Безсилие и мръсен въздух: Стимулира ли държавата смога?

Държавната политика не просто не помага, но и пречи, смятат еколози
5 яну 2017 09:44,
68
Безсилие и мръсен въздух: Стимулира ли държавата смога?
Снимка: архив Reuters

Безпомощна ли е Столичната община пред проблема със замърсяването на въздуха в София? Според еколога Боян Рашев отговорът е да, а именно защото основните лостове за изчистване на въздуха се дърпат не от общината, а от държавните институции.

"Не мисля, че Столична община не прави нищо. Обаче най-важните неща са извън нейните правомощия. Тя нищо не може да направи по отношение на структурата на автопарка. За да промени начина на данъчното облагане на колите на територията на София - това зависи от Министерството на финансите реално, защото данъците се определят от министерството", посочи Рашев в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Канцерогенният въздух, чийто пик неслучайно е през зимата, се дължи и на използването на твърдо гориво за отопление, което по думите на Рашев правят или заможните хора с камини и котели, или бедните и нуждаещите се.

"Изгарянето на твърдо гориво се финансира от държавата. Агенцията за социално подпомагане всъщност дава твърди горива на хората, които са енергийно бедни и какво очаквате да се случи? Естествено, че ще има замърсяване. Ние имаме страшно много политики, закони, стимули, които водят до замърсяване на въздуха. Т.е. ние не трябва да даваме пари, просто трябва да променим много от тях, за да не се стимулира замърсяването", добави еколога.

А според Гергин Борисов от "Спаси София" Столичната община "ухажва" шофьорите и не стимулира столичани да използват градския транспорт: "Една мярка като например промотиране на градския транспорт като безплатен в дните със сериозно замърсяване, е мярка, която може и да сработи и да доведе до промяна".

По думите на Борисов у нас няма разбиране за това, че автомобилите не са универсално средство за придвижване: "Те трябва да бъдат или за тези, които толкова не искат да се качват в градския транспорт, или за хора, които нямат наличен градски транспорт до себе си. Проблемът в момента е, че Столична Община изоставя градския транспорт като опция", поясни той.

Недоволните от състоянието на въздуха граждани, планират да излязат на протест на 11 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да защитавате антикварните коли - те са главния замърсител и все някога ще бъдат резнати
38
3
 
7
 
! Отговори
Симпатяга преди 7 години
Само да питам Картофка и псевдоеколозите- хвърлените химикали срещу снг и лед по улиците някой събра ли? То се подразбира, но само се загледайте в праха след всяка кола и рейс, това е от химикалите главно, и немиенето по принцип на улиците. После са въглища и гуми, и най-накрая колите. Не е много сложно за разбиране, ама за тикви и слугите им е сложно, или нарочно се правят.
37
0
 
4
 
! Отговори
Причината преди 7 години
Една е, просто не се чисти. Мръсотия, прах и кал навсякъде по улиците.
36
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 7 години
А защо нищо не пишете за Марици- те уважаеми български "независими" медии? НЕ ВИ СТИСКА ЛИ??? Знаете ли колко тона на ден въглища изгарят те??? Ми не ви стиска - виждам! Нито една статия няма за тях. А и защо искате да принудите автомобилистите вместо да зареждаме по 5/100 дизел > 9,5/100 (и то това в най- добрият случай) бензин на градско??? Като се вземат в предвид тези 2 факта се вижда не само че е поръчкова статия, а и се разбира кои лобита са я поръчали.
35
3
 
2
 
! Отговори
От Уикипедия преди 7 години
Италиански учени от Националния институт за изследване на рака от Милано извършват през 2004 година сравнение на натоварването с фини прахови частици между лек автомобил с дизелов двигател с намалена емисия в режим на празен ход и пушенето на цигари. ...Това изследване според заключението на учените доказва на първо място многократно по-голямото замърсяване в затворени помещения с фини прахови частици от пушенето на цигари, както и продължителното задържане на тези частици в помещението след сп
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абослютни МАНИПУЛАЦИИ. Цялата врътка е че кметовете могат да кандидатстват по евро програми както беше за санирането, но този път за закупуване на скъпи пречиствателни филтри (3000евро+) за частни лица, така че едни наши фирми да налапат отново с пари.За целта всеки ден и навсякъде трябва да се говори колко е замърсен въздуха. Нали знаете, че на никой на държавна хранилка не му пука за въздуха иначе и досега щяха да са взели решения и да се работи по проблема.
33
1
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Знаеш ли колко замърсява 1 тон гориво изгорено от колите и колко замърсява 1 кг стари автомобилни гуми горени в печката? Явно и идея си нямаш колко различни са.
32
2
 
