Плодовитост и коефициенти: Ражда ли българката?

За да има повече деца, трябва ангажираност на обществото
Обновена: 2 яну 2017 15:14 | 2 яну 2017 11:35,
102
Плодовитост и коефициенти: Ражда ли българката?
Снимка: архив Reuters

Стабилна е тенденцията на раждаемостта през последните години, като тоталният коефициент на плодовитост е 1,5 деца средно на една жена. Това позиционира България на едно средно ниво с останалите страни от Европейския съюз (ЕС).

Това коментира доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека. Тя посочи, че от 1990 до 1997 година сме свидетели на процес на промяна в репродуктивните модели в българското общество,  а през периода на социализма двудетната норма е била силно присъстваща.

"Кризисният период на Прехода променя до голяма степен репродуктивното поведение на семействата в България и ориентацията е към еднодетния модел", посочи демографът в студиото на Лора Инджова. "България стига дъното през 1997-1998 година, след този период има едно постепенно стабилизиране на демографските тенденции", допълни гостът.

Според блогъра Мария Пеева, която е многодетна майка, жената трябва да се чувства сигурна, за да създава деца. По думите на Пеева детето трябва освен да се роди, да се отгледа с подобаващи грижи, да се образова и възпита.

"Ако майката не се чувства сигурна, че обществото ще й помогне в целия този процес, тя няма да роди повече от едно дете. За да имаме повече деца в България трябва обществото да се ангажира и да окаже подкрепа", каза Мария Пеева.

Според нея трябва да има държавна политика, която да поощрява раждаемостта в образовани и работещи семейства, а не в случаи, когато се раждат деца, за да се взимат помощи.

"Това, което знаем от прогнозите за населението е, че в следващия период от 10, 20, 50 години българското население ще продължи да намалява. Несериозно е да се говори, че след 50 години ще изчезнем, но е добре да знаем в каква посока ще се изменя броят на населението в следващите няколко десетилетия, за да може да се планират адекватно политики", заключи доц. Елица Димитрова пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
0
 
! Отговори
555 преди 7 години
Българката изобщо не ражда деца. Много са рядко българките, които са родили даже и едно дете. За българките майчинството изобщо не е важно. Повечето българки живеят цял живот с родителите си и си остават девствени завинаги. За мен това е един безсмислен, скучен и глупав живот. За какво ни е тогава да живеем до 70-80г. след като умираме девствени. По-добре да умра по-млада отколкото да живея до 70г. и да остана стара мома. Затова мразя българите и всички народи, които не създават семейства.
69
1
 
7
 
! Отговори
8 преди 7 години
Трябва да се спрат абсолютно всякакви майчински и детски. При раждане може да се връщат еднократно на родителите вече внесени данъци и осигуровки - примерно до 5000 лева, и ежемесечно на единият родител да се опрощават тези налози в момента те са 35% от дохода -тоест при заплата 1000 лева, детските ще са 350, ако майката иска да ползва майчинство - право единствено на неплатен отпуск - никакви пари аванта не трябва да се дават! Така отоговорните ще са подпомогнати, а инкубнаторите ще го дуат
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-долу Демограф-72 дава полезни съвети.Така нещата могат да се оправят сравнително бързо.Смущава ме само препоръката майчинството да бъде издигнато в култ. на това бяхме свидетели през социализма и резултатът беше плачевен. всяка пр.им.итивна персона навирваше нос само защото е благоволила да роди едно бебе и заживяваше с представата, че всеки и дължи какво ли не.Майката трябва да бъде уважавана и подкрепяна духовно и материално, но и да не забравя, че е поела огромна ЛИЧНА отговорност
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да има повече деца трябва да се .. работи повече , а от това ежедневие в България мъка ми е.
66
4
 
