Край на гратиса: Спират асансьорите без "телефон" в кабината

90% от живеещите в блокове ще катерят стълбите пеша
295
Край на гратиса: Спират асансьорите без "телефон" в кабината
Снимка: Булфото, архив

От днес Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, които нямат вградени устройства за връзка при авария.

Още по темата

Изискването е наложено от европейска директива и влезе в сила от началото на тази година.

Започват проверките по изпълнението на тези изисквания. Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен – 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства, предупреди пред БНР главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова.

По данни на Българската асансьорна асоциация, 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми.

Изискването обаче е заради безопасността на хората.

Така, според бранша, ще се предотвратят часове стоене на заседнали в асансьора хора при авария.

Въпреки че вече всеки има GSM, в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, няма как да сигнализира за проблема си.

Целта на нововъведението е точно тази липса на обхват да се  избегне.

Вграденото устройства за връзка при авария представлява един бутон аларма, който се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите.

Цената на нововъведението се покрива от самите потребители.

Устройството струва 300-350 лв., като сумата трябва да бъде разделена между 20, 30 или 40 семейства в един вход.

След това поддръжката на телефона за месец ще струва по 5 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 223Бил съм из Европа - не съм виждал някъде монтирано подобно устройство. Даже има асансьори, които сигурно са столетници - в метален кафез с двойни врати и решетка. Той и за шофьорските книжки, дето веднъж ги сменяха предсрочно у нас, срещу заплащане разбира се, се говореше за директиви. Ама в Испания казаха, че ще ги сменят само когато изтече срока - щото там ако ти сменят документ преди изтичане на срока на валидност, цената му плаща държавата а не гражданина.
214
1
 
20
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Това си е направо дилема когато асансьора пропада на кой да се обадиш по-напред на техника или на погребално бюро изберете сами.
213
0
 
9
 
! Отговори
уплашен преди 7 години
До Активист на БКПОНЯ ще вдигне кръвно веднъж,сметки и цени се вдигат често-често!
212
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където съм бил в Европа в жилищни сгради монтиран телефон не съм видял. Виж, решетки на вратата, да! Та, този прокаран с нечии пари закон сега стадото трябва да го изплати, зер хората доста пари са дали да им го прокарат! В интерес само и единствено на стадото, някой да не помисли нещо друго?!!! И сакън да не каже, че става дума за държавна корупция?
211
0
 
26
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
На софиянци ще им е по-лесно да се съберат пред Парламента и ОНЯ пак ще вдигне артериалното налягане...
210
15
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Тихо настъпи хладният здрач,пак критикува наш разбирач.Той е известен навред разбивач,всичко е ***, но не и плащач.
209
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По тоя повод да попитам какво стана с камерите в автобусите по времето на кметстването на Борисов, дето пак бяха за нашата сигурност, за които се похарчиха едни милиони, пък после ги изхвърлиха?
208
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто ще извикам моя човек и асансьора ще тръгне пак. :)
207
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е важно, когато нещо ви вземат да ви убедят че го правят само за ваше добро. И партийните субсиди като си ги прибират в джоба ви обясняват, че се давали за да не прибягват партиите до незаконно финансиране и да не стигне олигархията до властта. Ама олигархията си е във властта и далаверите си текат, независимо че вземат субсидии. И когато си сменят всеки две години прескъпите возила в парламента пак намират приемливи оправдания, а стадото блее.
206
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тази Агенция стъпят ли в нашия вход, ще им строшим кълките и ще се чувстват като арабски булки!!!
205
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли инженер Ганев е измислил тая шашма, но във връзка с асансьорите, наивният българин не вярва че това изискване е разумно а няма за цел да го ограби и пороби.Същевременно обаче същият наивен българин наивно вярва, че ако даде една шапка пари ще научи перфектно чужд език само за 1 месец както мамят рекламите.Бъдете уверени, че за 1 месец никой българин не е успял даже македонски да научи перфектно!
204
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Било заради нашата безопасност. Те и скъпите винетки бяха за наше добро - за по-добрите пътища. Ама да видяхте нещо да се е построило с парите от поскъпването преди една година винетка. Продължава да се строи единствено с пари от еврофондовете. Парите от винетките потънаха в бюджета.
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 239До елтаблото и за асансьора, трябва техниците да имат достъп.
202
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как точно ще влезете във входа да ни спрете асансьора, след като вратата на блока се отваря само с чип, какъвто имат само обитателите? Дори за вратата на асансьора ви трябва отделен чип. Ще ни звъннете да ни помолите да ви отворим, за да го спрете ли? :D
201
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баш за пари си става дума. Това си е ЖСМ и поддръжка вероятно означава, че всеки месец ще си плащаме по 5 лв. на мобилния оператор. Умножено по 200 000 асансьора е милион всеки месец в джоба на мобилните оператори (а 12 млн. годишно си е сума) плюс сумата за закупуване на устройството, плюс монтажа, който удобно е пропуснат в статията.
200
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе от инженер Ганев по-умен няма, това го разбрахме.Светът обаче никога няма да го разбере!Или ще вървим заедно със света, или ще фащаме Анадола, Диарбекир, Сибир (ей, че и рима има!)
199
4
 
6
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До Анонимен (228)Нещо си се припознал, не съм ти нито "колега", нито имам нещо общо с БСП. Въобще за партии нищо не съм споменал. Ама дет' са вика - гузен негонен бяга :)
198
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 229Я кажи кои са тези страни в които не е изпълнено и ако може да дадеш източника на информацията.
197
1
 
6
 
! Отговори
искам да летя преди 7 години
Мьi асансьоримся.
196
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има лобита, които са натиснали за въвеждането на подобна мярка. На първо място мобилните оператори, една част от сумата ще глътнат те. На второ място асансьорната мафия. И разбира се разни държавни службици, като метрологията, за които въвеждането на всяко допълнително метрологично изискване означава повече далавера, щото ще има неизпълнение, актове, рушвети за да си затворят очите - в България сме все пак.