20 години по-късно: Какво се случи на 10 януари 1997 година?

Да си припомним кадрите от безсънната нощ около Народното събрание
Обновена: 11 яну 2017 07:29 | 10 яну 2017 19:12, Красимир Ангелов
199

 

Снимка: Reuters

На днешния 10 януари се навършват 20 години от пика на протестите срещу правителството на БСП с премиер Жан Виденов. 

Краят на 1996 и началото на 1997 година изправя страната пред дълбока политическа и финансова криза. В страната инфлацията обезценява парите с всеки изминал ден, а големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици.

На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Жан Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов.

Оставката на правителството е гласувана седмица по-късно на извънредно заседание на 37-то народно събрание. От БСП обаче настояват да съставят нов кабинет в рамките на същия парламент – решение, което среща масови граждански протести, организирани от опозицията в лицето на СДС.

Така началото на 1997 година започва с масови протести. На 8 януари 1997 г. парламентарната група на левицата номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов. Два дни по-късно президентът д-р Желю Желев отказва да даде на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на ново правителство в края на своя мандат, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание. 

Така на 10 януари 1997 г. е организирано поредното протестно шествие пред Народното събрание, което завърши с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците има и десетки ранени, а протестиращите почти успяват да влязат в сградата на Парламента, върху която има много поражения. Полицията и вътрешни войски се намесват и със сила привечер разпръскват и преследват демонстрантите.

В крайна сметка след още дни на протести, на 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП има кандидатът за премиер Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

Какво се случи на 10 януари 1997 година – нека си припомним в галерията!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова надежди и мъки, за да ми дойде на власт един заврян зет от комунистическо семейство. А какво обещаваше завряния, че ще има лустрация, а завряният зет разби индустрия, селско стопанство и бъдещето на България от раз. Но какво да очакваш от един, който един камък не е поставил през живота си преди 2003. Дано главния прокурор го привика, освен учениците му!
34
2
 
43
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
И ПРЕДИ ТАЗИ ДАТА И СЛЕД ТОВА РАЗДАДЕНИ АКТИВИ ЗА 50 МЛД.НАРОДНО ИМУЩЕСТВО,СЪБРАНИ 2,5 МЛД,А САМО 1МЛД.ПАРИ И 1,5 БОНОВЕ ХАРТИЙКИ.ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА СИ ЗАТВАРЯХА ОЧИТЕ ЗА ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ,ЗАТОВА СЕГА НАРОДА СЕ ЧУДИ ЗАЩО ИМА НИСКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ,ПРОСТО НЯМАМЕ ИКОНОМИКА,МЛАДИТЕ ОТИДОХА ДА РАБОТЯТ НАЗАПАД,ВСИЧКО Е ЗАМИСЛЕНО И ИЗПЪЛНЕНО ЗА ЗАГРОБВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ,ТОВА Е .
33
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИЩО!!!!Бедните бедни и крадци милионери.Децата на комунистите милионери.Тези дето скачаха могат само да ги хванат за..............................
32
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН..?А??ИИИСКАМЕ СИ ЗЕМИТЕ!А??ПРИВАТИЗАЦИЯ!А??ХАХА!ПЪК СЕГА СМЕ СИНИ ОТ СТУД И ГЛАД!
31
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в европатлантическа България членка на ЕС може да стане така, че пенсионерите да мизерстват и да ровят в контейнерите за отпадъци от храна.
30
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 години по-късно България е пред закриване
29
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единственият премиер на България който не пожела да разпродаде българската икономика и да слугува на аме.ри.канците е Жан Виденов
28
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КВА СТАНА ТЯ???20 ГОДИНИ ПО КЪСНО СМЕ СИ ВСЕ В СЪЩИЯ КЕН ЕФ!
27
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само нещо за Девня да кажа като варненец. Девня го спасиха запдните "либерасти". 30 години вече храни цяла Варна. Всичките заводи без Полимери, който го взе един български бизнесмен и го наряза, бачкат. Вярно е, че имаше доста провали при приватизацията обаче Девня не е един от тях. Без лъжи и спекуалции, АТАКИСТА!
26
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само при управление на про кремълски комунисти може да случи така че в златна Добруджа хората да се редят на опашки за хляб и олио
25
4
 
51
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Ами какво стана.. тоя Жан Виденов се оказа неподходящ - не пожела да разпродаде България за жълти стотинки и трябваше да бъде отстранен и заменен с по-подходящ. Тук няма никакво значение кой червен, зелен или син. Иде реч за това как един го е грижа за държавата, а друг за собствения джоб ..а, после вече всички знаем какво грабене настана, та продължава и днес - това стана.
24
4
 
38
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Случи се това ,че ги смениха крадците на преподавателя от АОНСУ Костов ,после един СерГей и банда малце се облажиха,мадритския пенсиониран комарджия си оправи головата разлика ,а на края гербавите комунисти ни скриха шайбата.
23
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизмът си отива, спете спокойно деца!
22
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да се цепят разните "умни и красиви" при бай Тодор се живееше много по-добре от сега.
21
9
 
39
 
! Отговори
Човек преди 7 години
Атакист - *** с изрична липса на разбиране...След тези протести дойде единстввеното правителство на България, което направи осезаеми крачки за подобряване на жизнения стандарт в страната.За да разберете "встъпителното ми слово", проверете/прочетете как е бил разпределян брутния вътрешен продукт на НРБ.Господ да убие всички русоподлоги!
20
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е че оставихме недовършена работа тогава, трябваше да очистим 15-20 депутати и министри е така за назидание
19
8
 
40
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Малък си, като другите ...счета, дето драскат тук и нямате хабер от нещата:1) Масовата приватизация - активи за милиони отидоха без пари в ръцете на разни тъмни типове като Н.Банев.2) Житото, изнесено през лятото на 96-та и после обратно препродадено тук на златна цена. Комунистите ни оставиха без хляб тогава.3) Ограбените банки и хиперинфлацията. Заплати по 10$ и пенсии по 3$.Много още не знаете и не помните, ама и не искате да ги знаете - какви са ги натворили бащите ви,ченгета и партийци
18
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-бруталните снимки ги няма. Щурмът на Вътрешни войски на парламента, когато пуснаха димки и почнаха да налагат народа наред!
17
2
 
34
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Аз не бях в БГ и не помня, но като си помисля че Жан дойде на власт в мразовит ден на 1994 г и си отиде пак Януари 1997, предполагам че в БГ ще бъде ужас 2020.Да им е честито на тези които смятат да го преживеят пак.
16
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново всеки път, когато БСП/БКП, заедно с русия се опитат да управляват България...трябва с протести да ги изкарваме от парламента. Когато БСП е на власт, нищо добро не чака България. Нека не повтаряме тези грешки. Долу БСП/БКП!!!!!