Ако срещнеш честен човек – убий го да не се мъчи! ДС уби "Златен век"

Поглед отвъд скандала за наградата, неполучена от Стефан Цанев
Обновена: 11 яну 2017 14:38 | 11 яну 2017 12:14, Петя Славова
107
Ако срещнеш честен човек – убий го да не се мъчи! ДС уби "Златен век"
Стефан Цанев по време на честването на 80-годишния му юбилей в Народен театър "Иван Вазов". Снимка: Булфото

"В този мошенически и кървав век/ сред този народ от света и от Бога отлъчен/ ако срещнеш честен човек - убий го да не се мъчи!" Стефан Цанев.

Трупата на Народния театър "Иван Вазов" отбеляза снощи 80-годишния юбилей на писателя и драматурга с представлението "Процесът против богомилите". За малко творецът да получи и отличието "Златен век" по време на честването, но уви, той отказа тази привилегия.

Но как си позволява човек на изкуството в днешно време да не приеме този висок приз? Та, нали всички тези хора – творци често критикуват властта, че си е затворила очите за културата?

Още по темата

И този "жест" на собствено мнение и принципи с лека ръка бе подхванат от медиите. Веднага се намериха хора, които да заклеймят този "позорен акт".  Нарекоха го двуличен. Припомниха стихове на Цанев, възхваляващи комунизма (Да говориш скучно за комунизма - значи да говориш против комунизма./ Да пишеш скучно за партията - значи да пишеш против партията./Скучната агитация е контраагитация!). *Из поемата на Стефан Цанев "Аз питам" - "Монолог на агитацията".

А мотивът на Стефан Цанев бе кристално ясен. В отказа си той припомня, че в края на миналата година министър Вежди Рашидов връчва същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим".

"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", отбеляза в писмо драматургът.

В случая Стефан Цанев визира Димитър Иванов, служил в ДС, старши разузнавач, инспектор и началник на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност. Заради някогашната си служба в ДС Иванов е известен сред някои среди като "Митьо Гестапото". Бил е вицепрезидент на Мултигруп. Според публикации дори е регистрирал с Илия Павлов "МултиАрт". Самият Иванов обаче отрича последното.

"Златен век" получава като професор от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Представен и номиниран е като меценат на изкуствата. Получава приза редом с илюстратора Любен Зидаров, театралният режисьор Лилия Абаджиева, видният преводач проф. Александър Шурбанов, поетът Елин Рахнев, актьорът Стоян Алексиев и други.

Съвсем адекватно е недоволството на Стефан Цанев, когато тези призове се раздават без прецизност, защото се стига до тяхното обезценяване. Така личности, които наистина ги заслужават започват да се отказват от тях, за да не бъдат наредени до имена със спорни заслуги за подобно признание.

Всъщност Стефан Цанев далеч не е първият отказал подобна награда. Иван Теофилов преди време не прие държавен орден "Стара планина" от Георги Първанов. Нешка Робева отказа същия орден да й бъде връчен от Бойко Борисов. Именно по време на отличаването на Димитър Иванов и доайенът на българското библиотечно дело доц. Константинка Калайджиева не е присъствала на церемонията.

Причината – ясен отказ да получи наградата, но културното министерство не преглъща лесно и този факт, и оставя името й да стои на сайта.

Реакцията на Калайджиева така и не предизвиква бурните емоции, които се появиха след думите на Стефан Цанев. Появи се обаче ядната забележка на министъра на културата, който обясни, че не може да се отхвърли награда, която той така и не е подписвал.  В същото време някак оборващ собствените си думи, заяви, че знае за такова предложение, което вече е било написано и качено на сайта на Министерството на културата.

Шеговитият маниер на министъра на културата не за първи път е разкривал снизходителното му отношение към  хората на изкуството.  Може да си припомним отношението му към хориста на Йоан Кукузел. А подобно поведение е опасно тъй като се превръща в модел за подражание, както заяви и голямата холивудска звезда Мерил Стрийп по време на речта си на наградите "Златен глобус".

Актрисата имаше предвид Доналд Тръмп, но думите й бяха насочени именно към хората с власт. Стрийп обясни колко страшно е, когато онези с големи привилегии и сила упражняват инстинкта си да унижават другите.

"Когато хората с власт използват своето положение, за да нападат по-слабите, ние всички губим…", каза на церемонията тя.

Може да продължим мислите й с думи на Стефан Цанев: "Властта е коварно нещо-властта увеличава многократно отрицателните качества на човека. Един зъл човек сам по себе си е нещо неприятно, но, облечен във власт, се превръща в чудовище, глупакът – в посмешище".


