Деца раждат деца. В Сливен това е тенденция, ромска тенденция

Всяка шесто дете в града се ражда от непълнолетна майка
77
Деца раждат деца. В Сливен това е тенденция, ромска тенденция
Кадър: bTV

В Сливен се запазва тревожната тенденция за раждане на деца от малолетни момичета. Това обяви д-р Таня Праматарова, завеждащ Отделението по неонатология към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" пред БТА.

Още по темата

Общо 1287 са били ражданията в областната болница през изминалата година. Родилките под 18 години са били 209, от тях под 13-годишни са пет, 24 са били на 14 години, 34 на 15 години, 59 са били 16-годишните, 87 - 17-годишните родилки.

Обяснението е логично – в Сливен и региона има значително ромско население. Те обикновено раждат на малка възраст, като в следващите години имат още деца. Организмът на тези малолетни родилки не е готов напълно да износи бременност и от това се получават преждевременни раждания, обясни д-р Праматарова

И посочи, че Сливен е регион с голям процент на преждевременно родени бебета, като за миналата година процентът им е бил близо 15 на сто. Над 80% от преждевременните раждания са именно от малолетни родилки от ромски произход.

Според неонатолога ранната бременност е голямо изпитание за детския организъм и носи редица опасности, както за майките, така и за новородените. Невръстните майки получават високо кръвно налягане и много усложнения. Бебетата в тези случаи са недоносени, имат проблеми с дишането, инфекции. Това прави престоят им в болницата значително по-дълъг и струва хиляди в зависимост от прилаганото лечение.

Такъв е случаят и на първото родено бебе през 2017 година в МБАЛ-Сливен. 13-годишната Златка от сливенската ромска махала роди момче, което тежи 2800 гр. По думите на д-р Праматарова, детето има проблеми с адаптацията и е било поставено в кувьоз.

Малолетната майка заяви пред БТА,че не планира да има деца в близко бъдеще, както и че няма намерение да продължи да посещава училище. Момичето има завършен пети клас, но твърди, че е неграмотно.

Д-р Праматарова припомни и за друг случай с широк медиен отзвук - раждането на сиамски близнаци през август миналата година. Майката е 14-годишно момиче от ромски произход, а бащата - неин втори братовчед, на 20 години. “Не помня подобен случай от близо трийсетгодишната си практика“, коментира неонатологът, като допълни, че близнаците все още не са оперирани и чакат решение за интервенция в чужбина.

От началото на годината до 4 януари в болницата са се родили шестнайсет бебета, съобщи Росица Стефанова, специалист по социална работа и консултиране в МБАЛ - Сливен. От тях само две не са с ромски произход, а пет от родилките са малолетни.

Около двайсетина деца в задължителна училищна възраст годишно отпадат от училище, заради ранни бракове, каза директорът на основното училище "Братя Миладинови" Митко Митев, където учат 1501 ромски деца. Задължителната училищна възраст е до 16 години, уточни той, но при част от тях се получава престой в даден клас повече от година.

Тринайсетгодишната Златка е била записана в шести клас в училището през учебната 2015-2016 година, но през месец ноември е отпаднала, защото се е омъжила. Родителите й са подписали декларация, че я спират от училище. Петнайсетгодишният съпруг на момичето е в шести клас, като повтаря за четвърта година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Гергана преди 7 години
До АнонименСамо за пари да получават от държава без да работят!!
33
0
 
8
 
! Отговори
Само че те обявиха преди 7 години
ромски протест, който щял да се състои на 10 януари!Искали били равенство(?!?!)Ами да им го дадем равенството: Никакви помощи и детски надбавки! Нека да живеят като нас само от заплати, да плащат данъци и сметки и ако не спазват законите - директно в пандела. Там обаче да няма "лежане", а с труд да си изкарват издръжката и пак с труд да изплатят щетата, заради която са осъдени. Ако някой мисли, че това е невъзможно, да се поинтересува какъв закон влезе в сила в Русия от 1 януари тази година.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 21Да прав/а си. Ако за теб една неволна правописна грешка е толкова важна, ще си позволя и аз да ти отправя такава: след обръщението "Ей", следва да се постави запетая, т.е. изречението ти следва да има този вид: Ей, ходилия/ата на училище,не е плАмпане, а плЯмпане! Относно членуването с пълен член на "ходилия", може да поспорим допълнително.
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо като роди на 13 не се вземат мерки да не ражда след това, а не отново на 14-15 да е родилното отделение. Толкова методи има, които ще струват на данъкоплатеца не повече от 100 лв., много по-малкото отколкото раждане, детски и т.н. Защото това е електорат.
30
0
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
Ей ходилия/ата на училище,не е плАмпане, а плЯмпане!
29
0
 
12
 
! Отговори
... преди 7 години
До СпокоЗначи нямаш си на представа колко съм съгласен с тебе! Тия неща се предопределени, но понеже и наще неща са предопределени, т.е. ние сме хора пък те не са то нека направим така, че по наще неща тия другите неща чисто и просто да не се мешат а как именно ами не им даваме право на глас в наще неща не им даваме средства по наще неща а те да си се плодят по техните си неща! Да видиш тогава как бързо природата ше се намеси и ше се уравновесят общите неща!
28
1
 
