Три комисии дадоха "зелена" светлина на санирането

Обсъжданията не минаха обаче без депутатски скандали
12 яну 2017 19:06, Миглена Иванова
5
Три комисии дадоха "зелена" светлина на санирането
Снимка: БТА, архив

Решението на правителството да отпусне още 1 млрд. лева за саниране на жилищните блокове, строени по индустриален способ, беше одобрено от три парламентарни комисии – енергийната, бюджетната и регионалната.

Обсъжданията не минаха без скандали – в енергийната комисия депутатът от "Атака" Магдалена Ташева поиска точните адреси на обновените сгради, за да направят народните представители проверка на свършените работи, защото се усъмни в статистиката на регионалното министерство, а в бюджетната комисия Георги Търновалийски и Румен Гечев от БСП напуснаха заседанието заради липса на разчети за необходимостта от допълнителните 1 млрд. лева, както и късното внасяна не на проекторешението в Народното събрание.

Припомняме, че в края на ноември програмата за саниране на панелните блокове беше спряна от Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради изчерпване на първоначално заложения ресурс от 1 млрд. лева. Дни по-късно кабинетът в оставка реши да дофинансира програмата с 1 млрд. лева за сметка на бюджетния излишък, за да се обезпечи изпълнението на сградите, за които вече има сключени договори, но бюджетът не е достигнал.

Пред депутатите от комисията по бюджет и финанси министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира, че ползите от програмата са много и се усещат от хората, както и от малкия и среден бизнес в сектора на строителството.

В региони като Благоевград и Бургас има и изцяло променени квартали и интересът към програмата се увеличава, посочи тя и прогнозира, че и допълнителните 1 млрд. лева вероятно няма да могат да обхванат желаещите.

Павлова каза, че такъв тип програми трябва да продължат поне 10 години и да се разширят за всички видове жилищни сгради на територията на страната. Така е записано и в стратегическите документи, припомни тя.

Министърът посочи още, че програмата трябва да е дългосрочна и аполитична предвид, че България е държавата с най-ниска енергийна ефективност на сградния фонд в Европейския съюз (ЕС).
 

Продължението четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПАТРИОТОФИЛИТЕ СТАНАХТЕ ЗА СМЕХ- ДА СИ УТОЧНИТЕ ОПОРНИТЕ ТОЧКИ БАБА ВИ ТАШЕВИЦА РИВЕ ПО ТВ АЛФА, ЧЕ ГА САНИРАТ- НАМАЛЯВА ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ТОК, ОТ ТАМ СЕ УВЕЛИЧАВА ЦЕНАТА- АЙ, АЙ АЙ- ИХУ- ГАЛИБА ТИА ДЕ ВИ ЗАДАВАТ ПАТРИОТСКИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ НЕ ИЗТРЕЗНЯВАТ- ИХУ.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лепене на стиропор+ боя не може да спаси една сграда, но затова пък е огромна далавера!!!!!! 2/3 от този милиард не отиват за ремонта, същевременно гербавите си правят ПР и печелят електорат с парите на хората и данъкоплатците! Най големите далавераджии и крадци от 89 до днес! От пенсиите не може да се краде, затова ще санираме!
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямо крадене се заформя. Мат'тряла за санирането е на стойност 30 пв. м3. Останалото е за проектиране и обследване.
2
4
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Само да попитам аз като редовен платец на всЕкакви данъци и такси ,но не живеещ в такъв блок как да се облажа от тази аванта и да си санирам къщата на село не ,че не съм го направил вече. Питам се дали пък нЕма да ми покрият разходите ,ама друг път нали?
1
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма по голяма кражби от тази, а през това време пенсионерите да мрът.С парите на всички данъкоплатци се ремонтират сгради на избрани частни лица. До момента ремонтирани 500 сгради дадени 2млд лева, или 4 млн на сграда, та с тези пари може да се построят нови блокове.Тази кражба на народни пари ще подмине всички други.