Зимни гуми, текстилни вериги... и сме готови за път през зимата!

Задръстванията по празниците – от неподготвени шофьори
5 яну 2017 16:07,
56
Зимни гуми, текстилни вериги... и сме готови за път през зимата!
Снимка: Reuters, архив

Снегът може да се окаже помощно средство при лошите зимни условия. "Когато автомобилът тръгне да се спуска по продължителен наклон, който е със заледен участък, много е трудно неговото спиране, ако той не е екипиран с вериги.

Затова шофьорите трябва да насочат автомобила към някоя преспа, защото снегът обира най-бързо кинетичната енергия и щетите по автомобила и пътниците са възможно най-малки", посъветва автомобилният състезател Румен Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Дунев коментира идващата екстремна зимната обстановка и даде съвети как да оборудват автомобила си най-добре. Според него най-важното е сцеплението на автомобила и екипирането му със зимни гуми.

Още по темата

"Желателно е гумите, които слагаме, да са нови, с достатъчно дебел грайфер, каучукът да е мек. Не всеки път, когато монтираме гуми втора употреба, е добро решение. В повечето случаи то е просто успокоение за шофьорите", смята автомобилният състезател.

Автомобилният състезател подчерта важността да се монтират текстилни вериги. Той ги препоръча, защото те са по-леки и по-лесни за монтаж.

"Все още има шофьори, които не могат да си позволят зимни гуми, а органите нямат правото да ги санкционират, ако са с летни. Тежките задръствания по празници идват от такива шофьори, които са неподготвени", допълни Дунев, като отчете липсата на точка в закона, която да задължава шофьорите да се движат със зимни гуми по време на снежния сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
От личен опит преди 7 години
Най-лесно , практично , сигурно и евтино приспособление за зимно шофиране са свинска опашка "Tie wraps" . Слагат се 5 на всяко колело ( колкото повече , толкова по-добре ) но не повече от 10 на колело. Сцеплението става невероятно, дори и когато автомобила се движи по почистен от сняг и лед участък. Единственият недостатък е по-високото ниво на шум. При по-ниски скорости издържат поне 200 км. преди просто да паднат. Ако използвате Stainless Steel Cable Ties , то те ще издържат цялата зима!
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банкянския крадец, уреди далавера чрез денонощното каране на фарове, на свои приятели, вносители на части. Уреди далавера и на правешкия аграр, като му осигури по-високо потребление на горива. Осигури далавера и на богинята на лова, като ви задължи да имате гуми за мокро,сухо,за сняг,за мъгла и за какви ли не условия.
36
3
 
5
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Като ви чета коментарите за пореден път се убеждавам, че България няма да се оправи. Кой щял да се облажи от продажбата на гуми и вериги? Абе *** рискувате жалкия си живот, но рискувате и живота на другите и вероятно на децата си. А текстилните вериги са страхотни и за сняг и особено на лед. От опит го казвам.
35
0
 
4
 
! Отговори
Шейната преди 7 години
До спускачите с шейниНе става въпрос за заиграване ляво-дясно, а за спускане по много стръмна заледена улица надолу. Най - отдолу има знак стоп и се включваш в главното движение. Там карах шейната, добре, че захапа накрая та спрях на стопа.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един път си смених накладките при Дуневи. На другия ден тръгнах на път. При Ихтиман ми изпуши едното колело. Добре, че нямаше жертви! Върнах с репатрак колата при дуневите. Излезе ми 200лв. Те се направиха на щипнати. Нито репатрака платиха, нито пожелаха да оправят каквото бяха сбъркали, нито се извиниха, нито съжалиха. Ама сега си знайте - не разчитайте на тях, че са безскрупулни!
33
1
 
5
 
! Отговори
ловец преди 7 години
До мутраИ като се събуди, отвит ли беше, или под леглото? с Х6ца ходел на лов. Не, че ги няма и такива, но твоето е по-скоро да си разходиш горетекса и покажеш пушката.
32
9
 
7
 
! Отговори
мутра преди 7 години
тоя е пълно ташо като състезател и акъл дава,аз слагам само железни вериги и то на Х 6 че тия джипове са направени за сухо шосе слагам само задните гуми и не включвам предното даже и не вдигам повече от 60км.ч.и минавам навсякъде и в гората където няма път като ходя на лов.
31
2
 
13
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
От практикер си купих вериги около 30лв.Китайски но вършат работа ако са опънати добре и се кара бавно стават.Всичко друго освен железната верига е несериозно.А който не знае как се слагат да се научи преди да тръгне на път.Не е срамно а пък все ще се намери някой да покаже как се слагат.
30
3
 
6
 
! Отговори
спускачите с шейни преди 7 години
Да гледат в тубата How to correct a slide on an icy road (and how to prevent them) - Winter driving education . Иначе текстилните вериги са пълен шит
29
2
 
35
 
! Отговори
Да кажа! преди 7 години
Проблема със снега и леда се решава с камина, вино, мръвка поне от 2 различни края на прасе и едно го*о ду*е да мести дървата изпод камината в камината и още 2-3 неща, така пролетта идва неусетно и понякога носи изненади :)
28
4
 
4
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Пак ще сурвака корав северняк,стягат се стягат се всички.Преспи ще има за всеки glupak,вятър насечен и сняг.Тра ла ла Тра ла лапреспи ще има за всички,тра ла ла.........................
27
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който няма възможност да си купи зимни гуми няма да кара кола зимата. А не да рискува живота ми да се нахака в мен.
26
3
 
4
 
! Отговори
Коко преди 7 години
До Анонимен 26Ама беше по нощница а чаршафа да не казвам къде нали :) шейни кара нашия и на първа го лекува ;)
25
3
 
12
 
! Отговори
петко преди 7 години
проблемат сняг се решава с 4 x4 по възможност с бързи - бавни и то не 100 процента
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 25Ти сериозно ли? Купувай от къдет искаш...
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Аман от разбирачиИ аз съм карал шийната няколко пъти. Веднъж като тръгна на шейна включих първа с риск да строша нещо по скоростите и пуснах ***. Добре, че зацепи надолу, сърцето ми беше дошло в гърлото :)
22
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я кажете коя фирмичка ще се облажи от зимните гуми и веригите? Сигурнои пак приближена на ГЕРБ нали!
21
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе ей сега ще дам пари за нови гуми че и за вериги. Тя зимата почти свърши ве тия са луди! Я по добре си изчистете пътищата
20
0
 
26
 
! Отговори
мхм преди 7 години
Пак най-големите разбирачи, карачи, спускачи и мозъци гледам пишат тук :), горд съм с вас младежи. Не сте виждали верига или слагали такава ама акъл море глава шамандура. Текстилните вериги се водят за еднократна употреба, до колкото знам аз, никога не съм ползвал такива но след прочетеното ще хвърля едни в колата при металните, за да тествам при удобен случай. Иначе металните са ми спестявали много ядове,само трябва да се знае кога се слагат и как се кара с тях!
19
7
 
18
 
! Отговори
До Дунев преди 7 години
Батка, имам 9-годишни зимни гуми и чисто нови летни. Кои да сложа утре, че ще ходя до мола на кафенце ?