Божо Димитров – Дядо Коледа: Вдигна заплатите с... 500 лева

Парите идвали по нова схема на заплащане - от продажбата на билети в НИМ
Обновена: 3 яну 2017 12:46 | 3 яну 2017 12:44,
54
Божо Димитров – Дядо Коледа: Вдигна заплатите с... 500 лева
Снимка: архив Булфото

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров влезе в ролята на Дядо Коледа за служителите си и им даде голям коледен подарък – рязко увеличение на заплатите с от 100 до 500 лева. Освен това работещите в НИМ получиха и бонус към надниците си.

Скокът на заплатите в музея е повече от обявения предварително – до 30 лева.

Шефът на НИМ не спрял и дотук с подаръците, а за Нова година честитил с добавки от 250 лева към заплатите на докторите на науките. В музея те са 11, а досега добавката им е била 50 лева.

Още по темата

"В различни научни учреждения тя е между 50 и 150 лева, като само в СУ "Св. Климент Охридски" тя е 250 лева. По този начин НИМ се изравнява с най-престижното висше учебно заведение в България", обясни Димитров.

Сериозното увеличение на заплатите станало възможно по няколко причини.

"Първо, хората ми работят перфектно, като добре смазани машини са и заслужават от години много по-добро заплащане за отговорностите, които имат по опазване, изучаване и представяне на културно-историческото наследство на страната", каза директорът на НИМ.

И второ – културното министерство в лицето на Вежди Рашидов предложило, а Божидар Димитров приел нова система на заплащане. Едно от важните неща в нея е правото да НИМ да ползваме за заплати и част от собствените средства, набрани от билети.

Досега НИМ можеше да ползва само 50% от тези средства и то само за дейности – археологически разкопки, издания на книги, откупки на артефакти.

"А без излишна скромност НИМ, благодарение на работата си, има много посетители и съответно солидни за един български музей приходи. Сега ще има пари и за дейности, и за заплати. Служителите в НИМ с висше образование и добра работа вече са много над мечтата на Волен Сидеров за над 1000 лева заплата", обясни още Божидар Димитров.

Той допълни и че новата система щяла да му позволи да вдига заплатите на служителите си и през годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
8
 
! Отговори
Бисер преди 7 години
До TeodorДори от чистачките в същите тези музеи, галерии, библиотеки и т.н.
11
1
 
27
 
! Отговори
Teodor преди 7 години
Позорно е служителите в храмовете на българщината - музеи, галерии, библиотеки, да вземат по-ниски заплати от една чистачка в съда.
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божо прави нещо, което правят свалените от власт - генерират разходи, с които да затруднят следващите. Явно на Божо му е станало ясно, че му мажат ските. А Веждичката, кога му се е обадил да вдига заплатите, да не е било след полунощ на нова година, след като обичайно е предозирал с домашарката? И понеже няма да има пари за подобни заплати, а не могат да ги намалят, ще съкратят хората, колкото трябва ...
9
8
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
До Анонименмного си ***
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах, май на някой рейтингът му е тръгнал на долу и сега спешно търси начин да оправи положението.
7
6
 
13
 
! Отговори
dsadas преди 7 години
Хвала!
6
7
 
46
 
! Отговори
1 преди 7 години
айде сега хейтърите да реват от къде са парите...ГОЛЯМО БРАВО за Божидар Димитров, че е вдигнал заплатите на служителите. Нека всички директори, началници в държавния и частния сектор да последват неговия пример.
5
4
 
45
 
! Отговори
НИМ преди 7 години
По добре да се дават парите на такива хора, работещи за българщината, отколкото на нагли примитивни мигранти или на представителите на една група от населението, която само чака и лежи на социални помощи.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно Националният Исторически Музей е изпълнил петилетката в съкратени срокове !
3
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, как от билети ще вдигат заплатите, бе!Колко струва един билет за посещение на НИМ? И колко души го посещават годишно?Божо иска да ме убеди, че билетите са като за концерт на Ролинг стоунс, и че хората чакат на опашка като за мавзолея на Ленин. :)Божо да ходи да лиже г.ъ.за на Веждичката, че му е ходатайствал пред Байхой Банкянски и оня като за последно му е пуснал.
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е НИМ да заеме подобаваща сграда в центъра. Например сградата на Военното министерство е подходзяща за целта. Хайлазите там могат да бъдат съкратени безпроблемно на половина, а другите ща са наместят в някоя от многото си празни сгради.
1
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ЗА ПЕНСИЯ - 7О ЛАЗАРНИКА НАПРАВИ.ДА ДАДЕ ПЪТ НА ПО-МЛАДИТЕ, КАКВО СЕ Е ВКОРЕНИЛ НА СТОЛА.