Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?

Нели Петрова от ГЕРБ: Всеки има право на живот!
12 яну 2017 08:40,
140
Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?
Снимка: архив Булфото

Всеки човек има право на живот и не може съдиите на ВКС да се опитват да вменят на пешеходеца вина за това, че той решава да пресече на място, което е регламентирано за това, коментира Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на загиналата на пешеходна пътека Лора.

Още по темата

Тя каза, че вчера са внесли на транспортна комисия предложението в чл. 113, с което правят промяна като заличават текста, че пешеходецът трябва да съобразява и да измерва скоростта на автомобила.

"Решението, че ако убиеш човек на пешеходна пътека, той също е виновен за това, че е пресякъл на пешеходна пътека е нелогично със законите на живота. Не може човек да преценява скоростта на автомобила, това е абсурд, който те се опитаха да вменят на всички нас", настоя тя пред bTV.

В чл. 114 има вменени задължения на пешеходецът. Той трябва да погледне дали идва автомобил, но не да прецени неговата скорост. Ако водачът кара със скорост до 50 км. в час, няма да настъпи смърт на пътя, защото той има време да реагира, каза още депутатът.

Нели Петрова обясни, че промяната, която са предложили е, ако настъпи ПТП, когато пешеходецът е спазил своите задължения, ако и е доказано, че водачът е нарушил правилата – пешеходецът няма вина, а нарушителят носи своята пълна отговорност.

"За мен всичко това, което се случва, опира накрая до застрахователите. Там е ключът към целия проблем. Защото, когато един човек е съпричинител, нещата стават коренно различни. Човешкият живот няма цена, това са кървави пари и благодаря на колегите, които подкрепиха това предложение", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друго трябва да се промени в закона - когато шофьора е превишил скоростта, никакви предимства да не му се признават. Пресичат се две кръстовища в населено място и по пътя с предимство си правят гонка и летят с над 200 и става катастрофа с МПС идващо от път без предимство, което пресича кръстовището, защото наблизо няма други МПС-та, а тези дето си правят гонката са някъде много далеч. Исдва КАТ и виновен е невинния. Това трябва да се промени. Същото е и с превишената скорост на пешеходна пътека
72
9
 
11
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
До предния възрастен досега 200 пъти да съм си купил кола , просто съм стигнал до извода че не ми трябва и не мога да разбера защо държавата дава право на едни хора да газят други и не само ами да ги и тровят всеки ден, всеки ден като се качиш на тъпата си кола тровиш някой дори водород да гориш пак праха от триенето на метални части и гуми в асфалт някой го диша , разбра ли и не е завист и дребнавост ами си е справедлив гняв , колите нямат място в града
71
4
 
16
 
! Отговори
Няма внезапно преди 7 години
Принципно внезапни изскачане се случва само на тези, които шофират с превишена скорост или не намаляват скоростта, когато нямат видимост при пешеходна пътека. Даже и в гетата дето нарочно бутат деца пред колите, за да спечелят някакви пари, шофьорите намаляват съобразявайки се какво може да им се случи "внезапно" там. На практика внезапно изскачане на пешеходна пътека няма, ако МПС-то не лети по пътя.
70
3
 
15
 
! Отговори
До 82 преди 7 години
И как ще го направиш това внезапно изскачане на пешеходна пътека? Аз не се сещам за вариант как това може да се случи. Единствено ако МПС-то се движи с скорост много над разрешената, примерно с над 100 км/час в населено място при ограничение 50 км/час, тогава всичко става внезапно.
69
3
 
6
 
! Отговори
До 80 преди 7 години
Казваш на Закона за движение по пътищата приет от депутатите в парламента, че шофьорите могат да забравят, че имат отговорности и да си ползват само правата и да газят пешеходците на воля. Заради такива като теб има проблеми.
68
5
 
