Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?

Нели Петрова от ГЕРБ: Всеки има право на живот!
12 яну 2017 08:40,
140
Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?
Снимка: архив Булфото

Всеки човек има право на живот и не може съдиите на ВКС да се опитват да вменят на пешеходеца вина за това, че той решава да пресече на място, което е регламентирано за това, коментира Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на загиналата на пешеходна пътека Лора.

Още по темата

Тя каза, че вчера са внесли на транспортна комисия предложението в чл. 113, с което правят промяна като заличават текста, че пешеходецът трябва да съобразява и да измерва скоростта на автомобила.

"Решението, че ако убиеш човек на пешеходна пътека, той също е виновен за това, че е пресякъл на пешеходна пътека е нелогично със законите на живота. Не може човек да преценява скоростта на автомобила, това е абсурд, който те се опитаха да вменят на всички нас", настоя тя пред bTV.

В чл. 114 има вменени задължения на пешеходецът. Той трябва да погледне дали идва автомобил, но не да прецени неговата скорост. Ако водачът кара със скорост до 50 км. в час, няма да настъпи смърт на пътя, защото той има време да реагира, каза още депутатът.

Нели Петрова обясни, че промяната, която са предложили е, ако настъпи ПТП, когато пешеходецът е спазил своите задължения, ако и е доказано, че водачът е нарушил правилата – пешеходецът няма вина, а нарушителят носи своята пълна отговорност.

"За мен всичко това, което се случва, опира накрая до застрахователите. Там е ключът към целия проблем. Защото, когато един човек е съпричинител, нещата стават коренно различни. Човешкият живот няма цена, това са кървави пари и благодаря на колегите, които подкрепиха това предложение", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
27
 
! Отговори
До 22 Геле преди 7 години
Пишеш абсурди.Щом пътя е мокър, няма да караш с 50 км/час, а с по-малко така че да успееш да спреш, ако пешеходец тръгне да пресича на пешеходна пътека. И стига с това внезапно изскачане на пешеходеца! Такова нещо няма. Ако няма видимост, примерно заради спряло неправилно пред пешеходната пътека МПС, приближаващото МПС трябва да намали скоростта, ако трябва и до 5 км/час, за да не му се случи някой внезапно да изкочи. Вместо да намалявате скоростта, вие я увеличавате и всичко ви е внезапно.
32
3
 
29
 
! Отговори
Луд преди 7 години
Шофирам от 25 години. На пешеходна пътека пешеходеца е с предимство, точка. Не забравяйте, че и вие имате деца.
31
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** Петрова е лично засегната и затова влезе и в парламента,точно за да промени този закон.Относно водачите,всичко се свежда до скоростта и повишено внимание.Водачът трябва винаги да е в кондиция.Но и пешеходците имат отговорност.Всеки трябва да има инстинкт за самосъхранение.Дори кучетата са по внимателни.Няма абсолютно право на никой и върху нищо.
30
9
 
11
 
! Отговори
Геле преди 7 години
До Анонимен 27Принципно не е работа на водача да преценява с каква скорост да се движи. Има си така наречени "компетентни органи" , които поставят табелите с ограничения. На теория те са хората с данните, знанията и уменията да съчетаят безопасното придвижване и пропускливостта на пътя в приемливи граници. Дори и в колата да има доктор по физика , без данни дори и той няма как да сметне "съобразената скорост с пътната обстановка". Иначе на КАТ това им е чудесно извинение за несвършена работа.
29
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече вървя пеша, отколкото карам кола. И въпреки това ще ви кажа, че да смъкнеш цялата отговорност от пешеходеца е дивотия. Надрусан наркоман прави плонж пред колата? Шофера в панделата.Пияница с тъмни дрехи по средата на магистралата? Шофера в панделата.Самоубиец на пътя? Шофера в панделата.Мразя джигитите повече от всичко. Но пешеходеца също трябва да се съобразява с движението, дори на пешеходна пътека.
28
4
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
ВКС за пореден път доказаха че са на страната на престъпността! Реално те са се превърнали в неразделна нейна част! Твърдението че България е в Европа просто е смешно на фона на техните решения ! Тези просто не трябва да бъдат повече търпяни!
27
3
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
това с вината е много коварно тресавище, забелязал съм че половината хора (поне) вземат решения с оглед кой ще е виновен, а не какво ще стане, ще се оставят нападател да ги заколи, щото можело да бъдат виновни ако се защитят. аз лично предпочитам да съм виновен пред мъртъв
26
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как ще обяснят на чужденците в нашата страна, че на пешеходна той трябва да маха да скача и да си проси шофьора да го пропусне, като в неговата страна пешеходната пътека е царство на пешеходеца.
25
3
 
