Отиваш в планина - вземи лавинен уред, направи тест

Алпинистът Красимир Стоянов и д-р Момчил Панайотов пред Bulgaria ON AIR
10 яну 2017 10:17, Анисия Иванова
2
Отиваш в планина - вземи лавинен уред, направи тест
Архив: Булфото

Първото нещо, с което човек трябва да се съобразява, отивайки в планината, е информацията, която може да събере преди това. Стандартна практика за алпийските страни е лавинният бюлетин, който е изработен от експерти и дава ясни и конкретни препоръки. В България този бюлетин го няма.

Това каза експертът по лавинна безопасност д-р Момчил Панайотов в предаването "България сутрин". В ефир беше показан лавинен тест, а един от създателите му е алпинистът и планински спасител Красимир Стоянов, който също гостува в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"Този тест го направихме преди няколко години, за да може да е най-разбираемото средство за хората, които имат отношение към зимната планина. Постарахме се, събирайки опита на водещи специалисти от света, да ползваме някои от информациите им", поясни Стоянов.

Тестът от едната страна има няколко въпроса, а от другата е скала, която е разграфена в зависимост от степента на лавинна опасност.

Припомняме, че на 6 януари млад мъж загина в района на Седемте рилски езера, затрупан от лавина. В момента метеорологичните условия в планината са много лоши, а лавинната опасност е значителна.

След набавянето на информация идва ред на оборудването и екипировката. Лавинният уред например е радио уред, който непрекъснато излъчва сигнал. Специалистите обясниха, че се пуска рано сутринта, когато влизаме в планината.

"Ако случайно човек бъде затрупан от лавина, неговите приятели могат да пуснат същия уред в режим на търсене, много бързо да намерят къде е затрупан човекът и да го извадят", посочи д-р Момчил Панайотов.

"Хората трябва да имат тези уреди и да тренират с тях", настоя Красимир Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Готин преди 7 години
А когато не ти пука за собственият ти живот , а търсиш тръпката , тогава к'во !!!!??? Планината е пълна с такива като загиналото напоследък момче !!!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно!