20 години по-късно: Какво се случи на 10 януари 1997 година?

Да си припомним кадрите от безсънната нощ около Народното събрание
Обновена: 11 яну 2017 07:29 | 10 яну 2017 19:12, Красимир Ангелов
199

 

Снимка: Reuters

На днешния 10 януари се навършват 20 години от пика на протестите срещу правителството на БСП с премиер Жан Виденов. 

Краят на 1996 и началото на 1997 година изправя страната пред дълбока политическа и финансова криза. В страната инфлацията обезценява парите с всеки изминал ден, а големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици.

На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Жан Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов.

Оставката на правителството е гласувана седмица по-късно на извънредно заседание на 37-то народно събрание. От БСП обаче настояват да съставят нов кабинет в рамките на същия парламент – решение, което среща масови граждански протести, организирани от опозицията в лицето на СДС.

Така началото на 1997 година започва с масови протести. На 8 януари 1997 г. парламентарната група на левицата номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов. Два дни по-късно президентът д-р Желю Желев отказва да даде на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на ново правителство в края на своя мандат, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание. 

Така на 10 януари 1997 г. е организирано поредното протестно шествие пред Народното събрание, което завърши с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците има и десетки ранени, а протестиращите почти успяват да влязат в сградата на Парламента, върху която има много поражения. Полицията и вътрешни войски се намесват и със сила привечер разпръскват и преследват демонстрантите.

В крайна сметка след още дни на протести, на 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП има кандидатът за премиер Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

Какво се случи на 10 януари 1997 година – нека си припомним в галерията!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
44
 
! Отговори
Svetlo преди 7 години
Бойко борисовци убиват българина ОТРОВНА МАЙОНЕЗА ЛЮТЕНИЦА С НРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА ШОКОЛАД С ЖИВАК ОТРОВНА ТЕЧНОСТ ЗА ЧИСТАЧКИ И МНОГО ДР ХРАНИТЕ НИ ПО МАГАЗИНИТЕ НЕ КАЧЕСТВЕНИ *** на Европа
74
0
 
32
 
! Отговори
Bai ganu преди 7 години
До до 149Otgovora e 4e niama kak da se spravim sami ne e 4e niakoi iska da ni darling v pod4inenie stiga ste si nabivali v prostitution glavi konspiracii
73
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валутният борд отнема паричния суверенитет на страната, тоест централната банка не може да провежда парична политика по своя преценка, например, чрез определяне на основния лихвен процент и промяна на валутния курс. В условията на борд паричното предлагане зависи вече единствено от промените във валутните резерви. Освен това централната банка в лицето на БНБ не може да кредитира държавата.
72
11
 
51
 
! Отговори
до 149 преди 7 години
Така нареченият валутен борд, който беше въведен тогава е причината днес България да има икономическа спирачка и да тъпче на едно място. Валутен борд се въвежда само като временна мярка, докато се възтанови икономиката и след като тя се възтанови, бордът се маха, за да може държавата да расте. Ние сме единствената държава с действащ 20 годишен валутен борд, запитай се защо. Отговорът е ясен- за да сме тотално подчинени и Западът да прави какво си иска с нас. Факт!
71
17
 
45
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Зачитам коментарите и искрено се изумявам на паметта на хората. Бил добър и честен г-н Виденов, Сорос, америка, и не знам си кой още бил виновен за ситуацията....Аз бях ученик и все пак добре помня как се редях по нощите за хляб, как всеки ден след училище гледахме с колко се е качил долара докато нашите се чудеха как да си спасят парите от фалиращите банки. Това е непростимо и не трябва да се забравя, а за политическите избори които правим вина носим и ние, за това мислете когато гласувате...
70
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За комунистите всеки опит на народа да се възпротиви е "държавен преврат". А тяхното кърваво изтъпление през 1944 г. е "нещо нормално".
69
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След оставката на комунистите дойде временно правителство на СДС и долара веднага се кротна, и беше въведен валутен борд (1 лев=1дойче марка), който си стои и до днес.
68
8
 
44
 
! Отговори
до българоубийци преди 7 години
Очевидно си роден през 90-те, така че не се изказвай неподготвен. Въпросните набори, които си изборил са тези, благодарение на които България все още се крепи. България е на това дередже заради превратът, който се случи преди 20 години, а той беше поръчан от Белия дом и извършен с помощта на наемници.
67
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За За една година долара се срина и от 50 лв. за долар започна да се продава по 3000 лв. за долар.Спестяванията на населението изгоряха. А бизнесмените от кръга около Виденов знаеха, че левът ще се срине и бяха купили долари. Комунистите за пореден път ограбиха народа. И тогава в тази ситуация комунистите казваха, че нищо не се е случило. България вървеше към нещо страшно. Хората взимаха пенсии и заплати 1-3 долара. Парите не стигаха за нищо. Всички цени растяха с часове.
66
16
 
