BG празници: 400 000 българи ги поляха у нас, 140 000 – навън

Около 200 хил. чужденци пък са били в България за празниците
Обновена: 10 яну 2017 11:55 | 10 яну 2017 11:45, Веселина Йорданова
3
BG празници: 400 000 българи ги поляха у нас, 140 000 – навън
Снимка: БТА

Около 400 хил. българи са почивали в страната, а близо 140 хил. са избрали дестинация в чужбина по време на коледните и новогодишните празници. Това съобщи министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова пред БНТ.

В тази статистика не се включват българите, отседнали в собствени къщи и вили или при свои близки в България.

По отношение на посещенията на чужденците през декември първите данни показват, че броят им през целия период на празниците е бил около 200 хил. души. Ръстът спрямо миналата година е в рамките на 7% до 10%. И тази година е висок интересът от пазари като Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Великобритания и др.

Зимата стартира много успешно с рано падналия сняг, като прогнозите на синоптиците са активният сезон да продължи до средата на април, посочи още тя.

По думите ѝ прогнозите на министерството са за ръст между 5% и 7% за зимния сезон. По данни на бранша продажбите се движат с добри темпове и има ръст на интереса от Румъния, Молдова, Гърция, Сърбия, Македония, Великобритания, Турция и др.

Ангелова подчерта, че и в оставка правителството продължава да работи на пълни обороти, за да се гарантират вече договорените ръстове в туризма през 2017 г. По думите ѝ през идващата година България ще се представи на 45 международни туристически изложения, ще стартират и около 100 тура за чуждестранни журналисти и туроператори в страната.

По отношение на плажовете тя каза, че към момента 34 плажа са с изтекли или изтичащи договори. "Ако не бъдат стартирани процедурите, рискуваме през лятото някои от най-посещаваните плажове да останат без стопанин за новия сезон", подчерта тя и допълни, че стриктно се следват всички законови процедури, а много от процедурите ще бъдат завършени по време на служебния кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някои поливат и след празниците :)
2
4
 
8
 
! Отговори
Дедо ви Коледа преди 7 години
Значи от 7 милиона български жители (някъде там), за празниците са почивали 540 000 човека. Пита се другите 5 милиона и 500 хиляди български граждани какво са правили за празниците? Или за госпожа ви Ангелкова те нямат особено значение. Или както беше онзи виц: "ние им даваме 200 лева, за месеца им трябват 800 лева. От къде ги вземат другите 600, нас не ни интересува."
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вервайте