и софийски, варненски, сливенски.

Имаше бензиностанция с газ, но си казах: "Няма да спираме, че ще ни изпреварят стотици коли и после?"

Скоростта на колоната падна до 10 км. в час, често се и спираше. Навявания та дрънка. Отсрещното платно (северното) се запълваше много бързо със сняг от навяването, но се движехме. Много бавно стигнахме до Айтос. Добре, добре, добре. Даже след Айтос дигнахме до 40 км. в час. Рядко имаше идиоти да изпреварват в лявата лента. Но и аз се направих на такъв и изпреварвах...

Няколко навявания от 0,4 м. ги минах с мръсна газ, казах на жена ми: "Само напред и нагоре с прав волан, никакъв страх". Нали съм със зимни гуми, с 4 по 4, и нали закъсвах два пъти в калта тази година, та съм си взел поуки...

В обобщение, слагайте коланите и когато видите черни облаци на хоризонта, по-добре спрете на някоя бензиностанция, кръчма, хотел, магазин, заредете се с газ, бензин, храна, вода и изчакайте да видите, кой път ще оцелее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 7 години
Т.е. шофьорът само върти геврека, а жена му гледа пътя напред ...
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кола изхвърча от пътя". Аз викам: "Къде, виждам някакъв прахоляк в нивата, сигурно трактор оре"Е това само журналист може да го напише - трактор да оре през декември ... след това спрях да чета глупостите на неграмотното джурналистче
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен не само атмосферните влияния са причината..."магистралата" е направена на възможно най-неудачното място, по най-неудачния начин..."Големите" акъли да бяха питали един овчар дори и тай щеше да им каже, че трябва да е около 10 км. встрани от сегашното разположение,никога няма да се оправи този участък, защото точно там е много ветровито,може би единственото спасение е да се изгради висока плътна ограда встрани..поне да спира вятъра и навяванията...ама то като се обърне колата...пътища много
122
7
 
6
 
! Отговори
експерт преди 7 години
Първокласните пътища трябва да се обработват не със снегорини и пясък , а с качествени препарати, които разтопяват и часове наред буквално ловят снежинките във въздуха. Може да ги произвеждаме в " Химко " Враца. Пътищата са за това да се ползват денонощно и сняг , студ и каквото още се сетите по никакъв начин не трябва да затрудняват трафика. В България нямаме нужда от правителство и администрация. Софтуер може да върши тяхната работа перфектно !!!
121
1
 
14
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Вместо да влезнеш в интернет да беше влезнал да си купиш вериги и лопата.А най добре да беше си купил шкембе чорба на някое заведение и докато сърбаш от нея да мислиш над това колко си ***.
120
1
 
9
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
По-дебелоглаво същество от българина НЯМА ! И г-н М.Йорданов го доказва ! И мъдрата му баба, и патилия татко дават съвети ! И синоптиците 5 дена преди това казват какво го чака....... Но той има"резервация" и мощна машини 4х4,.... и ТРЪГВА ! Добре, че не е дремал някъде между Карнобат и Айтос цяла нощ...А може би е трябвало --- белким поумнее! Нищо, че знае чужди езици и има дипломи с печати като шапката ми. Ентелегентен на вид млад мъж......., ама на! Българче юначно !!!
119
1
 
2
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Нашия брат ,българина, е много ДЕБЕЛОГЛАВО същество ! И г-н М. Йорданов го доказва!! И мъдрата му баба, и препатилия татко му казват :" Не тръгвай !", "Тръгни по-рано!" . Още от 25.12.2016 синоптиците са категорични: " Коледа без студ и сняг, но на 30 и 31 ще има снеговалежи и силен вятър в Източна България". Той, обаче,понеже и защото има "резервация"в Бургас за 31.12., и има мощна машина 4х4 - ТРЪГВА !? Който помни зимите от ВСВ и тези от1952-1953 г, и 1954-1955 от целия Североизток..знае
118
1
 
5
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Нашия брат ,българина, е много ДЕБЕЛОГЛАВО същество ! И г-н М. Йорданов го доказва!! И мъдрата му баба, и препатилия татко му казват :" Не тръгвай !", "Тръгни по-рано!" . Още от 25.12.2016 синоптиците са категорични: " Коледа без студ и сняг, но на 30 и 31 ще има снеговалежи и силен вятър в Източна България". Той, обаче,понеже и защото има "резервация"в Бургас за 31.12., и има мощна машина 4х4 - ТРЪГВА !? Който помни зимите от ВСВ и тези от1952-1953 г, и 1954-1955 от целия Североизток..знае
117
2
 
10
 
! Отговори
Гражданинът преди 7 години
Това не е магистрала! В България няма такова нещо! Това са двулентови шосета! :)
116
0
 
4
 
! Отговори
Уф преди 7 години
Този е болен. Явно не е било така.
115
0
 
9
 
! Отговори
redordead преди 7 години
зимата на път: резервоара догоре, храна, вода, одеала...кабели за зареждане на телефоните в кола, вериги...
114
0
 
16
 
! Отговори
Fan преди 7 години
И това ми било журналист - толкова инфантилно и бездарно...Потресваща безпардонност и глупост.После пътищата били такива и онакива, след като такива индивиди са основните участници, какво да очакваме друго?!
113
3
 
0
 
! Отговори
БСП преди 7 години
До БКП !???През 1989 нямаше заплата 120 лв. Минималната беше 140.
112
4
 
7
 
! Отговори
Реално преди 7 години
До 98Реално през 1987-8 всички училища в БГ имаха компютърен кабинет, оборудван с компютри, произведени у нас, в Правец. Тогава бях учител и го знам много добре.
111
3
 
8
 
! Отговори
До бачкатора навън преди 7 години
До Браво 113Ти "бачкаш навън" и не ти пукало. Като се обърне палачинката и в чуждата държава ти посочат вратата или прокарат закони да бачкаш с по-малко права и за по-малко пари, ще се сетиш, че имаш и своя държава. Вече са започнали да се променят взаимоотношенията, само е въпрос на време.Да не споменавам, че ао не бяха толкова много българи на твоя акъл, щяхме да имаме сили да си уредим и в България подобни заплати, да си стоим у дома и да си градим собствения дом.
110
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще оре трактор посред зима?
109
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ мен този трактор ме шашна.
108
3
 
17
 
! Отговори
МЕТОДИ преди 7 години
2/3 от българите сега живеят с доста под 1000 лева на месец. Повечето семейства изкарват под 1000 лева на месец с две заплати. А вече ги няма и бабите на село, защото там се настаниха латифундиери с по 14000 декара земи
107
13
 
7
 
! Отговори
До 117 преди 7 години
Човекът просто не е предполагал, че е възможно такова безхаберие във властта и ще закъсат така.
106
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат от номер 113"С 300 лева се живееше като сега с 1000"Нещо си объркал форума. Това тук не е конкурс за най-*** виц.От онези 300 лева, след данъци и осигуровки ти оставха около 270-280 лева. От сегашните 1000 лева, след данъци и осигуровки ти остават 784 лева. Като си платиш тока, водата, парното и телефона, едно време ти оставаха около около 250 лева, сега ти остават примерно 530 лева. Сега плащаш и за телевизия и интернет. Ако си под наем знаеш ли какво става? А храна,дрехи и лекарства?