ГЕРБ, БСП, Патриотите и ДПС - сигурните в следващия парламент

Партията на Борисов пак е първа, червените изостават с малко
Обновена: 11 яну 2017 07:30 | 10 яну 2017 19:00, Камелия Цветанова
71
ГЕРБ, БСП, Патриотите и ДПС - сигурните в следващия парламент
Снимка: Булфото, архив

Само четири са сигурните партии, които биха прехвърлили бариерата от 4% за влизане в следващия парламент, ако изборите бяха в самия край на 2016 година.

ГЕРБ печели доверието на 26.1% от имащите право на глас, а БСП – 24.9%, показват данни от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп”.

Третото място се пада на "Обединени патриоти". Те получават доверието на 10.5% от избирателите.

ДПС биха получили малко над 4%.

Реформаторите имат електорална тежест от 3.5%.

По петите ги следва новата партия "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки - 3.3%.

Ако пък ДСБ се яви самостоятелно на вота ще спечели доверието на 2.1% от имащите право на глас.

63% от българите са на мнение, че Реформаторският блок в сегашния си вид не може повече да бъде успешен политически проект.

Това мнение се споделя и от 1/3 от интервюираните, които декларират електорална подкрепа за РБ в настоящия момент.

Една четвърт от участвалите в настоящото проучване са на мнение, че на страната е нужен нов дясно-центристки проект със силно гражданско участие.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и председателят на ДСБ Радан Кънев са сочени от по 9% от българите като политици, с които се свързват масовите очаквания за възникване на силна дясна алтернатива на сегашното управление.

Корнелия Нинова, Георги Първанов, Румен Радев, Ивайло Калфин, Мая Манолова и Татяна Дончева са политиците, с чиито имена се свързва възможността да има силна лява алтернатива на сегашното управление.

Левите избиратели пък не виждат проблем в това левите политици, които преди време са се дистанцирали от БСП, сега отново да работят за левицата.

Моралната приемливост на подкрепата за БСП след президентския вот би могла да затрудни доброто самостоятелно представяне на формации като АБВ и "Движение 21” на предстоящите парламентарни избори.

Предизвикателство пред ръководството на БСП е и провеждането на политики в синхрон с преобладаващата политическа ориентация на собствените им избиратели.

От самооценката на болшинството симпатизанти на БСП е видно, че те се поставят в крайно лявата част на политическия спектър.

21% от българите твърдят, че се чувстват разочаровани от политическата партия на която симпатизират.

В масовите обществени представи има три политически партии, които разширяват влиянието си след президентските избори. Това са Обединените патриоти (според 55% от българите влиянието им нараства), партия „Воля” на Веселин Марешки (според 42% влиянието й расте) и БСП (според 39% от българите социалистите подобряват позициите си след президентските избори).

В края на декември 2016 година 19% от българите декларират, че биха гласували за нова партия.

Важен ресурс за новите десни са онези избиратели, които се определят като "бивши седесари" (общо 18% от българите). Те представляват по около 40% от сегашните електорати на РБ и на ДСБ, една четвърт от електората на ГЕРБ и една трета от електората на "Воля”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Олд Шетърхенд е стар приятел на Винету, а "Хенри" прави 25 изстрела без презареждане! :))
17
2
 
19
 
! Отговори
Не преди 7 години
мога да разбера мазохизма на това стадо, но пък каквото, такова. И по-бавен и ужасен край може да се намери нейде из историята. Третото поколение ***?ли просто вече няма да живее в България, но на него няма и да му пука как се казва новият му господар.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това е истината, то жалко за държавата и хората наистина си заслужават съдбата.Какво добро видяхме от БСП и ГЕРБ до момента и двете управляваха с какво се подобри живота ви?БСП дружно гласуваха за Пеевски, два пъти докараха ДПС на власт за да ви грабят, два пъти фалираха държавата!ГЕРБ обещават че няма да допуснат в България да бъдат съдени корумпирани политици и мафиоти. Какво добро чакате от тях, опомнете се.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слуховете за моята смърт са силно преувеличени., Марк Твен:))
14
1
 
15
 
! Отговори
До западноевропеец преди 7 години
Ами какво друго може да се очаква от партия, за която гласуват единствено комунизирани пенсионери? БСП винаги ще бъдат ВТОРИ!!!------А, ти какво предлагаш да правим с нашите пенсионери???Да им забраним да гласуват?Да ги натикаме в старчески лагери?Да забраним БСП/БКП?Проблема не е в изтърканата Четвърт Вековна мантра "Комунистите са виновни", а в политическия ни елит произлязъл/роден от Старицата БКП!!псСпомни си за Моисей и евреите, и 40 годишната им разходка из пустинята!
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ТОЧНО ТЕ ТРЯБВА ДА СА В ЗАТВОРА ! ТОВА СА КОМУНИСТИТЕ ,КОИТО СЕ ПРЪСНАХА ВЪВ ВСИЧКИ ПАРТИИ И СЕГА СЕ НАРИЧАТ "СИСТЕМНИ, ДЕМОКРАТИЧНИ " ЗА МЕН ТЕ СА КРАДЛИВИ ,НАГЛИ И АЛЧНИ *** ДОВЕЛИ БЪЛГАРИЯ ДО НИЩЕТА И ДА СЕ СРАМУВАМЕ ,ЧЕ СМЕ НАЙ-БЕДНИ ,НАЙ-НЕЩАСТНИ.......
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после двата клана на БКП - ГЕРБ и БСП ще се прегърнат в името на "стабилността".
11
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРП няма да успеят правителство сами и ще се разпаднат. По-реално е правителство на патриоти с отпадъци от ГЕРП но не повече от 1 година и ще подготви излизане от ЕС и НАТО.
10
4
 
5
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Хахаха хора явно в сайта има един нов същински Пегъзи Музовски изпуснат от 4-ти километър по поезията му ще го познаете.
9
3
 
18
 
! Отговори
А1 преди 7 години
ГЕРБ, БСП, Патриотите и ДПС - сигурните в следващия парламент.----------Мдааа....., речено е :"Със стари к....ви, нов бар...ак не се прави!"!!!!!!Уви!!! Пак се очертава да ду...ме "Супата"!!!
8
4
 
20
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Ами кой бе братче, кой да ги смени тия? Къде са смелите, честните и работливи българи?? Точно така - в Германия, Сащ, Великобритания, Испания, Италия. Бачкат за да оцелеят. А България я оставихме на тия отреп.ки....
7
4
 
17
 
! Отговори
Леле преди 7 години
Паричния Фонд 10%? И това след като им лъснаха з**ниците, че са куклите на конци на Буда? НАРОДЕ ???
6
11
 
8
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Ами какво друго може да се очаква от партия, за която гласуват единствено комунизирани пенсионери? БСП винаги ще бъдат ВТОРИ!!!
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То пък едни патриотиииии-клуб по интереси.
4
23
 
7
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Върви народе възродени!Към светла бъднина върви!С ГЕРБ, таз сила нова,комунистите си смажи!
3
11
 
6
 
! Отговори
socialen преди 7 години
А СДСто?
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи същите мафиоти ще продължат да ни управляват отново. Нищо не става от тоя материал.
1
23
 
4
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Тогава Герб и РБ ще пеят на Нинова:"И ето идва най-щастливият ден,когато ти ще си далеч от мен",а тя ще рони тежки,крокодилски сълзи.Сега ще отворите ето такива усти да плюете по тях,но истината е,че вътрешно знаете,че ще претърпите разгром от управляващите в оставка.