Благодаря, но... Стефан Цанев отказа "Златния век"

Драматургът отказа на министъра на културата да получи наградата
9 яну 2017 16:00,
69
Благодаря, но... Стефан Цанев отказа "Златния век"
Снимка: архив Булфото

Известният драматург и писател Стефан Цанев благодари на министъра на културата в Оставка Вежди Рашидов, но все пак отказва да приеме наградата "Златен век".

"На 6 януари в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла "Процесът против богомилите" в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век", по случай моята 80-годишнина. Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда", пише Стефан Цанев в писмо до БТА.

Той припомня, че в края на миналата година министър Рашидов връчи същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим".

"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", отбелязва драматургът.

"Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт", посочва Стефан Цанев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
7
 
4
 
! Отговори
taki преди 7 години
Zasto davat nagrada na tozi poet ot taka narechenoto aprilsko pokolenie, koeto hvaleshe todor zivkov??!!? uzas....
46
4
 
5
 
! Отговори
КК преди 7 години
За Цанев и наградата ... суетня на комунисти. Но аз с кеф бих гледал как се влачат червата на всеки 6так. Или гербераст-комунист....
45
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Да захвърлим червената партийна мантия,че не е актуално-европейско-демократична-и т.н...Вечна слава на Партията,отгледала такива кадри!Хвала,на таквиз люде.
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо взе ,,Стара планина ,,?Да го върне!Да ама не . Ей на това се казва лицемерие .
43
7
 
19
 
! Отговори
Сашо преди 7 години
БРАВО г-н Цанев, не мога да коментирам колко е компетентен министъра, но освен Вас има още доста творци и музиканти допринесли за културното просвещаване на народа ни и пошлостта и манията на разни ДОНОСНИЦИ и техните офицери да си раздават медали и ордени е отвратителна, а още по отвратително е МУЛТАК да ти връчи награда .
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 57 анонименТой не е герболизец, той е ...лизец!
41
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя пък герболизец какво се сили толкова ?
40
12
 
15
 
! Отговори
123 преди 7 години
Той хубаво е отказал, ама дали някой му е предлагал. И аз мога да кажа, че съм отказал нобелова награда за мир, защото я предлагат само на военнопрестъпници.
39
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз разбирам комунистите. Тяхният принцип е :омърси всички за да не си само ти мръстник ! Но никога българските комунисти ,колкото и милиони да трупат няма да станат човеци ,те са само едни лъжци и крадци и когато това си го знаеш единственото ,което ти астава е да плюеш по-достойните ,ако нямаш факти да ги измислиш ,но да наредиш до своята мръстишка същност и по-достойни люде редом с които няма да изглеждаш толкова МРЪСЕН ! ЕВАЛА НА СТЕФАН ЦАНЕВ ! ! !
38
19
 
22
 
! Отговори
ни са знай преди 7 години
Нямам никакво желание да прочета даже и един ред от написаното от Цанев.И не мога да си обясня защо!
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Без думиТвоите коментари са най на място.Няма нужда да се добавя нищо друго!
36
6
 
20
 
! Отговори
Без думи преди 7 години
На чекистите *Стефан ЦаневДзержински -познат и внезапен,с остър профил и остро име,се изправя като меч и заповед -чекистът е длъжен да има:хладен ум, защото куршумътпоставя своята кървава точкаведнъж и завинаги.Думитестрелят многократно и точно:горещо сърце - да бди непрестаннонад свободата света,както левкоцитите денонощнобранятчервения цвят на кръвта.Чисти ръце - непревземаеми коти,върху коитоне тежинито мечтата за бъдни изгоди,нито вина от предишни лъжиИ вървят чекис
35
5
 
22
 
! Отговори
ДО 48 преди 7 години
Е..то комунизъма и социализъма са съвсем различни неща!Ние бяхме в строителството на развития социализъм..и аха да стигнем комунизъма САЩ сложиха Горбачов и той еа маата на половин Европаа!
34
3
 
23
 
! Отговори
Без думи преди 7 години
Из поемата Аз питам! Стефан Цанев, 1972: Нашата вяра не може да бъде обесена, нито разстреляна. Не може да бъде заключена зад никакви брави. Нашата вяра - заклевам ви: бдете! - може в думи да се удави. Да говориш скучно за комунизма - значи да говориш против комунизма. Да пишеш скучно за партията - значи да пишеш против партията. Скучната агитация е контраагитация!* Мятам се в този бетонен ковчег и в гроба си ще се мятам - заклевам ви до последния човек, до последния комунист на
33
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само мръстници могат да плюят Стефан Цанев ,защото той е чист човек ,човек ,който като мнозина от нас се надяваше през 89 г. България да тръгне наред с многото демократични държави ,но човекът много бързо видя очевадното ,че това беше само едно САЛТО на комунистите ,които от големи комунисти станаха охранени и ненаяли се капиталисти и все още и днес те са си на власт. Той отдавна е видял това и затова отказва да се смеси с крадците!
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИТЮ-ГЕСТАПОТО!ВСЕКИ ГО ЗНАЕ ЧЕ Е БАРОНА НА ТЪРГОВИЯТА И ИЗНАСЯНЕТО НА КУЛТУРНОИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ!
31
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички които го плюят тук при всички случаи са или политици или тяхни *** ! Това е рядко ДОСТОЕН БЪЛГАРИН бе мушморици ,които няма да се цапат с някакви "държавни" титли ! Нашата корумпирана България не трябва да се кичи с имената на достойните си българи и до недостойните ни политици да се нареждат човеци като Цанев !
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До sloveniaА ордена Стара планина защо взе,като много от ДС са го получили?-----------------------защото той носи пари и то пожизнено!
29
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗащо да е лицемер ? Та той е един от малцината който е отказвал 2 или 3 пъти министерски постове само защото се е срамувал да застане до крадливите ни политици. Нима ако се беше омешал с тях и беше натрупал милиони като всички останали тогава какъв щеше да е. Стефан Цанев е един от малцината Достойни българи в момента у нас !
28
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** отвсякъде, заедно с Доротея Тончева колеха и бесеха по партийна линия, бяха някакви там партийни отговорници, сега ще се фръцка като ощипана госпожица. Веждьо, пусни му един боц отзад и да ходи да ду-ха супата.