Бачкай здраво! До 16 май – само за държавата

На тази дата ще отбележим Деня на свобода от правителството
38
Бачкай здраво! До 16 май – само за държавата
Снимка: Булфото

Тази година ще трябва да работим до 16 май, за да си платим данъците към държавата, изчислиха експертите от Института за пазарна икономика.

Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - икономистите я наричат Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През 2017 г. се очаква българите да изработват общо средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

От ИПИ отбелязват, че за десет дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2,6 млрд. лв. помощи от ЕС.

Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец - 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за близо 8 дни.

Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Според експертите през последните години се наблюдава устойчива тенденция Tax Freedom Day да идва все по-късно. Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната.

За работещите българи данъчната тежест е близо 50 на сто, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
врaг номер 1 преди 7 години
До МaринAко беше толковa умен, нямaше дa инвестирaш зa курсове в Бългaрия.Където ,aко се нaучиш дa включвaш и изключвaш компютър ти издaвaт документ зa компютърнa грaмотност.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно данъчната тежест доста се увеличила.Преди работехме до април за държавата ако продължаваме тъпо и упорито да си избираме същите хора скоро ще работим целогодишно за нея, ,но какво искате от две деца,на една майка?
22
1
 
18
 
! Отговори
До Марин преди 7 години
Ами евала че си имал акъл учил си и сега работиш на добра работа в офис. Не забравяй че също така някой трябва да произвежда. Ти не произвеждаш нищо. Точно тия дето произвеждат трябва да са добре платени. В държавата вече няма фрезисти, стругари, разни други професии които ти звучат смешно, но са сериозни защото всеки е в офис и е шофьор. Машиностроене, металургия, животновъдство общо взето производство - нещо което си го чел в учебниците, знаеш че съществува, но никога не си го виждал. А да само да ти кажа, недей да се хвалиш с 2000лв заплатка. Стругар във великобритания взима по 6000лв на ме
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде наште, давай газ . Пълнете гушите на любимите ви политици. Ура, да живеят балъците.
20
1
 
11
 
! Отговори
Марин е паляк преди 7 години
До МаринТи си ***, не всички и навсякъде могат да работят в офиса и да подпърдат по цял ден. С твоята заплата от два бона да си купиш свещи...
19
2
 
20
 
! Отговори
врaг номер 1 преди 7 години
Не се мерете с гермaнците те бaчкaт 2 денa и изкaрвaт пaри зa цял месец ядене и пиене нa корем .Глaдни немци нямa !Отделно имaт кухни зa социaлно слaби и може дa ядеш с месеци тaм и пaк ще си по добре от бълхaрия
18
0
 
8
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 години
Колкото повече са ми доходите, толкова повече са ми и данъците - ПОЯСНЕНИЕ.
17
3
 
4
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 години
От 27 години чакам да ми станат много голями данъците но не става и не става.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се работи до 16ти Май за държавата то това означава че общите налози костват 45% от нашия годишен доход. Тогава за какви ниски данъци става въпрос и къде отива?
15
14
 
3
 
! Отговори
bez преди 7 години
В Германия датат е Юни, Норвегия Май. Затова да не се оплакваме, а да се радваме, че са ниски данъците.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За България ли бачкаме или за Индия, не ме е много ясно
13
21
 
11
 
! Отговори
Марин преди 7 години
Пак съм аз :) сега прочетох коментарите долу. Бачкате здраво, а нямате пари за хляб. Е аз днеска цял ден на работа рефрешвах facebook и youtube, излизаха за по-няколко часа навън понеже в офиса ми е депресиращо и това за 2100лв на месец. Разбира се за разлика от вас аз съм учил, когато е трябвало. И понеже смятам, че заслужавам повече от 2 бона си търся нова работа и инвестирам в допълнителни курсове, а не мрънкам като всички неудачници в тази страна.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МаринГерманците работиха за 10 милиона гърции ще работят за още толкова мигранти !
11
11
 
2
 
! Отговори
Марин преди 7 години
Аз сметнах моята заплата и това, което ми удържат и ще бачкам за държавата 2.66 месеца, което е нормално за страната с най-ниски данъци в ЕС. Представям си германците, на които им удържат 1/3 от доходите до кога ще бачкат.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никаде в цялс свят го няма това половин година работим за държавата след това вземаме пенсия 100лв ;) хахах сма сятайте хора ние сме много богата държава половин година работим за тея скапаняци
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нямам против да работя за държавата ако и тя работи за такива като мен(уж това е целта и),но реално работя за кефа на депутатите,за издръжката на чиновниците и за просперитета на приближените до правителството фирми а също и да издържам *** множащи се в гетата,на фона на всичко това не се учудвайте на нежеланието ми и на липсата на уважение към институции и държавност
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата моо ме фане за шнypo! Ни данъци плащам, ни осигуровки беее
7
2
 
22
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Работиме много,работим от сутрин до здрач.Но хляба е малко, но хляба не стига деца.И ваште лица,са сгърчени вече от плачи ваште очиса сухи и неми-такива големи-мъчително тъжни очи...
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В соца ни пускаха да четеме само руска пропаганда. И се пишеше, че запдните форми от конкуренция фалират ежедневно. РЕШИХ ДА ПРОВЕРЯ. ИЗЛЕЗЕ ЛЪЖА 100%.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За България тези сметки са грешни. 1.Защото тук няма пазарна система. С висока конкуренция. 2. Туи е модела на зависимост /икономически протекционизъм/ от Лартии, партия, грипировки на ДЪРЖАВАТА. 3. Тук е работещия беден. 4. ПЪЛНО С РАБОТЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ НА НЕПРОДУКТИВНИ И ПАРАЗИТНИ СЛУЖБИ.