4
 
! Отговори
Манипулативна работа преди 7 години
Манипулативна статия. В сегашните студени дни, може би под половин процент от замърсяването в София се дължи на колите, но те пак се посочват като основен виновник. Даже вятъра и неизмитите улици замърсяват повече от колите, да не говорим за отоплението с твърдо гориво, което трябва да се забрано в София, ако искаме чист въздух.
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко хилади тона гориво на ден изгарят колите в София и има ли един тон изгорени гуми? Естествено че са колите виновни
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сравнение с летните месеци, замърсяването на въздуха в София е 15-20 пъти по-голямо. На какво ли се дължи това? Може би колите през зимата ги караме 20 пъти повече. Поне така явно мислят тези "еколози" от статията.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недоволни граждани ще излязат на протест ако им спрат колите или им ограничат правото да си горят *** по печките. Заради мръсния въздух никой няма да излезе на протест.
28
2
 
3
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
Наскоро четох на какво де дължи замърсяването с ФПЧ (фини прахови частици). Основният замърсител е отоплението с твърдо гориво. Освен него има още много, вкл. и вятъра. Интересно беше, че са направили експеримент да сравнят замърсяването с ФПЧ при пушенето на цигари, с замърсяването с ФПЧ от дизелов двигател и се оказало, че цигарите замърсяват повече с ФПЧ.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в Китай сегашното замърсяване на въздуха се дължи на отоплението с твърдо гориво и при това то идва от сравнително отдалечени райони. И да се спрат всички коли, замърсяването на практика няма да намалее, както в Китай, така и в София.
26
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Сбъркани неграмотници, това са тези псевдоеколози и тези от Спаси София. Както навсякъде по света, така и в София замърсяването на въздуха в студените дни се дължи почти изцяло на отоплението с твърдо гориво. Примерно 99% от замърсяването е заради това отопление. При това в България има нещо особено опасно - масово се горят стари автомобилни гуми, особено в гетата и замърсяването скача в пъти заради това. Но "еколозите" едно си знаят, едно си баят - колите били виновни.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толко стари коли няма никъде по света, както и толко слаб контрол на фирмите които горят разни неща. Това са двата основни проблема, не толкова битовите твърди горива
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената на билетчето е 1.20 като си вземеш талони (трябва да си олиго_френ, за да си взимаш от 1.60...). Освен това както обясниха по-надолу в коментарите, ако ползваш градски транспорт редовно, си вземи карта и билетчето ще ти е под 50ст. Толкова евтин градски транспорт няма никъде в Европа.А заплатите в Българрия как са в сравнение с Европа, сравними ли са заплатите в България с тези в Европа, или?
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШефьорЦената на билетчето е 1.20 като си вземеш талони (трябва да си олиго_френ, за да си взимаш от 1.60...). Освен това както обясниха по-надолу в коментарите, ако ползваш градски транспорт редовно, си вземи карта и билетчето ще ти е под 50ст. Толкова евтин градски транспорт няма никъде в Европа. Скоро бях в Амстердам на командировка и билета от летището до центъра беше 5 евро (10 лева?!?!?!?!), което ми го взеха за 3 спирки... проблемът с въздуха няма нищо общо с цената на билетчето!!!
22
0
 
8
 
! Отговори
Лозето преди 7 години
Живея в Лозенец и двама съседи се отопляват на твърдо гориво, като единият разпалваше котлети и с по-меко гориво -гума;) Говорим за Горни Лозенец, семинарията.
21
0
 
15
 
! Отговори
Идиот преди 7 години
Държавата се грижи за мръсния въздух, като вдига непрекъснато парното, тока, билетите за градски транспорт, данъците и всичко, което е жизнено необходимо. А това кара хората да измислят всякакви други начини за оцеляване.
20
5
 
11
 
! Отговори
Шефьор преди 7 години
При такава цена на БИЛЕТЧЕТО какво очаквате? Ама нали гласувате за ***...