Прокуратурата подхваща "веселата" лютеница

Веществото олеамид го имало и в други храни с растителна мазнина
6 яну 2017 18:42,
15
Прокуратурата подхваща "веселата" лютеница
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата се сезира по случая с лютеницата, в която беше открито веществото олеамид, за което се появиха твърдения, че има наркотично действие. Неин производител е компанията "Идеал продукт" от Перущица.

Изследване на асоциация "Активни потребители", извършено в независима лаборатория, засече в продукта "Класик лютеница", разфасовка от 550 гр., именно олеамид.

Още по темата

Според токсиколога от ВМА Силвия Стойкова олеамидът не е в класацията на наркотичните вещества и то всъщност е широко разпространено около нас. Има го например в храни, които съдържат растителна мазнина, посочи токсикологът.

Според председателя на асоциация "Активни потребители" най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка.

Прокуратурата е разпоредила съвместна проверка на МВР и Българската асоциация за безопасност на храните (БАБХ), която трябва да стане готова за три дни.

Проверката е за евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от НК – изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Тук някои искат да ни внушат че лютеница с малко грес от машината не е голям проблем,тъй ли? ами не мерси ,яжте я вие .
9
0
 
4
 
! Отговори
Пь Малиий преди 7 години
Чакай сега да си помисля на 100 грама лютеница... Някакво сдружение занася и "евентуално" си плаща в частна фирма да изследват нещо за нещо конкретно, което може и да е нещо... Е няма такава антиреклама. Всъщност имаше - "Направо забравих за Царицата"
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ще се случи-не е ясно, но какво се случва е ясно... Сега наблюдавайки как се убива малък бизнес... Иначе Mondeleze i Monsanto само здравословни продукти предлагат... Примерно...
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това вече е работа от която,някои прависти разбират,така де лютеница,как се вари,как се приготвя?друго е да си завършил право в ЮЗУ!
6
0
 
6
 
! Отговори
Чудо за три дни преди 7 години
Излиза че "активните потребители" са престъпно неграмотни и за пореден път предизвикват ненужно напрежение и страх. Оставките, поради некомпетентност в понеделник ли?
5
0
 
18
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Борбата за кокъла е жестока.Десетилетия изпитахме го лично.Един бе хванат.Друг ще го смени...и толкоз.Това е така просто и логично.
4
1
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Прокуратурата да се подхване за винце и мезенце и да не си губи времето с глупости. Толкова чакащи дела има, а от сега е ясно, че това разследване ще стигне до под кривата круша.
3
1
 
25
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Преди 10-тина години работех в ХВП.Само да знаете що течен парафин сте изяли с *** хляб... :DА месото за суджуците зимата се ринеше с лопатите барабар с чакъла от пода и се хвърляше в мелачките...Между другото от тогава почти не ям колбаси и пастети. Купувам си само скъпи филета, защото в евтините пак слагат много ***. Не, че в скъпите няма химия, но поне е малко по-малко.Да ви е сладко!П.П.: Въпрос: Сладкарска фирма да сте видели да хвърля сладки или вафли? М?! :D
2
0
 
8
 
! Отговори
Доматозависим преди 7 години
Ало ало кво става брат аре да се видим за 1 буркан ама съм с 3 лв къси може ли напред
1
3
 
22
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
ГМО-то ни свързва,ГМО ни дели.Как ще папкаш набързовкусно евтино ти ?!Европейски ни шашкатсъс реклами нонстоп.Гледат само да бръкнат,в отънелия джоб !!