35
 
! Отговори
БЪЛГАРОУБИЙЦИ преди 7 години
Поколенията 50,60,70,80-ти набори доведоха България до това дередже....
65
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 20 години се случи държавен преврат, тогава президентът Же.лев извърши противоконституционна дейност и не връчи мандата на управляващите. След това политическата опозиция, към която принадлежеше Же.лев обяви гражданско неподчинение и събра протестъри да извършат погромите и преврата.
64
1
 
33
 
! Отговори
В онази нощ... преди 7 години
...скромният д-р Данчо Мирчев си повярва, че не е нисък и плешив и че няма шкембе. И че триста прекрасни невести ще му родят триста и ен на брой деца като на цар Соломон. Оказа се, че, все пак е нисък, плешив и с шкембе, прекрасните невести са просто едни т.пи пу.ки и че всичките му триста и ен наследника са болни от наследствена епилепсия. Да е честито на глупаците, припознали децата като свои!
63
6
 
32
 
! Отговори
А, сетих се... преди 7 години
Изкефих се и на камиона, дето мина миналата година по Променад дез англез. Ако отида пак в Ница (макар че кракът ми няма да стъпи повече там) ще има къде да паркирам, надявам се.
62
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случи се преврат, след който дойде вашингтонският галеник Ванката Костов и разпродаде България. След него вече 20 години се опитват да унищожат нас и държавата, но все още не са ни пречупили. Ще ги надживеем.
61
3
 
36
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
В онази нощ капитализЪма вече така ме беше обрулил, че ми беше направо скучно да гледам и слушам каквото и да е. Сложих децата да спят и си легнах и аз. Сега. след 20 години разбирам, че съм била безкрайно права и че сега греша ужасно като коментирам тук. Но пък ме кефи фалитът на КТБ, Доналд Тръмп като президент и намалелият поток туристи към Франция. Палачинката се обърна.
60
2
 
33
 
! Отговори
Соросист преди 7 години
В оная нощ ДС продаде в робство България на евреите. Даже труповете ни им принадлежаха. Който не се сеща за какво става дума - да пита в Лома Линда или да си пусне Where Did You Sleep Last Night, може и кавърът на Нирвана.
59
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стана окончателното овладяване на държавата от Държавна сигурност. За щастие висшите кадри на ДС се оказаха такава нелепа посредственост, че днес "фатките" им от тогава лично мен ме забавляват. Хитър, но *** човек и завод да му подариш, ще го загуби, и милиони да му вкарашбв КТБ - ще се провали, хеле па т.пи.е им дечица.
58
3
 
43
 
! Отговори
ШОПЕ, ШОПЕ преди 7 години
*** протестирай сега когато вече даже няма и домати български на пазара. За какво бе куха тикво се блъскаха тия излъгани хора. Да стане Костов милионер в Швейцария, Арменеца-инженер химик да даде Булбанк като шеф на АП и забрави да прибере държавния дивидент за година 100 млн ЛЕВА и след 1 година и стана несменяен шеф. А що се отнася до инфлацията - да имаше много заинтересовани да грабнат спестяванията на хората. На Виденов спряха външните заеми, защото не подаряваше заводи на чужденци
57
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В онази нощ българският народ окончателно разбра какво представлява буржоазната демокрация и какъв автогол се оказа "свалянето на тоталитарния режим на Живков и кликата му".Хубавата новина е, че днешните деца и младежи не помнят или едва помнят онези ЗЛОВЕЩИ времена. И дано всичко си остане само в историята.
56
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1997 се случи това че ломският сигойнерин Лостов с манипулации свали от власт един наивник (Жан Виденов) и установи диктатура на корупцията в страната.Тотална разпродажба на държавни активи за жълти стотинки, Славчо Христов-бакалина стана банкер, Лукойл взе за беъ пари Нефтохим, мистър 10% събираше рекета и още хиляди други кражби.А като го нарита народа на следващите избори се скри като мишка.Но това не беше за ълго защото тоя хайдук е алчен до полуда.....то ТОВА се случи през 1997...