Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка

Статистиката показва траен ръст на заболеваемостта у нас
52
Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка
Снимка: архив, БулФото

Всеки ден в България умира една жена с рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на заболяването. Данните са изнесени на заседанието на правителството в оставка, което одобри днес Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2017 – 2020 г.

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи, регистрираните жени с рак на маточната шийка в страната са 412,1 на 100 000 жени за 2015 г. в сравнение с 401,9 на 100 000 жени през 2014 г.

Ракът на маточната шийка е (РМШ) е една от най-разпространените форми на рак при жените и е тежък социално-икономически проблем на съвременното обществено здравеопазване. Ежегодно в света се регистрират около 528 000 нови заболели и 266 000 смъртни случаи.

Най-голяма е тежестта на проблема в Източна Европа, където смъртността от РМШ е над два пъти по-висока, отколкото в останалите части на Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО). В сравнителната европейска статистика, България се нарежда на място, близко до това на най-неблагополучните страни с трайна възходяща тенденция на показателите за заболеваемост и смъртност, съобщиха от правителствената пресслужба.

От 2012 г. Министерство на здравеопазването заедно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари разработи и приложи механизъм за обхващане на целеви групи от населението с HPV ваксини, осигурени с публични средства по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2012-2016 г.

Програмата дава възможност на родителите да получат достоверна медицинска информация за рака на маточната шийка и методите за профилактика, да направят информиран избор за провеждането на имунизацията на своята дъщеря и след консултация с медицински специалист да изберат вида на прилаганата ваксина, осигурена с публични средства.

Така държавата дава правото на избор на пациента, респ. неговият настойник и се разходват толкова средства, колкото са приложените дози ваксини.

Необходимите средства за изпълнението на програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
12
 
! Отговори
ДОКТОР преди 7 години
До до 17"Извинявай ама моя доктор ми каза че и с презерватив може да се заразиш с папилома"Твоят доктор го питай ако си затворен в стъклен буркан, дали можеш да се заразиш с грип от Пенчо, който е затворен в друг стъклен буркан?Чети какво пише на кутийката за пpезервативи! Че НЕ дават 100% защита от полово предавани болести! Да си седиш на автобусната спирка може да те блъсне кола, не е нужно да си на пътното платно! Еврика!
22
3
 
3
 
! Отговори
222 преди 7 години
Прегледи да,ваксина в никакъв случай!Не само не предпазва, но и води до отключване на автоимунни заболявания, даже преди 1-2 години едно момиче от Велико Търново почина, случаят стана известен тогава. Силният имунитет подтиска проявите на папиломата, казват че за 1 година може здравият силен организъм да го преодолее, но стресът и всеки грип дори смъкват имунитета . Елементарните външни прояви са новопоявяващите се бенки, кокоши тръни..Лошото е, че малките деца са носители, заразени от майка си.
21
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Можеш и да не се заразиш от човек , да , но случаите са малко . Повечето разбират когато са сексуално активни вече , но има описани случай на девствени момичета с вирус .
20
1
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Извинявай ама моя доктор ми каза че и с презерватив може да се заразиш с папилома . А и за рак трябва да са няколко фактора а не просто наличие на вируса . А какво ще кажеш че на някой организма им се самоочиства и дори в болшинството от случай става така . А в по слабата имунна система остава само .
19
0
 
8
 
! Отговори
ДОКТОР преди 7 години
До до 14Не е задължително вирусът да е "от някой". Макар, че почти винаги е!
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Moskov v satvora gerb go nspraviha milioner ot dalaverite im mu
17
2
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Аз имам папилома вирус от първия си приятел . Докато се усетя че ми изневерява , че бях заредена и всъщност го разбрах когато бяхме разделени . Гинеколога ми пусна изследване и така разбрах .... Малко нелепо и много тъпо но ...
16
3
 
14
 
! Отговори
ДОКТОР преди 7 години
До ТурчинаОтделно, че повечето турци заради патриархалното семейно възпитание на жената в религията, трудно си намират гаджета и затова по-често ходят при пpоститyтки, което е проблем. А по курортите в Турция, млади момчета турчета на по 25 години си пробват късмета с всякакви бабички от Русия и Европа, понеже никога до преди не са е*али жена.
15
5
 
