20 години по-късно: Какво се случи на 10 януари 1997 година?

Да си припомним кадрите от безсънната нощ около Народното събрание
Обновена: 11 яну 2017 07:29 | 10 яну 2017 19:12, Красимир Ангелов
199

 

 Снимка: Reuters

На днешния 10 януари се навършват 20 години от пика на протестите срещу правителството на БСП с премиер Жан Виденов. 

Краят на 1996 и началото на 1997 година изправя страната пред дълбока политическа и финансова криза. В страната инфлацията обезценява парите с всеки изминал ден, а големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици.

На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Жан Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов.

Оставката на правителството е гласувана седмица по-късно на извънредно заседание на 37-то народно събрание. От БСП обаче настояват да съставят нов кабинет в рамките на същия парламент – решение, което среща масови граждански протести, организирани от опозицията в лицето на СДС.

Така началото на 1997 година започва с масови протести. На 8 януари 1997 г. парламентарната група на левицата номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов. Два дни по-късно президентът д-р Желю Желев отказва да даде на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на ново правителство в края на своя мандат, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание. 

Така на 10 януари 1997 г. е организирано поредното протестно шествие пред Народното събрание, което завърши с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците има и десетки ранени, а протестиращите почти успяват да влязат в сградата на Парламента, върху която има много поражения. Полицията и вътрешни войски се намесват и със сила привечер разпръскват и преследват демонстрантите.

В крайна сметка след още дни на протести, на 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП има кандидатът за премиер Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

Какво се случи на 10 януари 1997 година – нека си припомним в галерията!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
32
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
След 20години можем да се похвалим,че у нас тестваха бъдещият украински майдан.И ний сме дали нещо на света....
94
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не вървете след никого, вървете само след себе си." Буда
93
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ако някой те е излъгал два пъти , значи ти си едно с лъжеца." Томас Фулър"Човек е истински мъдър тогава, когато знае, че не знае нищо." Сократ
92
0
 
34
 
! Отговори
Eлена преди 7 години
До Георги:Само руско влияние ли не искаш?Аз не искам и американско!Никакво!Искам да се запазим като нация,създала собствен език и култура,а не да ми налагат нрави други държави.
91
2
 
35
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Тогава ни спретнаха маидан-мегдан по учебник и баталясаха най свясния политик от последните 100години.
90
1
 
33
 
! Отговори
За един пробит долар преди 7 години
Жертвите бяха и ще си останат баламите които вярват на социалистите.Помните ли Жан дойде с една "Бяла книга". Трябва да го питаме къде е и да ни попрочете малко. Това е важно за историята.Аз бях и си останах на добрите стари долари.Във въпросната вечер с един приятел ходихме по момичета. Пробвахме се да е+ем за по 1 долар. Нали така приватизираха банките тогава. Че да Ви се похваля, момичетата се навиха.Пак така ще стане.
89
6
 
38
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Чист преврат платен
88
0
 
36
 
! Отговори
Васко преди 7 години
Ключът на успеха се крие в коментара на 142! При такова развитие, макар и не много хуманно, останалите щяха да се си имат обица на ухото. В противен случай... За справка : Северна Ирландия и Испания. Там няма прошка не само за т.н.депутати, а за всички докопали се до тлъсто кокалче и забравили, че трябва да служат на род и РОДИНА.
87
10
 
39
 
! Отговори
месара преди 7 години
какво се случи ли ? ами гледахме и участвахме в най голямата и успешна постановка на бсп =бкп . от тогава те непрекъснато ни я предлагат а ние продължаваме да я гледаме ....та чак до последните избори , сега отново имали " успешна " програма за оправянето на държавата , щели да се " борят " с корупцията ,щяли .............. та чак отново са " загрижени " за народа , и народа си го натресе сам - президент комунист - летец генерал под крилото на другарката *** ! България не си взе урок !!!
86
2
 
38
 
! Отговори
След 10.01.97 преди 7 години
Червени не бяха отстранени не бяха унищожени.Справедливостта не възтържествува.Сега ги виждаме мултиплицирани , стоящи непоклатимо от корена до върха по всички нива на партии , власт , администрация , бизнес , финанси , медии и т.н.Грабежа и разсипията на държавата продължават по план а геноцида спрямо Българите се вихри на пълни обороти.Пролетта за България не настъпи и скоро слънце няма да видим :(
85
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
153, ако още веднъж олицетвориш ченгетата и доведените от тях на 10.01 пред парламента мутри и наркомани с народа ще те удуша за кабела. А че ти си пост е видно, но не знам защо съдиш за целия народ по себе си.
84
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, което стана преди 20 години беше, че народа измете соц. измеетта. Лошата новина е, че след няколко дена за президент си имаме соц. ***. Къса е паметта на простия български народ.
83
2
 
40
 
! Отговори
Чикаго преди 7 години
Хората показаха, че са фактор - това е важното. Вече не е така и политиците си играят тяхната игра. Сега ако се вдигнат 50 хил човека, няма ли да изметат и цацаратура и парламент ?Яд ме е, че не го запалихме цялото тогава - да се помни!
82
4
 
33
 
! Отговори
gogo преди 7 години
abe anonimniya, kolko beshe dolara pri uspeshniya st.sofianski
81
2
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
студьт и снегьт 20 години по кьсно е знак от горе да се смирим и да престанем спростотиите никои не разчита знаците и резултатите ги виждаме всеки ден
80
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не пишете какво се случва няколко дни преди 10 януари - 1 долар е 3000 лв, излизаш с 1000 лв и не знаеш дали ще ти стигнат за 1 хляб, не знаеш дали ще намериш изобщо хляб, защото зърнения резерв на държавата се е "изпарил". Стотици хиляди губят последните си спестявания във фалиралите банки, а хиляди губят жилищата си във финансовите пирамиди. Фискалния резерв се топи с дни. Така че - троловете да си затворят плю-алниците.
79
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е само игра,всичко е само спектакъл.След като през две години се сменяха БСП и СДС,НДСВ,БСП,ДПС и НДСВ,САЩ сътвориха проектът Бойко.Като глав сек изтрепа конкуренцията от подземният свят-Като премиер заграби медиите,контрабандите канали и наложи рекет на бизнесът.Всички са производни на БКП.
78
19
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-големите врагове на България са Русия и червената *** у нас!
77
10
 
43
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Много ми е интересно ,тия от снимката в кой ли контейнер ровят днес за храна ?
76
12
 
41
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До Дидо 151,Виж, това което четеш тук не е " късата изкривена памет" на хората. Това са няколко вида индивиди разделени по групи:1 руски тролове2 олигархично и биографични заинтересовани 3 заблудени от 1 и 24 обикновени папагали.Вместо да се чудиш, трябва да мислим какво може да се направи срещу руското влияние в България. Мен например непрекъснато ме изкарват русофоб, ***, кравар и т.н а аз просто не изкам руско влияние в България.