20 години по-късно: Какво се случи на 10 януари 1997 година?

Да си припомним кадрите от безсънната нощ около Народното събрание
Обновена: 11 яну 2017 07:29 | 10 яну 2017 19:12, Красимир Ангелов
199

 

Снимка: Reuters

На днешния 10 януари се навършват 20 години от пика на протестите срещу правителството на БСП с премиер Жан Виденов. 

Краят на 1996 и началото на 1997 година изправя страната пред дълбока политическа и финансова криза. В страната инфлацията обезценява парите с всеки изминал ден, а големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици.

На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Жан Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов.

Оставката на правителството е гласувана седмица по-късно на извънредно заседание на 37-то народно събрание. От БСП обаче настояват да съставят нов кабинет в рамките на същия парламент – решение, което среща масови граждански протести, организирани от опозицията в лицето на СДС.

Така началото на 1997 година започва с масови протести. На 8 януари 1997 г. парламентарната група на левицата номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов. Два дни по-късно президентът д-р Желю Желев отказва да даде на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на ново правителство в края на своя мандат, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание. 

Така на 10 януари 1997 г. е организирано поредното протестно шествие пред Народното събрание, което завърши с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците има и десетки ранени, а протестиращите почти успяват да влязат в сградата на Парламента, върху която има много поражения. Полицията и вътрешни войски се намесват и със сила привечер разпръскват и преследват демонстрантите.

В крайна сметка след още дни на протести, на 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП има кандидатът за премиер Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

Какво се случи на 10 януари 1997 година – нека си припомним в галерията!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
44
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
СЛЕД ТАЗИ ДАТА ЗАПОЧНА САТАНИНСКОТО РАЗГРАБВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА,ЛЕКА И ТЕЖКА ПРОМИШЛЕНОСТ,СЕЛСКО СТОПАНСТВО И ЦЯЛОТО НАРОДНО СТОПАНСТВО,20 ГОДИНИ СЕ ГРАБИ ,ПРАВАТИЗИРА,ОШУШКА ВСИЧКО ПОСТРОЕНО ОТ НАРОДА.НИЕ ВИЖДАМЕ КОЙ ОГРАБИ СТРАНАТА,ЦЕЛИЯ СТОПАНСКИ И КРИМИНАЛЕН КОНТИНГЕНТ СТАНА ДЖИПОКАРАЧИ,АРЕНДАТОРИ,,РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ИМА И ЧЕРВЕНИ НО СЛЕД КАТО НЯМА НАКАЗАНИЕ,НИКОГО НЕ СЪДЯТ,ВСЕКИ КРАДЕ КОЛКОТО МОЖЕ ДА ***.
14
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана 97-*** ли бившите комунисти възпитани 45 години да крадат от държавата по всякакви начини от работно време, провизии, пари, алъш вериш и т.н. станаха брутални капиталисти и откраднаха едни пари и банкрутираха държавата и сложиха на власт онези с бухалките и анцузите адидас.
13
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Струпали се бяха много икономически проблеми, съчетани с политическа и гражданска несигурност. Срива на курса на лева, зърнената криза, банковите фалити, мутренските произволи, стопяването на спестяванията под формата на депозити и застрахователни полици. Хората бяха недоволни и се вдигнаха, но властта прокара изпечената вече днес схема да действа с армията и полицията на своя страна и безредиците се изстрадаха от обикновените хора. Хубавото беше, че имаше и 1-2 депутата с пукнати глави :)
12
9
 
39
 
! Отговори
й преди 7 години
Случи се това че трябваше да разкарваме поредното провалено комунистическо правителство
11
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега по-лесно. Взеха 20 милиарда заеми и обидени си тръгнаха.
10
9
 
50
 
! Отговори
Да попитам преди 7 години
Има ли трайни негативни последици от управлението на Жан Виденов? Няма. Не Жан Виденов сътвори ликвидационните съвети, заради които рухна земеделието и десетки хиляди глави здрав, породист *** бяха иззети от стопаните и изклани за лична печалба. Не Жан Виденов беше отговорен за Балкан и БТК. Не Жан Виденов отказа вноската за Белене и ни натресе милиарди харчове за неустойки. Май не беше и Жан Виденов този, който тегли заем след заем. Май бяха евроибриците...
9
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само кажете как при Виденов долара беше 3000 лева, а когато дойде Софиянски за една нощ стана 65 лева. Какъв финансов гений! Чудно защо не го вземаха в СБ. Защото и той се оказа крадлив като учителя си черния костов. За доживотна са всичките!
8
14
 
47
 
! Отговори
Простите комундели преди 7 години
Са забравили как окрадоха народа и го докараха до просешка тояга. Да работиш за 10 долара на месец за да могат другарите взели милиони на кредит, да си ги върнат с 5000% печалба. Освен да крадът, нищо друго не могат другарите от вековната партия
7
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бутафория както винаги у нас, абсолютно нищо не се случи
6
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВО СЕ СЛУЧИ ЛИ ? С ЕДНО САЛТО МУРТАЛЕ КОМУНИСТИТЕ СЕ ПРЕВЪРНАХА В КАПИТАЛИСТИ-ВЕЧНО ГЛАДНИ,НЕНАЯЛИ СЕ ,ОСТАНАХА СИ ВЪВ ВЛАСТТА И ДНЕС ВСЕ ОЩЕ ТЕ СА НА ВЛАСТ ! ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО СЕ РАЗДЕЛИХА УЖ НА ЛЕВИ ,УЖ НА ДЕСНИ А ТО СМЕ СИ САМО СВРЪХ БОГАТИ И МНОООГО БЕДНИ !
5
23
 
49
 
! Отговори
само да вметна преди 7 години
Докато не измрат дъртите ***, като тези, дето са писали по-долу и смятат, че правителството на Жанчо е било много хубаво и протестиращите са майдановци и фашисти, нищо добро не чака България
4
0
 
52
 
! Отговори
АК-47 преди 7 години
Време е пак!
3
4
 
58
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Що не питате какво се случи после ами станахме има нЕма 7 милиона мислиМ ,че в общи линии това най-точно доказва "възхода" ни.
2
18
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Софийски фашисти и бандити разбиха парламента но не намериха злато.
1
6
 
63
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
Случи се ''Българският майдан''