Край на гратиса: Спират асансьорите без "телефон" в кабината

90% от живеещите в блокове ще катерят стълбите пеша
295
Край на гратиса: Спират асансьорите без "телефон" в кабината
Снимка: Булфото, архив

От днес Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, които нямат вградени устройства за връзка при авария.

Още по темата

Изискването е наложено от европейска директива и влезе в сила от началото на тази година.

Започват проверките по изпълнението на тези изисквания. Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен – 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства, предупреди пред БНР главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова.

По данни на Българската асансьорна асоциация, 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми.

Изискването обаче е заради безопасността на хората.

Така, според бранша, ще се предотвратят часове стоене на заседнали в асансьора хора при авария.

Въпреки че вече всеки има GSM, в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, няма как да сигнализира за проблема си.

Целта на нововъведението е точно тази липса на обхват да се  избегне.

Вграденото устройства за връзка при авария представлява един бутон аларма, който се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите.

Цената на нововъведението се покрива от самите потребители.

Устройството струва 300-350 лв., като сумата трябва да бъде разделена между 20, 30 или 40 семейства в един вход.

След това поддръжката на телефона за месец ще струва по 5 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
7
 
! Отговори
didk преди 7 години
Номерът е елементарен. Някой от ОПГ гроб е внесъл от Китай няколко контейнера джажи и сега трябва да се реализира печалбата.
234
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересно как ще спрат асансьорите в държавните ведомства, където асансьорите масово са без телефони, а и ведомствата са със специален пропусквателен режим!!? Или това отново важи само за масовия данъкоплатец???!!!!
233
0
 
8
 
! Отговори
Teodor преди 7 години
На нашият 37-годишен асансьор кусурът му е телефон :D Рязко ще се повиши безопасността :)
232
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
това са лобиски закони гласуваите за герб и ходете пеша
231
1
 
25
 
! Отговори
Нас преди 7 години
То има евродиректива и за минимална заплата 600 евро !!! Но не ни изнася!!!
230
0
 
19
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
Що така бе ? 45г. изкарахме без телефон в асансьорите и оцеляхме.Пускаш една стотинка и се возиш.
229
0
 
5
 
! Отговори
умно село преди 7 години
В нашата кооперация решихме да платим една тарифа от 20кинта на месец с безплатни минути и интернет, ако искаш да звъннеш на някой - набираш с копчетата на етажите.
228
0
 
5
 
! Отговори
това си е жив рекет преди 7 години
Добре че не са видели че в Испания асансьорите са с врата и на кабината освен по етажите , нещо което ще струва доста повече от телефона.
227
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ТИЯ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ЩЕ СА ВЕЧНО НА ВЛАСТ Я ДА СЕ ЗАПРАТ ДА НЕ ДИРАТ НОМЕРА НА ГОСПОД БОГ
226
0
 
19
 
! Отговори
Страшни сте? преди 7 години
Как удобно си прилагате тези евродирективи. Като ви излезе директива, че сградна инсталация е незаконна от 2013 г., защо не синхронизирахте българското законодателство с европейското? Като имате договори за ВИК - за инвестиции, защо при липса на такива само повишавате цените, 10 апартамента плащаме 120 к. общ водомер. Как става тая работа? Като ви наложиха глоба за ТЕЦ1 и 3, защо не ги спряхте, а удължихте концесиите с 30 г., а тока ми 50% е такси и ДДС. Търпението на лошия матриал се изчерпва!
225
0
 
7
 
! Отговори
Ааааааа! преди 7 години
КАК НИ СЕ ПОДИГРАВАТ ИНТЕЛИГЕНТНО-КОМБАЙНЕРСКАТА С ПОРЕДНАТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ. ДОСЕГА. ГЛЕДАХ ФИЛОСОФСКИ НА ЕВРОАКТИВНОСТА НО ВЕЧЕ НЕ ТАКА ДЕМОКРАТИЧНО ЗАБАВНО , А АРОГАНТНО ЦИНИЧНО . ВСИЧКИ В ЕРОПАРЛАМЕНТА И ЕВРОКОМИСИЯТА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ИМ ТРУД СЕ ПОЛАГАТ ЗА ТЕСТОВ ПЕРИОД ОТ ПЕТ ГОДИНИ ЗАПЛАТИ НАЙ ОТ 110 ДО 130 ЛЕВА МЕСЕЧНО. ТАКА ПО ЛЕСНО ЩЕ ПРЕГЛЪТНА РЕЕЗУЛТАТА ОТ ЗАКОНОТВОРЧЕСТВОТО ИМ
224
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде да видим как ще ми спрат асансьора.
223
0
 
28
 
! Отговори
Ортопед преди 7 години
Предвиждам висок ръст на тежък травматизъм при инспекторите на тази агенция, които понечат да спрат нечий асансьор.
222
1
 
21
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Предлагам в този ред на мисли и нововъведения да се въведе евродиректива за паник бутон във всяка тоалетна защото и там могат да настъпят рискови ситуации (да не изброявам) не по-малко социално значими от тези в асансьорите.
221
0
 
10
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Преди 15 г. един от входа без да е техник. Плашеше ни, че щял да падне асансьора и трябва да ме се сменят въжетата на тогава 5 годишен асансьор.Сега пък на тоя същия жена му звъни от врата на врата и ни казва въжетата ще сменяме и телефон ще поставим и ще струва само 1400 лева.
220
0
 
34
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Центъра на Париж, авеню Виктор Юго, сграда на 80 години с асансьор в решетъчна шахта с метални врати. Никой не е чувал и виждал устройство за паник-повикване, никой не знае, че има европейска директива за въпросното скудоумие, на никой и през ум не му е минавало да спира асансьора по тази причина...... Е. как да повярвам на нашенските евро-асансьораджии?
219
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е българската държава - тя нищо не прави само защото е в интерес на гражданите. За да направят нещо българските политици винаги са имали нужда от по-особена мотивация. Обикновено се активизират, когато някой им покаже характерното многозначително потриване на палеца в други два пръста.
218
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Панелка 7 етажа, 40г няма телефон в асансьора и всички си живеем щастливи. Сега искат 600лв, за да сложат тая нагушвация. На наште асансьори по добре по един парашут да им турят отгоре, поне ще се ползва.
217
1
 
39
 
! Отговори
асансьорната мафия преди 7 години
Нещо не сте разбрали, това не го правим за ваше, а за наше добро- по 300 лв за устройство и 5 лв месечен рекет затова, че го имате, от блоковете в цяла България ще ни се отразят добре. После ще ви измислим на 5 години смяна на устройството поради технически несъвместимости/неизправности и увеличение на таксите. Голяма работа, че никога няма да го ползвате, важното е доенето да продължава.
216
1
 
42
 
! Отговори
гого преди 7 години
ЖУРНАЛЯТА, какво е това заглавие ''КРАЙ НА ГРАТИСА'' .............всеки вход си плаща такса за асансьора не яжте л.*** моля !!!