Тровим се с токсична течност за чистачки

Масово по етикетите не се отбелязва количеството метанол
Обновена: 6 яну 2017 20:40 | 6 яну 2017 20:26,
13
Тровим се с токсична течност за чистачки

Над 80% от течностите за чистачки, които се продават в търговската мрежа са с много висока концентрация на метанол, достигаща до 30%, което е 10 пъти повече от въведения праг в други европейски държави. Това съобщиха от Съюза на българските автомобилисти.

Очаква се в близките седмици специален еврорегламент да ограничи използването на опасния химикал в потребителските продукти. От СБА предупредиха шофьорите да четат внимателно етикетите на течностите за чистачки, които се продават свободно в големите хипермаркети. Токсичните продукти се продават на по-ниски цени и това привлича купувачите, които много често не са информирани от вредата от метаноловите течности.

Подобни опасни течности за чистачки се продават и в хипермаркетите при това на доста атрактивна цена. Колкото по-токсичен е продуктът, толкова по-ниска е цената. По-големият проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на метанола.

Важно е да се чете етикета и да се следи за знаци, които предупреждават, че течността е отровна и лесно запалима, съветват експертите. Единият е пиктограма с пламък, която означава “силно запалими течност и пари”, което може да увреди очите. На етикета задължително трябва да има втора пиктограма с череп и кости, която предупреждава, че метанолът е токсичен при поглъщане (30-50 мл водят до смъртоносно натравяне).

За опасността от токсичните продукти и най-вече за вредата им за детското здраве предупреди и главният здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев. Според него метаноловите изпарения влизат в купето на автомобилите най-често през работещият вентилатор на парното, а най-уязвими от въздействието на метанола са децата.

Метанолът е вреден, и то доста, дори и само когато се вдишва. А като всеки спирт метанолът е силно летлив и парите му веднага проникват в вентилатора на парното. Защото метанолът е отрова - може би една от най-разпространената в ежедневието ни отрова особено през зимата, тъй като течността за чистачки е един от най-продаваните продукти на пазара в това снежно време. Най-безопасни за здравето са продуктите с етанол, които нямат токсично действие и са за предпочитане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
метанол 30% , но все пак е за стъкла не е за пиене, а и няма да си душите стъклата.
6
0
 
8
 
! Отговори
\\'_'// преди 7 години
"От СБА предупредиха шофьорите да четат внимателно етикетите на течностите за чистачки, които се продават свободно в големите хипермаркети.""По-големият проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на метанола."Тогава какъв е смисъла да чета етикета? И с какво е полезна тази информация?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не разбирам какъв е проблема. Все с метанол си купувам и то 90% концентрати, които после разреждам 1:8. Демек, карам с около 11-12% метанолова течност.Досега не съм я пил, само си я наливам в казанчето за течност за чистачки. Купето ми е с нормална изолация и досега не съм помирисвал на какво мирише, след пръскане... За 16 години каране в зимни условия по този начин излиза, че требе да съм умрял поне 5 пъти според евро-директивите...
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, НЯМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА - В РУСИЯ ПРЕПАРАТ ЗА БАНЯ, В БЪЛГАРИЯ ТЕЧНОСТ ЗА ЧИСТАЧКИ - ВСЕ МЕТАНОЛ.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пием ли я?!
2
0
 
5
 
! Отговори
Ivo преди 7 години
Да бяхте написали " следователно, по аргумент на противното и за да не се тровите, сипвайте в съдовете за чистачки Домашна ракия. С платен акциз"
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По-големият проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на метанола.Важно е да се чете етикета....."Кво?