Увеличават се случаите на домашно насилие у нас

Най-голям е броят на малтретираните жени в Пловдив
1 яну 2017 11:15,
91
Увеличават се случаите на домашно насилие у нас
Снимка: Bulgaria Air

Случаите на домашно насилие в България се увеличават. Най-голям е броят на малтретираните жени в Пловдив. Там за последната година са регистрирани 420 случая на насилие.

По този повод младежи решиха по нестандартен начин да насочат вниманието ни към проблема - като разказаха 16 истински човешки съдби върху 16 фланелки.

"Това са историите на много хора, които са пострадали и които са били жертви. Надяваме се това да достигне до повече и повече жертви на домашно насилие, за да може този проблем да бъде изкоренен", заявих организаторите пред Bulgaria ON AIR.

"Именно, когато ние видяхме тези фланелки, осъзнахме колко голям е проблемът и че той съществува. Хората подминават, четат фланелките и питат как да предоставят помощ", добавиха те.

Данните показват, че случаите на насилие стават все повече като освен жени, често малтретирани са и мъже в домашни условия. Увеличава се и броят на хората, които не мълчат за проблема, а търсят съдействие и подкрепа.

В центъра на Пловдив младежите раздадоха брошури и лентички от кампанията на десетки пловдивчани. Според тях насилието над хора е сериозен проблем, на който трябва да се даде гласност.

"Да не се страхуват и да търсят помощ. Докато ги пишехме, осмислихме сериозността на проблема и почувствахме, че сме на правилния път и трябва да продължаваме със същата енергия и желание", споделиха организаторите.

Те съветват всеки станал жертва на домашно насилие да потърси закрила от отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
жените стават все по агресивни заглавието е вярно.
53
0
 
2
 
! Отговори
Ани преди 7 години
И аз съм жертва на домашно насилие имам дете на 4 години което е постоянен свидетел на скандали и удари от страна на приятеля ми към мен искам да попитам някой може ли да ми помогне да намеря координати за временно настаняване на майка с дете в център.Благодаря предварително
52
1
 
6
 
! Отговори
kultura преди 7 години
Смо едно ще кажа, вески се е сблъсквал с насилието и всеки знае, че насилието води не само до материални, но и до духовни травми, които зарастват по-трудно. Скед 25 години демокрацяи ми стана ясно само едно: Културата може да съгради, но може и да УНИЩОЖИ едно общество, без бомби и без ракети. Та и културата ни е такава, че руши всичко и нас като хора и нацията ни. Културата на мутрите ражда насилие, а културата на чалгата ражда простаци. Ей с това се хранехме. Как да е?
51
6
 
2
 
! Отговори
Феликс преди 7 години
Въпрос към жените: Ако твоето дете се опита да те ръгне с нож, оправдано ли е да му насиниш муцуната?!А ако се опита да те удари с юмрук?А ако ти се изплюе на лицето?Поставете себе си на мястото на детето и мъжа си на свое място и картината ще ви се проясни отчасти...
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Госпойце Лекар, хубави въпроси задаваш, но не на правилните хора. Българските мъже са против насилието, женското, а не за него. Позиционирайте си поученията и умните въпроси малко по-на югоизток, към мустакато-брадатата част от човечеството, за която аллах е преди всичко. Тези ваши пapтенки сме им се наслушали и нагледали...
49
1
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
До Анонимен 69 - Мъжът проявяваше болезнена ревност и свърхконтрол над жена си. Тя беше родила преди 1 година и ако се сещате едва ли й е било до сексоргии с това бебе и пълна икономическа зависимост !
48
1
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Насилието се прилага като вид наказание и целта му е да уязви и подчини партньора или близките хора.Каквото и да е породило конфликт,може да бъде изяснено с общуване,помощ,ако щете и с раздяла- временна или постоянна.Но някой да влиза в ролята на силният,егоистичен съдник и да унижава хората до себе си с юмруци и тормоз.това няма нищо общо с нормалното човешко общуване, камо ли да е проява на обич!Който обича- изслушва,прощава,вижда собствената си вина и решава МИРНО отношенията.
47
0
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 7 години
Дори да не е вярно, има логика.Интересно ми е като го превземат този свят после какво ще пеавят сами в него...
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно му е купила вила, за да не й говори....предполагамТи как мислиш лекарке, защо?
45
2
 
4
 
! Отговори
лекар преди 7 години
В цивилизованите общества за насилие се приема,когато родител системно не нахранва и облича адекватно детето си .защото то е напълн зависимо от него.Има и случаи,които от мнозина,дори и от жертвите не могат да се осъзнаят,че са вид домашно насилие.В практиката ми имаше една жена,която след опит за самоубийство и дълги разговори сподели,че мъжът й от три месеца въобще не й говори.Говори на децата си,но на нея-не.Отиват с колата в магазина на пазар,той качва покупките,а нея оставя!
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой соц? В албания?
43
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Драскайте си каквото са ви платили и слагайте колкото искате минуси. Картинката е повече от ясна и само платен *** ще каже на бялото черно.Мъжът е мъж и трябва да осигури храната и сигурността. Жената е жена и трябва да пази огъня и домашното огнище, да ражда деца, да готви това, което е донесъл мъжът-ловец.Всеки гьол да си знае жабите.Точка.
42
1
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Насилието има много лица и всички са уродливи.Домашно насилие може да има спрямо всеки - жена, мъж или дете .Прилагането на груба физическа сила е само една от формите за тормоз.Има и доста по "префинени" начини да демонстрираш превъзходство и да поставиш близките си в уязвимо и дори унизително положение.Насилникът винаги се счита за господар и съдник на другия и налага с всякакви средства волята си.Насилието е антипод на любовта и изразява комплекси и слаба психика.
41
2
 
4
 
! Отговори
до "Берлин" преди 7 години
Като вашия анадол или саудитите?
40
4
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Домашното насилие е характерно за примитивните общества.
39
1
 
14
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Видимо увеличаващата се Простотия сред обществото е правопропорционална на насилието в него!!!
38
4
 
16
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Само този ,който е слаб в главата, е силен в ръцете!
37
6
 
7
 
! Отговори
БАЙ МИЛЕ преди 7 години
КОФТИ РАБОТА..НАСИЛИЕТО РАЖДА НАСИЛИЕ.....НО ПОНЯКОГА СЕ СЛУЧВА И ОБРАТНОТО....ЖЕНАТА ТОРМОЗИ МЪЖА СИ....Е ТЯ НЕ МОЖЕ ДА ГО БИЕ НО ГО ТОРМОЗИ ПСИХИЧЕСКИ И ГО УНИЖАВА....ТОГАВА КАКВО ПРАВИМ.....?????В ЕДИН МОМЕНТ ТЪРПЕНИЕТО СВЪРШВА И МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДОРИ ДО УБИЙСТВО...
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитираш... собственото си мнение.
35
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една точно определена религия окуражава домашното насилие от 1300 години... Направо им е в гените на тия. Тая религия е властвала по нашите ширини 5 века. Та като гледам какви първобитни и пещерняшки мнения са постнати тук, ми става пределно ясно точно колко от българските гени са наистина "български". :)