16
 
! Отговори
Каракочев преди 7 години
Преди повдигнатите пешеходни пътеки има знак за неравност и за скорост 30 км./час. Това грижа за пешеходеца или за шофьора е? Щото може да се друсне, да счупи нещо по колата.Едно от решенията е 30 км. преди пешеходна пътека и точка. При такава скорост винаги можеш да спреш, ако не спиш, разбира се. А на който не му харесва, да ходи пеш.
24
8
 
24
 
! Отговори
Интересно! преди 7 години
Излиза,че ние сме най-отворените и разбиращи шофьори!В повечето европейски държави,даже в Румъния и една Турция могат да спират на пътеки и да пропускат пешеходците,но тук от 9 кладенеца вода ще носим,но ще мачкаме пешеходците безнаказано!
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нормалните държави, водача на превозно средство поглежда дали идва пешеходец.... и спира....и стои.....и чака, дори докато се НАКАНИ да мине....! В Бг, не светофари и "легнали полицаи", ами бариери трябва да има на пешеходните пътеки, и то не половинки, ами цели....защото всички сме свидетели на обикалянето на бабуните и влизане в насрещното, но не и намаляне, а камоли спиране...!!!
22
23
 
13
 
! Отговори
Съдия преди 7 години
ВКС са абсолютно прави.Не може да се поощряват хора,които пресичат без да се оглеждат.Съществуват ситуации,в които и с 20 км да караш,удариш ли човек,той умира.Въпросът е, че като участник в движението,какъвто е пешеходецът,то същият следва да се съобразява и да преценява дали преминаването му е безопасно.ВКС каза, че несъмнено пешеходецът има право да премине по пешеходната пътека,само че като вижда,че някой е засилен и няма да може да спре-то следва да изчака.Иначе си е съпричинител.Отвсякъде!
21
0
 
31
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Целия проблем идва от високата скорост. В България никой не се съобразява с ограниченията по пътя. Даже обратното, ако го направиш ще бъдеш усвирен от тези зад теб. Това е голям проблем, защото обществото на пътя те кара да нарушаваш закона. Аз живея в Щутгарт от 6 месеца и мога да кажа, че в по-голямата част от града уграничението е 30 км/ч, а не 50км/ч и масово се спазва. Така имаш достатъчно време за реакция без значение колко паркирани автомобили ти закриват видимостта.
20
9
 
16
 
! Отговори
Promo преди 7 години
Освен за шоферите, трябват глоби за пешеходците! ето тогава ще се спре пресиичането дето падне и ще се запази живота на повече хора
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГелАми ако асфалтът е мокър, водачът трябва да съобрази скоростта и тя да бъде 20 км в час! Защото това е негово "задължение", вменено от ЗДвП. Но комплексираните автоджигити, като карат с 80 км в час в градски условия стават злополуките
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да се пазиш при пресичане - пак няма гаранция. Пък какво остава да не внимаваш. Така, че - внимавайте! Живота си е ваш.
17
0
 
9
 
! Отговори
Геле преди 7 години
До Анонимен 15Според КАТ , при удар с 50 км/ч загиват 50% от пешеходците.
16
0
 
20
 
! Отговори
Бе преди 7 години
аз съм от Пловдив,кореняк,обичам си много града,но с чиста съвест трябва да призная.че тук рядко някой спира на пътека!Пловдивчани ли са,пришълци ли са,не ги знам какви са,но не стига че не спират,но те и гледат лошо и псуват ако си потърсиш правото за пресичане регламентирано от закона!Не съветвам никой в Пловдив да си ползва предимството!
15
10
 
8
 
! Отговори
Геле преди 7 години
Логично решение на съда. Все пак , има и физични закони , които няма как да се заобиколят. Спирачният път зависи от няколко фактора: разрешена скорост, време за реакция, състояние на пътното платно , усилие и тип на спирачките, сцепление на гумите. При 50 км/ч на мокър асфалт , спирачният път е около 30м. При тези условия , ако пешеходец изскочи на 5м преди автомобила , какво точно очаквате да направи шофьора?
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това че имаш предимство не означава че трябва да преминеш през пешеходната пътека като някаква глупава *** без да се огледаш и да прецениш дали е безопасно