Безсилие и мръсен въздух: Стимулира ли държавата смога?

Държавната политика не просто не помага, но и пречи, смятат еколози
5 яну 2017 09:44,
68
Безсилие и мръсен въздух: Стимулира ли държавата смога?
Снимка: архив Reuters

Безпомощна ли е Столичната община пред проблема със замърсяването на въздуха в София? Според еколога Боян Рашев отговорът е да, а именно защото основните лостове за изчистване на въздуха се дърпат не от общината, а от държавните институции.

"Не мисля, че Столична община не прави нищо. Обаче най-важните неща са извън нейните правомощия. Тя нищо не може да направи по отношение на структурата на автопарка. За да промени начина на данъчното облагане на колите на територията на София - това зависи от Министерството на финансите реално, защото данъците се определят от министерството", посочи Рашев в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Канцерогенният въздух, чийто пик неслучайно е през зимата, се дължи и на използването на твърдо гориво за отопление, което по думите на Рашев правят или заможните хора с камини и котели, или бедните и нуждаещите се.

"Изгарянето на твърдо гориво се финансира от държавата. Агенцията за социално подпомагане всъщност дава твърди горива на хората, които са енергийно бедни и какво очаквате да се случи? Естествено, че ще има замърсяване. Ние имаме страшно много политики, закони, стимули, които водят до замърсяване на въздуха. Т.е. ние не трябва да даваме пари, просто трябва да променим много от тях, за да не се стимулира замърсяването", добави еколога.

А според Гергин Борисов от "Спаси София" Столичната община "ухажва" шофьорите и не стимулира столичани да използват градския транспорт: "Една мярка като например промотиране на градския транспорт като безплатен в дните със сериозно замърсяване, е мярка, която може и да сработи и да доведе до промяна".

По думите на Борисов у нас няма разбиране за това, че автомобилите не са универсално средство за придвижване: "Те трябва да бъдат или за тези, които толкова не искат да се качват в градския транспорт, или за хора, които нямат наличен градски транспорт до себе си. Проблемът в момента е, че Столична Община изоставя градския транспорт като опция", поясни той.

Недоволните от състоянието на въздуха граждани, планират да излязат на протест на 11 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ това е вярно колега , но имаше по няколко коли по улиците . Сега всеки ц.ъ.рвул с по две коли за по 500 лв. и дими като стар икарус . В София има два милиона коли и то 90 % стари .
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въздухът е мръсен в София заради колите, а не заради твърдото гориво. Живея в Лозенец - никой не се отоплява с въглища ( както е в повечето квартали), но такива задръствания никога не е имало.
17
2
 
7
 
! Отговори
Проблемите за ясни преди 7 години
Замърсяването идва от:1. Твърдото гориво - В големите градове държавата трябва да спре да субсидира енергийно бедните с такова и да им дава енергийни помощи за парно/ток/газ.2. Автомобили минали годишен прегледа неправомерно - Всички знаем как се минават техническите прегледи. Ако има строг контрол и санкции, няма да бъдат допускани МПС-а, които тровят въздуха на всички да са в движение.Това са проблемите и решенията, всичко друго са празни приказки, особено за цените в градския транспорт...
16
3
 
6
 
! Отговори
ние сме си виновни преди 7 години
Защото : 1. Имаме най-скъпия газ-от братската Русия 2. Една - две мафиотски фирми са концесионери на газ 3. Няма газови връзки- а само говорене вече 20 г. 4. Субсидираме въглищата, защото миньорите трябвало да ядат. 5. Мафията- в лицето на Цвет. Бориславо ва- владее пазара на фотоволтаици 6. За да има електорат- старите МПС практически са без данък. 7.Всички умираме от мръсен въздух, но предпочитаме така, отколкото да ги изметем. В СВЕТА СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ Е ПО - ЕВТИНА ОТ ГОРИВАТА.
15
4
 
1
 
! Отговори
Попут преди 7 години
Колкото по- тези измре този народ, толкова по-малко ще се мъчи...
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поръчкова стания. Спомням си времето когато в София нямаше централна топлофикация и всички се топлеха с въглища защото дърва даваха само за подпалки а *** нямаше и нямаше смог. Училищата бяха с парно и котелни пак на въглища но хубави еднакви бучки машинно добивани и пак нямаше смог. Улиците се миеха всеки ден и не се усвояваха пари за безкрайни ремонти и пак нямаше смог!
13
0
 
