Бачкай здраво! До 16 май – само за държавата

На тази дата ще отбележим Деня на свобода от правителството
38
Бачкай здраво! До 16 май – само за държавата
Снимка: Булфото

Тази година ще трябва да работим до 16 май, за да си платим данъците към държавата, изчислиха експертите от Института за пазарна икономика.

Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - икономистите я наричат Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През 2017 г. се очаква българите да изработват общо средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

От ИПИ отбелязват, че за десет дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2,6 млрд. лв. помощи от ЕС.

Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец - 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за близо 8 дни.

Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Според експертите през последните години се наблюдава устойчива тенденция Tax Freedom Day да идва все по-късно. Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната.

За работещите българи данъчната тежест е близо 50 на сто, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО СОМЕНТАР номер 5 ПРАВ СИ
П
Р
А
В

С
И
3
1
 
42
 
! Отговори
смЕх преди 2 години
Само за уточняващ въпрос колко време работим за шведите нЕма ли да напишете???
2
2
 
46
 
! Отговори
вальо от суха река преди 2 години
бачкам здраво от 1995 година . и до ден днешен имам пари само да си купя храна за месеца .чуствам се като донор ва институциите .
1
1
 
42
 
! Отговори
1234 преди 2 години
До 16 май работим за държавата...
От 17 май работим за да си платим сметките...