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Партизанката преди 1 година
Кого оплаквате, платени драскачи от Днес бг? Какво се вайкате, дами и господа?! Какво хленчиш, Стефане? Не защитавам Герб, нито Рашидов, но ти го е казал много добре последния ! Та ти, уважаеми поете ( който си поет и писател, колкото си и историк), беше най - платения при социализма, пращаха те по Русия, на екскурзии, награди ти връчваха! А сега си станал десидент! Що тогава не беше десидент?! От кога всички номенклатурници станахте репресирани?
70
2
 
0
 
! Отговори
Бат Темелко преди 1 година
Тоя да не би да са му объркали името и да трябва се казва "ДОР ГАБ" ?
69
4
 
10
 
! Отговори
Ъ преди 1 година
ПИСАТЕЛЮ И ТИ СИ ПРОИЗВОДНО ОТ ОНОВА ВРЕМЕ ! НЕ ПЛЮЙ НА МЛАДОСТТА И ЖИВОТА СИ ОТ ПРЕДИ !
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О Боже, света вода ненапита!
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стефан Цанев много добре стои на сцена. Правеха много добри гастроли с рецитали. Има голям принос в популяризирането на поезията като жанр. Ако някой от новите, от младите поети може да събере толкова публика , ще е изключително.
Рашидов не е трябвало да подхожда по този двойнствен начин. Не е достойно за съсловието. Ако ще има признание за спонсори, да има отделни отличия. Не е време на странстващи артисти, за да се самоиздържат, няма пълни "праведници".
66
1
 
11
 
! Отговори
Стара поговорка преди 1 година
Прекален светец и Богу не е драг! Цанев знае защо...
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам се за честен човек и умирам от радост, че Стефан още не ме е срещнал. Късметлия!
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахмед Доган преди няколко години върна вече получен от него орден "Стара планина", мотивирайки се, че такъв орден се дава на проф. Васил Мръчков, главен прокурор по време на т.н. Възродителен процес. Така че с демонстрацията си на принципност, Стефан Цанев не проявява новаторство, а е се оказва епигон на почетния председател на ДПС.
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стефан Цанев е безспорно много талантлив артист. Превъплъщава се с драматизъм в различни роли. Умее , знае да говори. Правилно са го признали и награждавали, правилно е и сега да го знаят. Малко скандал около личността вдига продажбите. Няма да е артист, ако има покритие на автор и лирически герой.
62
3
 
8
 
! Отговори
На чекистите преди 1 година
Стафан Цанев

Дзержински -
познат и внезапен,
с остър профил и остро име,
се изправя като меч и заповед -
чекистът е длъжен да има:
хладен ум, защото куршумът
поставя своята кървава точка
веднъж и завинаги.

И вървят чекисти -
с остри профили
и внимателен анфас,
в Москва и София -
невидими фронтове
по улиците,
навсякъде,
в самите нас…
61
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как можеш да се откажеш от нещо което не са ти предложели ? Явно много е искал да му дадат тази награда и като не са му я дали разигра този театър.Почти същото стана когато се самопредлагаше за член на СЕМ но Петър Стоянов тогава президент не го назначи от своята квота.
Може ли някой да каже кои негови пиеси се играят сега ?
60
7
 
10
 
! Отговори
честит преди 1 година
оня ще ме укорява, че за комунизма "скучно не трябва се говори", пише ми за чекистите ...
сега голям страдалчик и демократ стана

абе я си еб...мйката ве !
59
1
 
15
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
От баща си знам: Партизаните сине, ги брой до 8.Септември.
Щото татьовото, на 10.Септември станах БАЯ.

Тъй, че нищо ново под слънцето. Като гледаме какви БАШ комунисти / Бойко Борисов, Цецито, Цецка / станаха " десни ", нищо чудно и този да завърти лопатата.
58
7
 
13
 
! Отговори
честит преди 1 година
Всички антикомунисти са е кат тоа.
Затова квичат
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Получи не само любовта на народа, а и на всички власти - и преди и сега.
56
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този българин получи най-голямата награда - любовта на народа.
Жалко че в таз държава е пълно с алчни хитри не човеци а комунисти.
55
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той е гениален автор и много проницателен мислител.
Но такива у нас приживе не се ценят. Още като бях ученичка по соц. времето, имаше много будна съвест и никога не се страхуваше да изобличава силните на деня, партийни лидери и т.н. Винаги е бил неудобен за властта, а за онова време беше направо скандален с мисленето си...... Учителката ни по общество и право, която си беше откровен бунтар срещу системата и не й пукаше да ни посочва цялата порочност на отношенията които тя поражда, редовно ни цитираше мисли от пиеси на Ст. Цанев и подробно анализираше негови театрални постановки, макар че г
54
3
 
33
 
! Отговори
niki преди 1 година
Спрете бе хора,всички сме българи.
Не виждате ли и не осъзнавате ли че начело на държавата стои неграмотна мутра, човек който не е прочел една книга или учебник,бивш бодигард на тоталитарен лидер от близкото минало.
Това е държавата на абсурда и безпътието.
53
22
 
16
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 1 година
Цанев да не се прави на невинна девственица, а да върне "Стара планина", връчен му от Първанов!
52
16
 
17
 
! Отговори
придворен клакьор преди 1 година
Цанев винаги е бил придворен клакьор. И при комунистите, и при техните наследници - комунистите от т.н. "герб"!