6
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
Как да стане, като имаме *** на държавна ясла, вместо управници!!! Защо в Англия всичко е на газ? Защото там газта е три пъти по-евтина!!! Тука се врътнаха, оядоха се някви фирми, собственост на наши хора и народа да го ***... Бедняка гори всякакви ***, щото студа и глада са по-силни от тока, както се казва. Ми тровете се сега!!
12
9
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 години
Проблемът не е в цената на билетчето, стига сте мрънкали за нея. Който иска може да си ползва талоните (10 за 12 лева), а ако ходиш на работа с градска транспорт, ти е най-изгодно да си вземеш карта. Тогава билетчето ще ти бъде 60-70-стотинки средно. Аз ползвам доста градски транспорт точно след промените на цените, защото картата за всички линии за 1 година падна на 365 лева (500 преди). Реално сега билетчето ми излиза около 30 стотинки. Не търсете под вола теле, проблемите са съвсем други :)
11
2
 
11
 
! Отговори
ваня преди 7 години
Не мога да разбера някои хора, които се правят на Мария Антоанета. Истината е,че твърдото гориво за къщите е най-евтино и затова хората го предпочитат. Ако нямат пари за ток или газ, да умрат от студ ли?
10
5
 
15
 
! Отговори
защо преди 7 години
Направете цената на тока приемлива, както и цената на газта. Тогава никой няма да се бъхти с твърдо гориво. Нима хората са толкова луди, че да хамалуват на кофи с въглища и сгур? Ама алчността на управляващите няма граници и от една овца искат да свалят по пет кожи!
9
3
 
18
 
! Отговори
111 преди 7 години
Не знам какво се случва, но като тази година, толкова мръсен не съм виждала въздуха. Живея в Бояна и като погледна надолу е страшно. И при нас е много мръсен въздуха, особено след 14.00 когато масово започват да палят печките. Къщи като палати, а палят ***. Направо е отврат. Няма как отоплението на 100 кв да излиза по-малко от 200 лева, разберете го. По-удобно и чисто от отоплението на ТЕЦ няма. Ако всички в блока го ползват и НЕ КРАДАТ излиза най-евтиното отопление.
8
4
 
16
 
! Отговори
Истината преди 7 години
1.6 лева билетче, ниски данъци за старите барутнуци, римляни горят гуми... ГЕРБ.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом има пари да се осигуряват дърва и въглища на бедните, защо не се използват рационално и с тази сума да се намали цената на парното? Когато беше по джоба на гражданите въздухът беше по-чист. Всички политики са сбъркани, защото се правят за интереса на всеки друг, но не и в интерес на гражданите!
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението е газифициране на градовете, а не стимулиране отоплението на твърдо гориво! Да сте видяли в Англия някоя къща на ***? И як контрол на годишните технически прегледи,които сега се извършват проформа в 99% от случаите.Всеки втори таралясник бълва смог!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата стимулира убиството на свойте граждани.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тя нищо не може да направи по отношение на структурата на автопарка"Това е лъжа! СО има пълното право да забрани движението на замърсяващи автомобили, но няма да ги харесват вече. А за твърдото ториво, да, държавата го раздава на бедните, които не живеят в центъра на София, нали. Вярно е, че градския транспорт е натикан нейде, но и това е защото останаха само хора, които не знаят какво е планиране (да не се бърка с планова икономика)!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма такъв та шак - първо вдигаме билета, след това си мислим що всичко се качи на колите, а пък току виж може да го направим безплатен.... А гергинчо с *** си предложенийца на килограм може да си гледа неговата си паничка и да си кара колелото колкото иска - той бърза и важна работа просто няма
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами вдигнаха цената на билета за градския транспорт та да си карат хората масово таралясниците! много екологично, няма що!
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При билетче 1,60 на всеки му е по евтино и удобно да се вози с кола, а ако са двама съвсем.