11
 
! Отговори
художника преди 7 години
До Георги ЛамбуровАко това, което пишеш е истина, то тия сами си режат клона. Та като станат повече от Българите, кой ще им изкарва парите за соц. помощи? Па в края на крайщата нека станат повече, да видим к,во ще правят после.
27
3
 
19
 
! Отговори
Споко преди 7 години
Няма спор, мястото на детските сводници е в затвора. Въпреки това, тази общност не се е променила от хиляди години, няма и да се промени със силови мерки. Ще продължават да се чифтосват индискриминативно и да бумкат с дайретата. Но това щели да ни претопят са глупости, природата си знае работата. Някои растения се размножават, пръскайки хиляди спори, рибите-с хиляди яйца, но накрая нещата се нареждат-нито рибите са еволюирали до господстващ вид, нито планетата се е покрила с гъби, примерно.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Исках само да дам мнение, че според мен не е традиция, а тендеция, появила се в последните 20-на години. Преди време просто е нямало как да се случи. Тогава общият за всички приоритет е бил раждането на повече деца, предвид и високата им смъртност. Ето това, многочелядието, беше традиция за част от народонаселението, но и тя отпадна, давайки път на изгодното ранно "майчинство". Има разлика между традиция и тенденция.
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Виж сега, и на мен ми дойде за първи път на 12, ама имам едно дете родено когато бях на 30, а не съм родила 15 (първото на 13 години) както правят някои. Това, че физически можеш да забременееш не значи, че не трябва да си използваш главата. Иначе стигаме до нивото на дивите животни. Ама щом имаме претенции, че сме хора, ще се държим като такива.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи првз изминалата година общо 209 случая само в Сливен. А това беше и горе-долу цифрата, която вчера гордо ни съобщиха като заведени дела за България, ако не се лъжа и без да обявят какви са били наказанията, защото те и убийците на пътя ги съдят, но че не лежат, ако жертвата няма снимка с Тиквата, на всички е ясно.
23
0
 
28
 
! Отговори
Румяна Арнаудова преди 7 години
Всичко е целенасочено, не го ли виждате? Те са закриляни и поощряване от най високо място в държавата ,да се плодят ! Това е електорат, на определени сили, това е "богатството" което те, политиците си отглеждат за избори, и -т.н Ние си лаем от години,нещо да се променя? България се *зира умишлено, подменя се населението! Другото пък е с пари от Катар и Саудитска арабия...бурките и прочие...
22
0
 
28
 
! Отговори
Сократис преди 7 години
От няколко дена всички медии са се впрегнали да прави реклама на малолетни Ц. родилки.По форумите коментарите валят и 99% се покриват с мнението,че тези Ц. традиции са в разрез със Закона,но въпреки всичко продължават и нямат никакво намерение да спират.Всички тези мололетки преди да станат майки правят по 3 дена сватби които проглушават цели квартали и още тогава на Чиновниците и Полицията трябва да им светне,че скоро ще отбележат поредната малолетна майка-Кой им разрешава сватбите?!Ами пак те!
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом раждат така добре, значи не им трябва чужда помощ.Помощи да се дават само при медицински доказано безплодие.
20
0
 
17
 
! Отговори
истински имена преди 7 години
Истината за прехода ни, демокрацията ни или на български: за упадъка на България.
19
0
 
37
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Спират им се помощите да видим дали ще раждат.. И който иска доброволно да се стерилизира - хилядарка с любезното съдействие на общината.
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато българите се скатаваме няма какво да се коментира. На 33 е безумно рано да си дядо, но и да имаш първо дете на тези години вече е късничко. Дори в студентските години се гледа дете по- лесно, отколкото, когато вече трябва здраво да работиш от сутрин до вечер, а и егн- то си казва думата. Относно парите - все едно всички сме отгледани от богаташи.
17
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Daite im malko zemq i da si pravqt darjava, i da si rajdat i na 5, ako iskat
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 11Виж, драги, за разлика от теб, аз не само съм ходил на училище, но и съм внимавал в час. Пък, ако искаш понапъни се малко и се поразрови из любимия ти Нет, все ще намериш нещо смляно по въпроса. Четене му е майката, момче, не плампане.
15
1
 
29
 
! Отговори
бб-1 преди 7 години
Представете си ситуацията ..*** са мнозинство и някой трябва да ги храни ?? Кой ? Кой ? Затова самите те трябва да се усетят и намалят темпото. А иначе -да се спрат детски и всякакви помощи за деца родени от малолетни родители завинаги- детски до трето дете- промяна модела на образованието , сега до 4 клас не може да се повтаряТе умишлено раждат рано ,защото голяма част от тези бебета после се инвалидизират.например за дете астматик им дават 250 лева на месец