13
 
! Отговори
Az преди 7 години
Аз пък имам две деца и съм в България и не взимам детски. И двете деца ги отглеждаме, защото обичаме децата, а не заради детски! Просто хората станаха егоисти на 35 години още са като деца самите те. Други пък не могат да имат деца и така. В цял свят са подобни процесите.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
Аз бих се грижила за деца,за мойте деца,но искам да имам и мъж до мен който също ще е стабилен човек. То да Ви кажа чесно и тук в западна Европа има много скапани,само искат да пият...Така че не че не искам да се грижа за деца, а искам с някой стабилен мъж да създам стабилно семейство.
64
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 73 точно в това е проблема,младите българки искат някой да се грижи за тях, вместо те да се грижат за деца.
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 50г. няма да изчезнем,но ще бъдем малцинство в собствената си държава.Жените не искат да раждат в това е проблема,има българки с добро финансово и материално състояние ,но са едно най-много две деца.Никакви външни българи няма да се преселят в България ,по скоро тукашните ще напуснат.
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
От тези които казват че познават Българки да раждат в Европа, колко от тези деца са 100% български? И колко са само 50%? Само това искам да знам, че аз като Българка искам да кажа че Българските мъже са отврат,искам западняк - той знае как да се грижи за жената.
61
6
 
11
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Настоявайте за:1. Стимулиране според образованието на родителите. Образованите възпитават образовани данъкоплатци, а не безработни, неграмотни търтеи и престъпници.2. Поемане на инвитро процедурите от държавата, под надзора на специален орган подчинен на Президента. За 5 години, срещу само 150 милиона годишно България ще се сдобие с 250 000 деца.Т.е. раждаемостта ще скочи двойно. 3. Предоставяне на българско гражданство на "външните българи"4. Издигане на майчинството в престижен култ.
60
1
 
3
 
! Отговори
Българката? преди 7 години
Какво по-точно съдържаие влагате в това понятие - етническа българка, българска гражданка ,*** или катунарка от какъв да е етнос, или какво да е друго?
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да има повече деца, трябва държавна политика. Превърнаха ни в бананова република и нещата вървят надолу, българките раждат, ама не тука, а там където има бъдеще за децата им.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българката ражда,но не в българия. сестра ми има вече 3 внучета в германия и чака четвърто. родиха се през 2014-та, 2015-та , 2016-та и сега в началото на 2017-та чакат отново. т.е. двамата ми племеници имат по 2 деца. ако бяха тук,най-малкото нямаше да има места в детските градини за тях. да не повтаряме всички други неуредици....и това,че трябваше да плащат данъци за да изхранват ча.ве.та.та на "български гражданки" на по 12 години.
57
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мои приятелки емигрирали в Канада вече имат средно по 2 деца на калпак. В Испания също това им е пъвата работа. Така че българката ражда, иска да ражда и иска да отглежда деца. Само че в България това не е възможно. Когато човек не се чуства сигурен нито финансово, нито емоционално, нито дори физически - как да създави нови човечета? На практика нямаме здравеопазване (освен на африканско ниво), нямаме полиция, нямаме съд, няма образование и детски градини, няма нищо. Все едно е паднала бомба...
56
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един мъж видял красива пустееща нива... Избрал я засадил картофи, поливал,плевил грижим се за нивичката и разсада . И сега искам да попитам на кой са картофите? На мъжа или на нивата?
55
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак безсрамни статии, при 35лв детски и то не за всички БЪЛГАРИ???
54
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен лично, нещото което оказва нак-голямо отрицателно влиание на демографията ни е панелния апартамент, просто това е жилище което подтиска и пречи за създаването на нормално семейство
53
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ражда как да не ражда , три от познатите на жената родиха тази година . но в Германия .
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, процесите се залагат от по-рано, но в случая началото на негативния за демографията ни период съвпада точно с навлизането на една нова и доста различна с предишния период реалност. И въпреки, че на някои им е по-добре може би, за демографията явно не е.
51
1
 
30
 
! Отговори
Ражда ли българката преди 7 години
Ами ,аз за българката не знам бе бате,ама жената мойта много ражда и зимаме много помощи и от европата и от българия - Живот си живееме !И да ни оставите на мира с вашто образование ! вие като сте учени що сте толкоз прозти ? - работите пък пари нямате и деца нямате ,а?