Спираме износа на ток като съседите

КЕВР: Системата ни се справя добре и безаварийно
12 яну 2017 21:21,
12
Спираме износа на ток като съседите
Снимка: архив, БулФото

България е ограничила износа на ток като реципрочна мярка на решения, взети от съседни страни.

"Спирането на износа ни води до верижна реакция на дисбаланси и в съседните държави. Гърция и Румъния обаче ограничиха износа във връзка с тежката зимна обстановка и това налага реципрочната мярка“, уточни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Investor.bg.

Той обясни, че на този етап няма аварии с производствените мощности и системата се справя добре.

От 30 години не е имало такова съчетание на неблагоприятни за енергийната система фактори - много ниски температури за относително дълъг период от време. Това коментира още председателят на КЕВР пред депутатите от комисията, която наблюдава дейността на енергийния регулатор.

При това положение са били включени всички мощности в студен резерв. Имало е обаче някои затруднения - замръзването на въглищата в складовото стопанство на ТЕЦ "Бобов дол", както и ледоходът по р. Дунав, който е пречил на нормалната работа на ТЕЦ Русе.

Допълнителните мерки, които са предприети от властите, са били намаляване на доставките на електроенергия на енергийната борса от страна на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток" 2 - с по 50 мегавата, а по-късно е бил ограничен и износът.

Причината отделни населени места да останат без захранване е всъщност блокираната пътна инфраструктура, която не е позволила аварийните екипи на компаниите да достигнат до авариралите съоръжения.

Предстои повишаване на температурите, което обаче също крие рискове от аварии.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
33
 
! Отговори
БРЕЙ преди 7 години
ЧЕ ТО КАКВО ДРУГО ИЗНАСЯМЕ,ЗНАЧИ И ТОВА ЩЕ ВНАСЯМЕ,САМО ПОЛИТИЦИ НЕ МОЖЕМ ДА СИ ВНЕСЕМ,КОГА ЩЕ ВИДИМ ВИНОВНИТЕ ПРИВЪРТИЗАТОРИ,ДЕМОНКРАДИЗАТОРИ В ЗАТВОРА.
10
0
 
33
 
! Отговори
ДА преди 7 години
Да бе, затова изнасяме като луди за Сърбия в момента, защото Италия Купуваhttps://electricitymap.tmrow.co/
9
1
 
37
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Уникални сме !!! Имаме ефтина ток,но го продаваме,купуваме скъп от американските централи влагодарение на Костов,и въпреки това,никой не повдига обвинение ! А това е рекет,геноцид и още нещо....!!!
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можеме да спрем договорения износ. Можем да откажем допълнителен. Въглищата , на склад , са замръзнали на тридесетина сантиметра. Не е проблем за багерите. Защо само ни лъжат.
7
3
 
42
 
! Отговори
Ни Пе преди 7 години
Не сте прави, че всичко се унищожава. Вярно, влязохме в ЕС - затвориха ни два реактора, влязохме в НАТО - унищожиха ни ракетите. Но всяко зло за добро - имаме си ГЕЙ ПАРАД. Те на това викам демокрация.
6
0
 
43
 
! Отговори
Оня с коня преди 7 години
Тоя мьекащия Иванов да го сменят по-бързо, че толкова некомпетентен човечец, на подобна ръководна длъжност е срамота. Системата издържала в пика на натоварване при -20 градуса, но умниците спират износа, когато по всички медии се дават прогнози за повишаване на температурите до +5 градуса. За загубите от пропуснатия износ кой ще поеме отговорност? Поне гледайте прогнозата за времето, политически бандити ньедни!
5
0
 
40
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ЗА СМЕТКА НА ТОВА ,РУМЪНЦИТЕ НИ ИЗПОЛЗУВАТ КЛИЕНТИТЕ,ТОВА СТАНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ,ИМА ЛИ ПРОКУРАТУРА,ТРЯБВА ЛИ ДА ОСТАНЕМ НА ТЪМНО,ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ ЗА МИЛИАРДИ,ЗАТВОРЕНИ ЦЕНТРАЛИ ЗА МИЛИАРДИ,ДО КОГА.
4
0
 
46
 
! Отговори
дедо васо преди 7 години
Оръжие, братя. Оръжие и никакви протести. Без бой никой не пуска кокала. Горе са едни и същи- едните на власт, другите опозиция, и утре се сменят. Докато народа мълчи така ще бъде!
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева кога ще бъде подведена под отговорност за спирането на блоковете в Козлодуй. Хора които нищо не разбират вземат решения от които страда цялата страна. Ако за напред зимата се задържи такава на всеки му е ясно колко ще издържи енергийната система. С некадърни управници и незнаещи управници се върви само надолу. Управляващите гледат само личната си облага, но и те ще усетят на гърба си собствените си безумия. Всичко в тази страна се унищожава най-безотговорно.
2
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народен съд за всички соросопитеци,които разрушиха енергийната мощ на България.
1
5
 
35
 
! Отговори
Baykal преди 7 години
Unikalna darjava, unikalni fakturi za tok ot evn v kvartal vazrojdenci - oooooooieeeeeeeee studen klanec....