8
 
! Отговори
ДОКТОР преди 7 години
До Турчина"Дъщерите ви са ку.... и то от 13-14 годишни! Защо при нас го няма този проблем?"Няма смисъл да обиждаш. Жената си е жена навсякъде. Мъжът си е мъж навсякъде. В някои региони навиците са малко по-силни, но с Турция сме твърде близко, за да бъдем кой знае колко различни. Ако беше се писал, че си "ЯПОНЕЦА" или "НИГЕРИЕЦА", тогава вече може да имаш някакви претенции.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДОКТОРТака е, прав си. Тук в България хората са възпитавани във фaшизъм и лошите им мисловни процеси водят до там да си мислят, че ако се обрежат това ще ги направи турци или ***. Пълно е с глyпаци! Другите пък просто ги е страх!!!!! Иначе са големи мъже по дискотеките пък да легнат под ножа за една малка операцийка която ще е полезна и за него и за жена му тогава им треперят гащите.
13
3
 
20
 
! Отговори
ДОКТОР преди 7 години
"80% от сексуално активните имат папилома вирус . Как ще коментирате"Коментирам го, че хората имат ниска здравна култура. И се съпротивляват срещу идеята да имат добро образование, каквото и да било то! Виждал съм дори настоящи завършващи медицина студенти (които са бъдещите доктори) да правят изказвания от сорта на "какво толкова, че някой има кондилома вирус, това си е нещо напълно нормално и естествено и дори за един мъж е признание, че вероятно е сексуално активен с повечко партньорки".
12
12
 
22
 
! Отговори
ДОКТОР преди 7 години
Aко мъжете беха резaни, вместо да се смеете на това и да измисляте думи като "рeзак" или "pязана карабина", използвайки ги едва ли не подигравателно или като обида... и ако българската жена имаше поне малко култура (здравна култура и добро семейно възпитание, че трябва да е вярна, вместо да хoйка по пpъчове), а българският мъж да не залита по всяка срещната и да не си ляга с нея... тогава ТОЧНО ТОВА заболяване щеше да е сведено до МИНИМУМА в световен мащаб!
11
2
 
20
 
! Отговори
До онбашията преди 7 години
Жената може да преспи само с един мъж, и той да е носител. Да ако се пляка наред е по-вероятно да прихване, но една жена с неверен мъж какво да прави? Ти самият сигурен ли си че някоя от тези с които си бил не е носител? И после ако заразиш жена си, това означава ли че са я тракали кой къде свари?
10
5
 
8
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Коментар 10 е абсолютно прав/а ако сме отговорни родители и сами можем да предпазим децата си.Имам 12г дъщеря личната лекарка искаше да е ваксинира,аз отказах защото както се писа по долу има смъртен случай от тази ваксина.А ако се поинтересуваме малко ще разберем,че не е само един такъв случай а хиляди в световен мащаб.А тази ваксина не предпазвала напълно а само на една малка част от вирусите които може да причинят рак на шийката на матката.
9
0
 
24
 
! Отговори
79 преди 7 години
Здравната каса не предвижда направление за профилактичен преглед при гинеколог! Затова лич. лекар си измисля диагноза: болки, кръвоизлив... Е, за какво говорим?!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Програмата дава възможност на родителите да получат достоверна медицинска информация за рака на маточната шийка и методите за профилактика, да направят информиран избор за провеждането на имунизацията на своята дъщеря и след консултация с медицински специалист да изберат вида на прилаганата ваксина, осигурена с публични средства.Съвсем безплатно би било, ако родителите обяснят на своята дъщеря пътя на заразяване с човешки папилома вирус и да и обяснят риска от безразборните полови контакти.
7
0
 
10
 
! Отговори
НАША действителност преди 7 години
,1 БЪЛГАРКА ВСЕКИ ДЕН ОТ ТОВА.8 човека на ден се самоубиват.Над 1000 ще загинат от катасрофи за годинаНад 1000 онкоболниСъщо.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
80% от сексуално активните имат папилома вирус . Как ще коментирате това ?
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И мен са ме диагностицирали погрешно - пълен ужас и амок за 2 седмици, докато не излезнаха новите резултати. РМШ е единственият, който е вирусен - става въпрос за Папилома вирус и ако човек води контролиран сексуален живот и е сигурен в партньора си няма от какво да се притеснява. Ваксините са пълен шит, не е нормално да се ваксинират деца, само и само бялата мафия да печели, а и те не са достатъчна гаранция.
4
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бийте ваксини на дъщерите си и ги направете бездетни.