8
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Очевидно е никой няма да се погрижи за пешеходците понеже властниците са все на колела ( конфликт на интереси е те да пишат правилата за пешеходците ) , така че аз предлагам да блокираме 2-3 кръстовища в София, ние сме по-силни от тях. Те нарушават закона разчитайки че никой няма да ги хване , трябва и ние да правим така , снежни топки камъни и да го духат тези които ми отнемат предимството, спрял на тротоара , махни му огледалото на *** - да не се е купувал кола като няма къде да я паркира.
67
3
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Единственият вариант да ти се случват внезапни неща на пътя, е да шофираш с много над разрешената скорост. Ако човек се замисли, при спазване на правилата за движение, на практика нищо внезапно не се случва. Който не е съгласен, да даде пример, а не да приказва общи приказки, че винаги можело пешеходец да ти изскочи внезапно на пешеходна пътека.
66
1
 
6
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Уважаеми сънародници,Колко от Вас са прочели това Тълкувателно решение на ВКС на Република България?Моля четете и тогава коментирайте.Ще се убедите сами какво е нивото на нашите съдии и как разсъждават.А колко от нас значт добре закона за движение по пътищата?
65
0
 
11
 
! Отговори
ЗДвП преди 7 години
Закон за движение по пътищатаЧл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.(2) При заобикаляне на спряло пред пешеходна пътека пътно превозно средство водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да се движи с такава скорост, която да му позволи да спре, за да пропусне преминаващите по пешеходната пътека пешеходци.
64
3
 
1
 
! Отговори
68 преди 7 години
В Лондон не. Затова пък в Берлин, Рим, Виена, Брюксел, Амстердам, Париж, Барселона и т.н и т.н.
63
4
 
8
 
! Отговори
До 73 преди 7 години
Дай пример как може да се получи да ти изскочи пешеходец внезапно на пешеходна пътека! Аз не се сещам как може да стане, а шофирам от много години.
62
1
 
11
 
! Отговори
ЗДвП преди 7 години
Закон за движение по пътищатаЧл. 113. (2) Извън населените места и по двулентовите двупосочни пътища в населените места, когато в близост до пешеходците няма пешеходна пътека, те могат да пресичат платното за движение и извън определените за това места, като при това спазват правилата по ал. 1, т. 1, 2 и 4.*Та не забравяйте, че пешеходците имат право да пресичат и без да има пешеходна пътека, което очевидно малко хора знаят.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази сутрин изчаках на пешеходна пътека подавайки знак с ръка, но никой не ме видя, та затова се изтрелях като див носорог и пресякох виновно
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пешеходецът е длъжен да прецени скоростта "на око", но КАТ са длъжни да имат калибровани радари!? Ми да вземат да ни вградят на всички пешеходци по един ли?
59
5
 
15
 
! Отговори
До 62 преди 7 години
Можеше ли да обясниш как може да се случи пешеходец да изскочи внезапно пред колата ти?! Аз се сещам само за един вариант - караш с много над разрешената скорост и за теб всичко е внезапно.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 68Разбирам,че в Лондон крака ти не е стъпвал.
57
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо никой не ми отговаря къде има такива и толкова пътеки като в София? Май и вие не сте били.в тази чужбина? Ама иначе знаете да давате Германия за пример! И да ви кажа, че мен лично щяха да ме бутнат на пътека в Италия-кола с италианска регистрация. Изобщо не си направи труда да намали. За пешеходни пътеки с височина 80 см. хич няма да питам, защото такова инженерно творение няма никъде по света, освен тук!
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закони не се правят от хора - неспециалисти и неюристи, подтиквани от лични страсти.Уважавам мъката на всеки човек, но това не е водещото при такова важно решение. Съдията винаги ще изследва И възможността за съпричиняване и ако има такова, а това не е невъзможно, хората с опит са наясно, ще го отчете. И ЗДвП тук няма нищо общо. Работи се по НК. НС е орган, пълен с правно неграмотни хора. Което е много лошо за реда в държавата.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Около едно школо е нормално малките пешеходци да изкачат отвсякъде.
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се доказва умрял човек дали се е огледал преди да го премажат, много интересно.